Реклама / Ads
13| 3264 |27.04.2024 НОВИНИ

Малинов в Турция, започвала "активна работа" по договора с "Боташ". Междувременно - плащаме си по 1 млн. лева дневно

.
България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Около това се обединиха министърът на енергетиката Владимир Малинов и турския му колега д-р Алпарслан Байрактар, съобщиха от прецентъра на енергийното ведомство.
 

Българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от турска бе изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Двамата министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“, ни се съобщава шаблонно. В какво се състои тази активна работа - не разбираме.





Двамата проведоха среща в Истанбул по инициатива на министър Малинов във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 г. С него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз“ и турската енергийна компания „Боташ“. 

 

Обсъдена бе и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната системи между двете държави. По думите на министър Малинов споразумението за междусистемно свързване е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар. 

 

Решението на депутатите дойде след серия от процедурни хватки, размяна на взаимни обвинения, а според депутати от ГЕРБ - и риск от наказателно производство срещу България за разкриване на търговска тайна. 

 

Народните представители решиха още да изпратят всички получени данни в анкетната комисия до българската и европейската прокуратура, Българския енергиен холдинг (БЕХ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Министерството на енергетиката.

 

Преди решението пък в Парламента бе създадена накетна комисия за договора. Докладът, с който завърши работата на комисията, прерасна във въпросното решение.

 

"Има скандални факти и разкрития в доклада", заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.





"Оказва се, че българската енергетика и "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 000 долара. Този капацитет не се използва. За пример през 2023 година от възможни 14 кораба са използвани само 1,5. Този капацитет, въпреки че не се използва, се заплаща. Това е договорено от служебното правителство с министър Росен Христов", обясни той по-рано.

 

След като ГЕРБ опитаха докаладът да не влезе в пленарна зала, ПП-ДБ отправиха настояване за това.

 

Мартин Димитров от групата на ПП-ДБ тогава изтъкна: "ГЕРБ защитават Румен Радев и екипа му, който е сключвал този договор. С назначаването на служебен енергиен министър (Владимир Малинов) ГЕРБ на практика подкрепиха договора за „Боташ“. Планът им е този доклад да не бъде гледан в зала и да не бъде даден на ДАНС и на прокуратурата, както ние настояваме".

 

А междувременно от клаузите в 13-годишното споразумение между двете дружества, което публикуваха от организацията BG Elves, стана ясно следното:

 

"Булгаргаз" е поела задължение да плаща дневно по 486 514 долара на "Боташ" от 1 януари 2023 г. Сумата се формира от резервиран дневен капацитет за доставка на турски терминали на 53 200 МВтч, които турският оператор трябва да пренесе до точката за свързване на турската и българската газови мрежи – Странджа/Малкочлар. За това количество таксата е 9.145 долара за мегаватчас, дължими за всеки от договорените 19.418 млн. МВтч годишно, независимо дали са доставени от "Булгаргаз" на турски терминали. За периода от 1 януари досега това прави около 224 млн. долара.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7591 |27.04.2024 Миряни искат Йеротей за Сливенски митрополит, говорят за намеса в избора. Той: "Тегобите да посрещаме със смиреномъдрие" . 4| 3190 |27.04.2024 Тони Николов: Макрон бие камбаната - в Европа има война, която набира сила на границата . 6| 3363 |27.04.2024 Журналист: Северна Македония прави рязък завой надясно . 1| 3585 |27.04.2024 10% ръст на подадените данъчни декларации. На какво се дължи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads