Реклама / Ads
2| 3630 |15.03.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Защо в Куала Лумпур се страхуват от цифрата 4?

.
Куала Лумпур в Малайзия – още една мечтана дестинация. Като го погледнете, не можете да си помислите, че този град е многократно разрушаван и издиган от нулата през вековете. А днес е един от най-модерните и динамично развиващи се градове в Азия.
 

Несъмнено най-голямата забележителност на Куала Лумпур са кулите близнаци – Петронас. Те са символ на града и голяма гордост. И не случайно. До 2004 г. това са най-високите сгради в света. Двете кули са свързани с мост по средата. Оприличават ги на двама души, които са се хванали за ръце и никога не се пускат. Отличават се не толкова с височината си, колкото със сложната си конструкция. Площта на сградата се равнява на 48 футболни игрища. Тук се помещават голям търговски център, офиси, конферентни зали и Художествена галерия.


.

Докато се ориентираме в града, си взимаме от близкия супермаркет полуфабрикати за обяд. Интересното при тях е, че можем да си ги стоплим и в движение, без да разполагаме с никакви уреди. В пакета има възглавничка за нагряване, върху която просто се сипва вода. Става доста горещо, като на  водна баня. А кухнята е много подправки и доста люта.

 

Попаднах и на още нещо интересно. Тук няма апартамент, номер на улица, етаж, който да завършва на 4. Казва се тетрафобия – имат страх от цифрата 4. След апартамент 03 следва 03А, а после 05. Каква е причината – вижте във видеото.

 

Модерното строителство в Куала Лумпур започва след Втората световна война и особено след обявяването на независимостта на Малайзия.

 

Въпреки забързания и модерен град, има доста места, където можете да поемете глътка въздух и да се насладите на зеленина и природа. Точно в  сърцето на града, зад кулите Петронас, се намира един прекрасен парк, където можете да се отделите малко от шумния град. Има изкуствени езера, водопади и вечер в 8, 9 и 10 часа има шоу на пеещите фонтани. Една истинска феерия от цветове.


.

Връщаме се в лудницата, за да отидем до следващата топ забележителност.  Между небостъргачите наднича една по-различна постройка…Телевизионната кула. Можете да се качите почти до върха й, откъдето има 360 градусова панорама към града. Дори е по-високо от моста между кулите Петронас. Кулата Менара е висока 421 м и се нарежда сред най-високите в света. Наричат я още „Градината на светлината“ заради уникалното осветление вечер. Има стъклена клетка, където можете да си направите уникални снимки, буквално надвиснали над града.


Още интересни неща гледайте във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни.

 

Автор: Адриана Русенова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3006 |14.03.2024 Над 13 милиона лева трябва да плати на държавата "Лукойл" . 0| 6108 |14.03.2024 Клиентите на Електрохолд вече могат да плащат сметките си за електроенергия в сайта на компанията без регистрация . 0| 2871 |14.03.2024 Безплатни консултации за лечение със стволови клетки с проф. д-р Ердал Карайоз в София на 23.03.24 г. . 1| 3433 |13.03.2024 Очаква ли се покачване на цените на горивата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads