Реклама / Ads
15| 40195 |20.05.2009 ФРОГ-КИНО

Мълчанието като присъда и самопризнание

.
Едва ли е случайно отсъствието на България от клипа за падането на Берлинската стена
 


Едва ли е случайно отсъствието на България от клипа за падането на Берлинската стена

„На Европейската комисия също й се случва да взема глупави решения”, не спести ирония към изпълнителното тяло на Евросъюза полският премиер Доналд Туск в понеделник. Поводът беше нашумелият вече клип „1989-2009: Двайсет години свобода”.

В него на Полша са отделени само кадри с въвеждането на военното положение през 1981 г., наред със съветската окупация на Унгария през 1956 г., с нахлуването на войските на Варшавския договор в Прага през 1968 г., с въстанието на румънските миньори от Тимишоара през 1989 г.
Пред най-четеният вестник на страната си „Ржечпосполита” Туск настоя: „Искам да се възстановят правилните пропорции на това, което се случи преди 20 години”.

И други полски политици критикуваха остро ЕК, че в поръчания от нея близо 3 минутен филм за събитията, довели до падането на Желязната завеса, е омаловажена ролята на Полша. Пропусната е движещата сила на независимия профсъюз „Солидарност”, ключовата роля на папа Йоан-Павел ІІ за края на комунизма, напомнят гневно те.

В отговор ЕК вече призна грешките и обеща да поправи клипа, произведен от базираната в Брюксел фирма ESN.

България обаче оглушително отсъства от хрониките и преди, и след рухването на Берлинската стена.
Министър-председателят Станишев гузно мълчи по този мрачен повод, докато кандидатите му за евродепутати усилено говорят, че ще бранят българските интереси в Европарламента. Но не казват как. Ако съдим по скатаването им за българската липса от клипа на ЕК, съмненията са излишни.

Външният министър Калфин се упражнява в риторика като водач на червената евролиста. Но през това време от подопечното му министерство твърдят, че не са видели унизителната за българите филмовата миниатюра. Когато я видели, щели да обмислят дали да продължат да си траят за знаменателния пропуск. Обаче над 50 000 посетители на световната мрежа вече са установили липсата.

И вероятно вече имат обяснение за нея. Обяснението може да има много имена. Корупция. Олигархия. Престъпност. Но вероятно най-вярното е „Презареждане”, както не случайно гласи логото на младежката кампания на БСП.

То подсказва, че матрицата за възпроизводство на старата комунистическа номенклатура е още тук, макар и с лицата на нейните деца. За тях падането на Берлинската стена едва ли е повод за празник макар те охотно да позират под флага на Европейския съюз. Със сигурност и Европа не е щастлива от решението си да спре парите за България докато корупционната матрица тук не се изтощи от презареждане.

Дотогава обаче българите ще са лишени от място на картата на свободата. А политиците им ще си траят. Но мълчанието им ще е признание, че присъдата е справедлива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2944 |11.05.2023 Честит рожден ден на създателя на Фрог нюз Огнян Стефанов! . 4| 41191 |29.12.2013 Българки се побъркаха от оферта "Цици плюс нощен Истанбул"" . 2| 31471 |08.12.2013 Исус Христос във филм на ужасите . 55| 48426 |29.08.2010 Малина Стратиева за проблемите с тока по Черноморието, II част

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads