Реклама / Ads
22| 9621 |30.03.2024 ГЛАСЪТ

Ако най-богатият крадец им посегне, акулата ще го разкъса: Смразяващи факти за 137-о място на Русия по корупция

.
След като обвини Украйна, че стои зад терористичния атентат в Москва, сега Путин извади от джоба нова опорка: Украйна е корумпирана. Затова Западът не трябва да й помага, защото средствата потъват. И това го казва човека, който смъкна Русия  от 83-о място по корупция преди няколко години до 137-о през 2023 г.  
 

Международният центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) публикува расследоване на "Putin and the Proxies", в което се твърди, че богатството на най-близкият кръг от около шестима души на Владимир Путин възлиза на повече от 24 млрд долара. За 80 на сто от тези пари няма официална информация как са спечелени.

 

И Украйна не може да се похвали с големи успехи, но все пак е на 116-о място, като се е придвижила с осем места напред в сравнение с 2022 г. Затова точно Путин да говори за корупцията в други страни е меко казано нелепо.

 

На 26 декември 2023 г. руският журналист Иля Давлятчин заявява по Телеграм канала „Можем да обясним“: Сред руската администрация и бизнес елита има негативна селекция - колкото по-некомпетентен и бездарен си, толкова по-вероятно е да постигнеш успех в кариерата и да спечелиш състояние. Но за това трябва да изпълните едно важно условие – трябва да сте лоялни към властите, лично лоялни към Владимир Путин и към партия „Единна Русия“. Освен това трябва да делите спечеленото чрез протекциите на властта с Путин и олигархичният му кръг. Цялата руска държава е изградена върху корупция, затова и не се води въобще борба с това явление.

 

За Кремъл в условията на война най-важното е лоялността на елитите и той си затваря очите за кражбите. В същото време Киев е загрижен за доверието на населението към властта, затова предприема радикални мерки срещу случаите на присвоявания. Освен това властта в Украйна си дава сметка, че помощта от цивилизования свят се следи под лупа, защото да се краде по време на война е свинщина, откъдето й да го погледнете. Това твърди в свое изследване политическият наблюдател Иван Преображенски.

 

Премахването на задължителната годишна декларация за доходи и имущество за депутати от всички нива и министри в Русия срамно бе наречено „закон за неперсонифицираните декларации за доходите“. Актът е брутално оттегляне на Москва от Конвенцията на Съвета на Европа за наказателна отговорност за корупция. Някой може да каже, че по време на война е нормално да се крият данни, но в Руската федерация, за разлика от Украйна, не говорим за временна забрана. Освен това в Киев картината е коренно различна - имаше поредица от оставки на високопоставени служители, което демонстрира ясното желание на властите да се борят с корупцията. Става въпрос за закупуване на скъпи храни за нуждите на армията, например. Бяха ударени хора от средите на управляващите, някои вече са в затвора.

 

В Русия всеки журналистически или граждански сигнал за големи злоупотреби и кражби бива наричан манипулация, а подателите се оказват в съда заради „дискредитация на въоръжените сили“.

На Запад имаше съмнения доколко Киев е способен да се бори с корупцията, но последните действия на Зеленски за нейното пресичане вдъхват доверие. На бързи обороти заработи и съдебната система, а в прокуратурата започна прочистване на корумпирани обвинители.

 

Фрапантните факти за нивото на корупция в Русия се множат всеки ден, въпреки строгите ограничения, налагани от властите на информационно ниво. Ето ви един факт: за нуждите на частната армия „Вагнер“ през последните три години Кремъл е дал 1,9 трилиона рубли, къето се равнява на около 20 милиарда долара. От тях около 9 милиарда долара са изразходени за превземането на Бахмут. Няколко километра територия в руини – 9 милиарда долара!

За сравнение Кремъл е отпуснал за същото време за образование 1,5 трилиона рубли…

 

Интересно как се развива корупцията в руската армия по време на война. Провалиха се всички лозунги, пропаганда и хвалби, че Киев ще бъде превзет за около 70 часа от началото на „специалната военна операция“. Нищо подобно не се случи. Нещо повече, руските войски започнаха да търпят тежки поражения на различни места на фронта. Загинаха стотици хиляди руснаци, които нито бяха обучени както трябва, нито бяха оборудвани със съвременни екипи и оръжие. Надценяването на собствените сили беше утежнено и от високото ниво на корупция във военните структури.

 

Така още преди войната имаше корупционни скандали в Министерството на отбраната и бяха стартирани наказателни дела за източване на бюджетни средства във военно-промишления комплекс. Това е огромен проблем за снабдяването и въоръжаването на войските. Кражбите на гориво и техника продължават и в момента. В Хамас бяха открити руски оръжия и боеприпаси, които е трябвало да отидат на фронта в Украйна. Предполага се, че са продадени от лица във „Вагнер“, но може да са участвали и руски генерали с награди, връчени им от Путин…Путин обаче не смее па досегне на военното ръководство и на министър Сергей Шойгу, защото ако те се обърнат срещу него, ще го приключат за часове. В момента те са единствената му гаранция, че няма да бъде свален от недоволни хора в тайните служби и в политическото ръководство. А такива има много.

 

Стигна се до парадокс: С разпореждане на Путин имуществото на чиновниците и олигарсите, да се обозначава в регистрите като собственост на Руската федерация и е отбелязано като „критична инфраструктура“.

 

Целта е да се запази анонимността на притежателите.Позицията на руския диктатор и управляваща класа е проста: обществото няма нужда да знае от какво и къде живеят чиновниците и „народните представители“.

 

Задължение на населението е да храни елита и да умира на фронта. Точка. „Ако Путин им посегне, акулата ще го разкъса“. Този израз използва анализаторът Антон Тировски, обяснявайки, че господарят на Кремъл е само привидно всемогъщ. Всъщност е заложник на олигархията и ако понечи да разследва корупцията в тези среди „акула ще го разкъса“.

 

В Русия корупцията практически се признава като неразделна част от системата, нейна основа.

 

За да може елитите да продължат да подкрепят Путин в неговата кървава война срещу Украйна и заплахите му към цивилизования свят, той е готов да им позволи да легитимират правото на грабеж.В същото време издания като „Forbs“ и The Sydney Morning Herald изчисляват богатството на господаря на Кремъл на около 200 милиарда долара. Тази цифра може да е спекулативна, изчислена по неофициални данни, но косвените доказателства са толкова много, че с право диктаторът от Кремъл може да бъде наречен „най-богатият човек в света“. До този извод са стигнали десетки издания и журналистически разследвания по света.

 

Ето някои умопомрачителни факти, които са абсолютно реални.

 

Мария Воронцова е голямата дъщеря на Путин.

 

Тя е лекар детски ендокринолог. Неин колега в село Красни Яр получава месечна заплата от 25 000 рубли, което прави около 240 долара. Същият ендокринолог в голяма областна боница получава от 23 до 32 хиляди рубли в зависимост от стажа, дежурствата и пр.

 

Мария Воронцова обаче се радва на месечни доходи от 190 000 рубли. Получава ги от Московския държавен университет, Руската асоциация на ендокринолозите и от Националния медицински център по ендокринология към Министерство на здравеопазването.

 

Д-р Воронцова (това е избрана от нея фамилия, за да не прави впечатление с истинската - Путина) през 2019 г. основава компанията NOMECO, което означава „Нова медицинска компания“. Веднага започва да печели обществени поръчки, от които печели чисто за три години над 950 милиона рубли - 11 милиона долара. През това време дъщерята на Путин купува имоти в центъра на Москва, имения и къщи – в Русия и Нидерландия, стойността на които надхвърля 370 млн долара, според експертни оценки. Как става този номер – само тя и татко й знаят. Е, и тези, които превеждат парите, но те си траят, за да не паднат случайно от балкона, например…

 

Друга една дъщеря, тази на военния министър Сергей Шойгу – Ксения. Когато е на 18 години девойката придобива луксозни имоти в Москва на стойност десетки милиони долари. След началото на войната срещу Украйна Ксения попада в санкционния списък на САЩ заради спечелени стотици милиони от съмнителни обществени поръчки в строителството и проекти, свързани с военното министерство и армията. Според някои руски медии нейното богатство в възлиза на над 1 млрд долара.

 

Мария и Ксения – два примера за успешната „борба“ на Путин с корупцията. Но се загрижил за Украйна.

 

Гениалният Пушкин е написал отдавна стих, доста подходящ за случая:

 

Молчи ж, кума: и ты, как я, грешна,
А всякого словами разобидишь;
В чужой пизде соломинку ты видишь,
А у себя не видишь и бревна.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 9766 |29.03.2024 Кога български интелектуалци и учени ще заявят: Разследвайте Борисов и Путин! Нобелисти го направиха, а Айнщайн през 1933-а . 21| 17113 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 9027 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 9496 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads