Реклама / Ads
50| 13138 |03.10.2023 ГЛАСЪТ

Ако виновните за блокадите бяха при бай Ставри, можеше да сме като Гърция. Ненаказаността е проклятие

.
Протестите на миньори и енергетици продължават. И хората са прави – искат яснота, какво ще се случва с тях и предприятията, в които си вадят хляба в идващите месеци и години. Правят се отчаяни опити от правителството да кърпят положението в продълженията, защото редовното време изтече. И протестиращите правят усилия да не преминат блокадите в барикади.
 

Дано се разберат, защото на всички българи им идва вече много напрежението в различни сектори. Оказа се, че изриването на Авгиевите обори е сложна, мръсна и неблагодарна работа. Едни са трупали с години боклуци и са задръстили цялата държава, а сега кибичат в парламента, организират прес.конференции и дават акъл.

 

Прибавете към това неопитността на някои министри и представители на ПП и получаваме взривоопасна ситуация.

 

Виновните за нея обаче са други – онези, дето дават акъл и се радват на скътаните милиони в сметки и сейфове.

 

Може да сте забравили, но имаше период, в който бившият премиер Бойко Борисов ни плашеше сутрин и преди да си легнем, че ако не го слушкаме, може да станем като Гърция. Сиреч, както обича да казва той, да затънем до шия в л…а.

През септември 2020 г. Борисов заявява гордо: Българите имат рядък шанс, че ги управляваме ние. Вярно е рядък – много рядък… Свършиха лекарствата за „рядкото щастие“.

 

Гърция се справи с финансовата криза, която наистина бе жестока. Атина мина през тежки преговори, санкции, непопулярни мерки, стачки, блокади, политическа криза – но се справи.

 

През последните години Атина отчита страхотен напредък в енергийния сектор. Потвърждава го в последния си доклад Международната агенция за енергетика (МАЕ) за страната. Атина обнови целите си за намаляване на емисиите въглероден диоксид, намали използването на въглища, реформира електроенергийния и газовия си пазар и разшири взаимодействието със съседните държави. В страната вече има законодателство, което насърчава изграждането на офшорни вятърни паркове.

В резултат делът на изкопаемите горива в енергийното потребление е спаднало от 91% през 2011 година до 82% през 2021 година. Процесът продължава.

През май 2022 година Гърция одобри закон за климата, давайки ясни знаци за посоката на своята енергийна реформа. Страната се ангажира с целите да намали емисиите с 55% до 2030 година и да стане въглеродно неутрална до 2050 година - цели, каквито са всъщност и целите на ЕС.

 

Нас, както се казва, ни няма на картата. И това е така заради 12-годишното управление на Борисов и ГЕРБ. Плюс годините от управлението на тройната коалиция. Пропилени години, през които властта е правила всичко възможно да заблуждава хората от сектора енергетика, да ги манипулира, за да си няма неприятности. За да си осигури гласовете им на избори. През това време отговорни за процесите на промяна са били Бойко Борисов, Делян Добрев, Теменужка Петкова и още неколцина от ръководния апарат в енергетиката.

 

Да не забравяме и синдикатите, които ако бяха активни и настоятелни, колкото са в момента, можеше Борисов и министрите му да се размърдат. Да, говорили са за проблемите, но явно по този начин не се е постигнало нищо.

 

Също и служебният премиер Гълъб Донев, енергийният министър Росен Христов и вицето Христо Алексиев, които създадоха „кризисен щаб“ за решаване на проблемите в енергетиката. Е, докараха нещата до… кривата круша.

 

Безнаказаността в България дава самочувствие и увереност на хора от властта не просто да злоупотребяват с нея, но и да причиняват тежки вреди на държавата и гражданите. Това застрашава поминъка на хиляди българи, цели отрасли и националната сигурност. В същото време вдига нивото на корупцията на висота, която други държави дори не могат да проумеят.

 

И нищо. Същите тези измамници се возят в колите на НСО, оглавяват комисии и играят ролята на високо морални политици. Всъщност някои от тях отдавна трябваше да са клиентела на бай Ставри. Съвсем справедливо.

 

Цицерон казва: Най-голямото изкушение на престъплението се крие в чувството за безнаказаност.

 

В България това е докарано до съвършенство.

 

В Русия вече пишат, че е въпрос на време България да изпадне от ЕС заради „бомбата енергетика“.

 

Къде е Борислав Сарафов в тази ситуация?

 

И да не забравяме: човечеството се развива, не искаме да завещаем на поколенията след нас смъртоносен прах. Никой не е обещавал на никого осигурена работа до живот. Всеки, абсолютно всеки, носи отговорност за себе си и за своето семейство. Не може държавата или някой друг да се грижи за някои хора, защото така им харесва. Няма такъв филм.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 9976 |29.09.2023 Влюбени в Кремъл: Медийни слуги готови да лъскат руския ботуш до гроб . 11| 71788 |27.09.2023 Чаши ли е крал Хекимян от телевизията? – пита Райчев. Плонжове, слугинаж и други долнопробни факти . 14| 11308 |26.09.2023 Шоуто на Борисов: Хекимян между Цицерон, Мусолини и Пурко . 43| 14337 |25.09.2023 Успя ли Борисов чрез медиите да ни превърне в стадо свине? Сега е моментът ГЕРБ да изтрезнее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads