Реклама / Ads
31| 10509 |16.02.2016 ГЛАСЪТ

"Хемус" може да се окаже Шипка за Борисов

.
Една Шипка ни остана...
Премиерът Бойко Борисов спря процедурата по стротелството на магистрала "Хемус". Решение, което се е понравило на повечето българи, без никакво съмнение. Но ги е и изненадало. Как така тръгва срещу Делян Пеевски и Валетин Златев, с които нали е приятел?
 
Изненадали са се и двамата олигарси, но неприятно. Трудно ще приемат решение, което им издърпва от ръцете близо 1 млрд лева, спечелени заедно с търга през демекмври 2015 г.
Затова е резонен въпроса: Война или сапунка? Питането си задават със сигурност и в Брюксел.

 

На мен ми прилича на артилерийска подготовка за предстоящи бойни действия. В политиката има моменти, когато трябва да се вземе решение като онова на рицарите тамплиери: "През кръстопътя, каквото и да ни очаква там". Борисов няма вариант да шикалкави с подобни проекти, защото във въздуха мирише на барут. На барут, защото и българското търпение си има край. Така че пред премиера има два пътя. Единият е да тръгне срещу модела #Кой, а другият да си тръгне от властта. Е, може би не веднага, но със сигурност.

Това трябва да проумеят и министрите му, и съпартийците му, и партньорите в кабинета. Лукавите обяснения на министър Лиляна Павлова, например, за нова процедура за "Хемус", но пак със същите 800 млн, не се връзват с премиерската позиция. За какво е тогава цялото упражнение, като ще гледаме намигващи японки от т.нар. стерео картички...

 

Заедно с новината за "Хемус" се появи и друга - за разсекретяване на доклада на "Аликс Партнърс Сървисис Юкей" за КТБ. С идеята се изфука финансовият министър Владислав Горанов, но на всички е ясно, че решението е на шефа му. Самият Горанов довчера не даваше и дума да се издума за разсекретяване. Освен това знае, че обнародването на доклада притеснява най-вече кръга около Делян Пеевски, което може да повлияе на дружеските му отношения с депутата от ДПС. А те датират още от времето, когато Горанов бе зам.-финансов министър. Така поне разказва на другари по чашка свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов. И реди куп любопитни истории...  

 

И трета новина има: НАП започнала проверка на сделките на Пеевски. Със сигурност и това решение не е авторско на шефа на НАП Бойко Атанасов, защото и той е от приятелския кръг на Пеевски. Както се казва, спусната му е задача, която ще трябва да изпълнява със свито сърце. Сведенията за неговата дружба с Пеевски датират отдавна.

На 4 септември 2014 г. източници от служебния кабинет признаха, че финансовият министър Румен Порожанов предложил за освобождаване Атанасов заради лошата събираемост на данъци. Намесил се обаче Пеевски, и дали чрез премиера проф. Георги Близнашки или по друг начин, успял да спаси Атанасов. Защото Атанасов му направи преди това данъчна ревизия, от която Пеевски и майка му платиха едни 300 000 лева и излязоха чисти като момини сълзи.

До юни 2011 г. Бойко Атанасов беше зам.-директор на НАП, но беше понижен от тогавашния финансов министър Симеон Дянков, защото не се справя със събираемостта на приходите. Така че, когато Атанасов е бил в немилост Пеевски го е спасявал, защото му е бил нужен. Сега, когато Пеевски е в деликатно положение - Бойко Атанасов ще трябва да докаже признателността си и лоялността си. Това твърдят запознати с топлата им дружба и с честите посещения на Атанасов в х-л "Берлин". Обществото обаче иска безпристрастност и прилагане на закона и правилата еднакво за всички. Така че поведението на Атанасов ще е тест за неговата принадлежност към закона и кабинета или към Пеевски.

 

За да бъде убедителен, Борисов ще трябва да предприеме нови стъпки в посока на промяна и реформи. Ще има обвинения, че го прави под натиск от Брюксел и Вашингтон или заради публикациите в "Шпигел" и Турция, както и предишни в "Ню Йорк таймс". По-важни са обаче обществените настроения у нас, които са достигнали критична точка. Оцеляването на Борисов и кабинета зависи от неоцеляването на мафията. Или поне от решимостта му да й се противопостави.

Във Фрог нюз сме публикувани много и остро критични материали за управлението и за самия Борисов. Решенията му за "Хемус", разсекретяването на доклада за КТБ и проверката на НАП показват желание за промяна, но хората имат нужда от още доказателства, за да повярват.

Войната с мафията не може да се води на епизоди и от отделни хора. Нужен е целият обществен, управленски и политически ресурс. Засега налице е само общественото желание и първи крачки от страна на кабинета. Решенията ще срещнат огромна съпротива, пеевските медии ще залеят публичното пространство с компромати, клевети и заплахи. Населяващите мракобесния модел #Кой ще дадат всичко от себе си, за да свалят правителството и след манипулирани избори да сформират друго, подобно на марионетното "Орешарски". Не бих се учудил ако прибягнат и до инсинуиране на етническо напрежение. Активирането на ДС-кардите покрай героизирането на Доган показва, че обществото ни навлиза в решителна фаза на своето същетвуване. Или си отвоюваме държавата от мафията или мафията окончателно ни затрива.

 

Борисов трябва да е наясно какво го очаква. И какво се очаква от него.

И последно, но не по значение. Без участието на прокуратурата в защита на обществения интерес, войната с мафията е обречена. Самата прокуратура обаче е обвинявана във флиртове и зависимости от модела #Кой и самия Пеевски. Решаваща ще е нейната позиция в този момент. Защото след като убихме още веднъж Стамболов заради Доган (сравнението е на депутата Методи Андреев), може някои да решат да предадат и Шипка...

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 136| 22672 |21.10.2010 Мафията не може да тежи повече от интересите на народа . 52| 25353 |10.08.2009 Елате в България – тук можете да убивате безнаказано! . 18| 6872 |12.03.2008 Опразнете банките, г-да македонци, нещата може и да потръгнат! . 10| 11021 |29.01.2008 Не стреляйте по джипито – то толкова си може, лекува пневмония с мехлем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads