Реклама / Ads
41| 15912 |17.01.2024 ГЛАСЪТ

Ще се срамувате един ден заради Альоша, който стърчи като ... над Вавилонската кула и Хеопсовата пирамида

.
Камък, червен плащ и чрна маска... Източник: Dnes.bg
Да поговорим за Пловдив. Град на 8 000 години. Така твърдят наши учени. Много чужди експерти потвърждават това мнение и вторият град на България е част от Топ 10 на най-старите градове в света. Със сигурност е сред трите най-стари града в Европа. Това означава, че е по-древен от Атина и Рим и може да се мери единствено Троя и Микена.
 

Пловдив в дълбока древност възниква като тракийско селище, преди да стане голям и важен  римски град. По-късно е във византийско и османско владичество, преди да стане част от България. Градът е голям културен център и разполага с много древни паметници, включително римски амфитеатър, акведукт и османски бани. Помни Филип Македонски, тракийски царе, римски императори. Помни величие и завоеватели, кръстоносни походи, културен разцвет и мрачни години. Винаги възкръсвал по-голям, красив и горд. Тук за първи път се чества делото на Кирил и Методи на 11 май 1851 година. Пак в Пловдив се случва големият български триумф – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В Пловдив големият български държавник Стефан Стамболов построява и открива Първото международно изложение, превърнало се по-късно в известния Пловдивски панаир. (Притежание днес на честен частник, почетен консул на Русия. Горкият Стамболов...)





8 000 години! Невероятна история и култура, събрани в един магнетичен град.

 

Носил е много имена: Евмолпия, Филипопулис, Пулпудева, Флавия Филипопулис, Пълдин, Тримонциум, Филибе…

 

Велик град.

 

И стигаме до нелепост, свързана с паметника на съветската армия, известен като „Альоша“. Днес отново се развихрят горещи страсти около мненията дали паметника да бъда преместен или да продължи да се извисява над целия град. Изграден е на хълма Бунарджика през 1957 година. В римско време същото място се е наричало „Хълма на Херкулес“ и там е имало статуя на митичния герой.

 

Херкулес го няма вече, но мястото му заема „Альоша“.

 

Едно кратко сравнение показва следното: Бунарджика е висок 272 метра, а с каменния съветски солдат достига 287 метра.

 

Вавилонската кула е била висока 211,8 метра, макар да се спори и до днес, дали въобще е била завършена. Тя се счита за световен феномен и се сравнява по „ръст“ с Айфеловата кула – друго върхово постижение на човешкия ум и талант - висока 324 метра.

 

Статията на Свободата, с която се гордее цяла Америка, а също и много хора по света, е направо пале пред пловдивския съветски гигант.

 

Монументът на Острова на Свободата в устието на река Хъдсън е висок само 46,5 м и е поставен върху платформа, висока 55,5 м.

 

Дори Хеопсовата пирамида не може да се мери с братушката Альоша със своите скромни 138,7 метра…

 

След тази кратка статистика възможностите за коментар значително намаляват…

 

Остава ни все пак един аргумент, който разбива на пух и прах сляпото преклонение пред идеологически и пропагандни тотеми.

 

ПОХОД НА СВОБОДАТА

 

Константин Павлов

 

Не е имало,
няма да има
от това по-велико знамение:
Свободата крачи заканително,
статуите си самичка разрушава,
поругава всички свои символи.
Треперете, ако Свободата каже:
"Няма нужда от статуи,
няма нужда от символи -
съществувам самата Аз!"
В този миг над вас ще пламне въздухът,
камъкът ще пламне
и желязото.
И ще пламнат частните ви библии. -
Ще горят пророческите редове,
без да подозират, че се сбъдват
мрачните им предсказания...

Дълго време след това ще бъде тихо.

В мъртвите води на океана
един континент ще потъне.
Друг континент ще изплава.
И ще ни стане ясна тайната на Атлантида.

 

Питане: От 8 000 години история на възходи, триумфи и премеждия един чужд войник ли трябва да се извисява над този величествен град? Сигурно се шегувате, български оредели червеноармейци и георгигерговци… Ако не вие, то децата и внуците ви един ден ще се срамуват заради васалното ви поведение.

 

Огнян Стефанов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7573 |09.01.2024 Борисов: ГЕРБ е гласът на хората. Ако това беше вярно, къде щяха да са той и Фандъкова сега? . 39| 17603 |06.01.2024 Райчевизацията е по-страшна и от чалгализацията. Какво означава 500 000? . 14| 15737 |04.01.2024 Защо трябва да говорим за Албер Камю, който харесвал свободната любов, а не комунизма? Точно затова  . 32| 11905 |03.01.2024 Манол Глишев: Трите феи-кръстници на традиционното семейство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads