Реклама / Ads
42| 15009 |03.12.2023 ГЛАСЪТ

Смразяващи факти ядосаха дори кравите: От нашето виме пачки правите, но ревете за бай Тошо! Мирише на шантаж

.
На животните им писна...
Протестите на животновъди и въобще фермери се редуват като по план. Всеки ден чуваме вопли за държавна помощ, колко им е трудно и непосилно и пр. Да, на малките и някои от средните производители не им е леко, но заради големите в земеделието, които засмукват субсидиите и точат държавните помощи, сякаш им е полагащо се виме. Ситуация подобна на тази със зърналите милионери и дребните собственици на земи.
 

България е страна абсурдите, това не е новина.

 

Но в областта на земеделието и животновъдството чупим всякакви рекорди. Последните данни, потвърждаващи тази констатация, идват от земеделския министър Кирил Вътев.

 

През 2022 г. са подпомогнати финансово от държавата 160 442 броя говеда, отглеждани у нас. През 2023 г. техният брой вече е 409 000. И отново са подпомогнати. Биволите миналата година са били 3000, а през 2023 г. - 14 000. Как става този номер при положение, че от 100 биволици се раждат средно 66 малачета годишно? Пълна мистерия…





Миналага година производителите са били 3000, тази са 6000. Само за една година са се увеличили двойно. Данните са официални и е задължително да бъдат проверени, защото съмненията за измами са съвсем основателни.

 

Бюджетът е един и се дели на съответните бройки. Затова ставката пада, защото производителите се увеличават със скоростта на светлината и „новоявилите“ се искат веднага пари.

 

По държавни субсидии сме втори в ЕС след Полша.

 

Например в подкрепа на добив на мляко в Румъния дават 338 евро, а у нас 220 евро. Но Гърция дава 0 евро, а Франция, която често е сочена за пример, 60 евро.

 

Румъния дава 110 евро, Франция 0, България дава 246 евро на глава млечна крава.





Като крайна сборувана сума даваме най-много от всички.

 

Да вземем оранжерийното производство, за което също много се шуми. Гърция не подпомага въобще този отрасъл. Франция – също. България дава 8 184 евро за хектар!

 

44 787 евро за хектар са получили нашите оранжерийни производители срещу нула във Франция, Гърция и другаде.

 

Πpeз изминaлaтa гoдинa y нac рeĸoлтaтa нa cвeжи зeлeнчyци се счита за успешна. Произведени са около 700 000 тона. Със споменатите субсидии и помощи от държавата.

 

Зa cpaвнeниe oбaчe cъceднa Гъpция, където няма държавна помощ са произвели над 3 млн тона. На по-ниска себестойност. Пресмятайте за какво става дума.

 

Това са официални данни. Затова е редно да бъдат проверени твърденията на протестиращите и сравнени с тези на министерството, за да е ясно кой лъже, манипулира и злоупотребява. Недоволните не казват какво са получили общо, а говорят за всяка ставка по отделно. Това е неправилно и заблуждаващо.

 

Например броят на закланите животни през 2022 г. са повече от тези през 2023 г. Но нали бройките тази година са се увеличили двойно и тройно? Има нещо гнило в цялата работа.

 

От Еврокомисията се хващат за главите: Какви хора сте вие, цяла Европа намалява държавните помощи, а вие ги увеличавате! Това е абсурд!

Димитър Зоров (съпредседател е на Националния съюз на говедовъдите, завършил е школата на МВР в Симеоново, собственик на овцеферма, кравеферма и мандра „Пършевица“. Името на Зоров е замесено в редица скандали, често е наричан олигарх, близък до Бойко Борисов и Румен Радев иска въобще да падне тавана на помощите. Те у нас са 280 000 евро, най-висок таван в Европа! Но той иска да няма въобще таван и да се дават непрекъснато помощи. На какво ви мирише това?






Тук всеки иска пари. Но никой не говори за производителността и за качеството, а те у нас са обидно ниски. Това е големият проблем. Ако сравните какво се произвежда у нас от един хектар с произведеното на същата площ в Нидерландия, ще видите зашеметяваща разлика в полза на "Ниската земя". До десет пъти достига тази разлика, хора!

 

Много производители завишават себестойността на продуктите си, за да искат повече помощи. Това е абсурд! Стремежът в цял свят е ниска себестойност, за да си конкурентен на пазара. Тук е обратно – пълен абсурд. 30 години съм в този бизнес, знам как стоят нещата и съм изумен, казва пред националното радио министър Вътев.

 

България няма нито една кланица, която може да предлага месо. В България има супер много мини кланици, които искат да продават цялото животно. Това е нерентабилно, защото никой не иска цялото месо. Една наша голяма кланица коли 600 прасета на ден. От Сърбия натам 600 прасета се колят за един час.

 

В България няма кой да произведе 20 тона контрафиле и гърди за бекон, затова производителите на колбаси си осигуряват месото от чужбина – перфектно състояние и добро качество, на добри цени. Това е истината за вноса на месо от вън. Тук подходящо и като качество и като количество няма.






По БНР Кирил Вътев споделя още: „Видях в социалните мрежи в профила на един от лидерите на протестите е качил портрет на Тодор Живков и написал: „Това, което ние построихме, вие не можете да му изринете снега“. Да се замисли този човек като се върне в онова време и му национилизират фабриката, фермата и всичко, което има и да каже тогава за снега.

 

Над 3 милиарда са субсидиите, които ще получат българските земеделци през 2023 г., включително плащанията, които предстоят до края на декември. Колко сектори могат да се похвалят с такава благодат? Държавата очевидно е дойна крава за едни - другите да се оправят както могат. 

 

Ще се осмели ли най-сетне някой да произнесе думичката „саботаж“ и ще насочи ли фокуса към задкулисните организатори на протести?

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 12967 |01.12.2023 Путин към руския народ: Задавайте въпроси, задавайте, нищо че боли, вашу мать . 29| 10521 |30.11.2023 Петдневната война в България: Нация без цел и посока по-добре да вдига бялото знаме . 39| 11000 |27.11.2023 Новини в стил „Сталински ампир“: Къде се изгуби Радевото хладнокръвие? Герои, светци и подлеци . 28| 21263 |23.11.2023 Убийствата на Къро и Трактора няма да бъдат разкрити. Кои са следващите в списъка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads