Реклама / Ads
18| 17280 |19.06.2017 ГЛАСЪТ

За „царската пиеса“, сервирана от медиите на КОЙ

.
Три дни всички официозни медии ни занимават с умилителните църковно-държавни, коктейлно-дворцови, светско-аристократични и простонародно-задушевни тържества по повод 80 годишния юбилей на Симеон Сакскобургготски.
 

Ляха се ритуални репортажи от честването. Текоха съкровени интервюта с царствената рода, акостирала в София, с представители на възторженото простолюдие, изолирано извън загражденията пред храма с допуснатите в свитата.

Обсъждаха  се многочасовите опашки от елитни селектирани  посетители на градинското парти в двореца Враня.

Да не би пък да са сменили тихомълком републиката с монархия без да намерят за нужно да ни уведомят за това по силата на актуалния навик на властимащите да ни третират като плебс, чието мнение е без значение?

Появи се култова снимка: Симеон в обкръжението на бившите си министри от своето първо правителство, когато се закле, че почтеност ще има във всичко и ще оправи България за 800 дни.

 

Повечето от персонажите на тази снимка отдавна напуснаха партията НДСВ, която ги изстреля на върха. От името на следващите си партийни превъплъщения те обещаваха да реформират на свой ред България, да преборят корупцията и да реабилитират морала и законността.

 

Постиженията им, както и на всички, удостоени да се поклонят пред юбиляра в двореца „Врана” се измерват с последното място на България в ЕС по всички показатели.

 

Но нито една от близките до сегашната власт медии не коментира това. Напротив.

 

Симеон бе символично и вторично инторинизиран от тях като некоронования монарх на прехода, който тържествено и официално припознава най-верните си последователи и подставени лица. Държавната телевизия без капка свян си го наричаше „Негово величество”. Настоящият президент Румен Радев и двама негови предшественици отидоха да му засвидетелстват чинопоитанията си.

 

Така царедворският дух възтържествува публично над републиканската фасада на окаяна България, показно окупирана от протежетата от модела, заченат именно с управлението на некоронованото владичество. За краткост го наричаме „модела КОЙ”.

 

Но тридневните медийни възторзи покрай юбиляра и негов създател показаха официалната му реабилитация. Показаха ТРИУМФА на КОЙ. Коронясаха го в присъствието на държавни глави и висши магистрати – бивши и настоящи.

 

Някой плахо се опита да напомни в социалните мрежи – пак чрез една снимка, но от рождения ден на г-н Сакскобургготски преди 10 години, че именно той е патронът на Делян Пеевски, най-ярката персонификация на модела КОЙ. Но намекът отшумя набързо. И хич не беше случайно, че тъкмо по време на тържествата за рождения ден на Симеон бе оповестена имотната декларация на г-н Пеевски.

 

От нея стана ясно, че за последните четири години той е забогатял с активи за близо 80 млн. лв. Но вместо моментално да бъде разследван, беше наречен най-честният депутат, защото не скрил колко богат е станал по време на депутатстването си. Съвпадението беше знаменателно. Внушението бе, че моделът КОЙ не подлежи на обжалване. И трябва да се смирим с властта му тъй като тя няма земен, а небесен произход, до колкото произлиза от ЦАР.

 

Струва ми се, че именно това бе целта на „царската пиеса”, която ни бе сервирана през последните три дни. Пробутаха ни я медиите на същия този КОЙ със съучастието на властта. Разбираемо съучастие. Освен Пеевски, Симеон ни завеща своя бодигард на върха, както горчиво отбеляза един известен журналист, явно останал излъган в обожанието си към Борисов. Така нагледно и зрелищно моделът КОЙ бе узаконен и пременен в царска премяна. Резултатът е налице. Всички са трогнати и очаровани. Засега стреснати няма. Или вече нямат думата. Дори и Мунчо вече си тръгна от площада.

 

Люба Кулезич, „Честно казано“ БиАйТи

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13828 |31.03.2016 А какво става с медиите на Пеевски? . 19| 12815 |23.01.2015 Кабинетът посегна на най-милото на #Кой - далаверата с медиите . 25| 20455 |07.09.2013 Божинов и Николета бият протестите в медиите. А така!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads