Реклама / Ads
3| 13376 |17.07.2017 ГЛАСЪТ

Властта мълчи гузно за тежките присъди по делото „Гранити”

.
Отвличането и убийството на Стоян Стоянов дълго време не слизаше от новините
Властта замълча гузно за успеха на делото „Гранити”. След почти 10 годишна полицейско-съдебна сага, тежките ефективни присъди за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов са налице. На пръсти се броят делата, завършили по този начин и то на фона на официалните нелицеприятни отчети за страната ни, че уж разкрити престъпления изобщо не стигат до съдебната зала.
 

Странно защо иначе наперените политици, които не пропускат да се изкарат големи борци срещу неправдата, сега скриха главите си като щрауси в пясъка и дума не обелват за успеха на разследващите и техните имена.  Майката на убития по изключително мъчителен начин мъж Милка Господинова, не само изживя ужаса да изпрати детето си от този свят, но се наложи да преживее всяка мъчителна стъпка към така жадуваното възмездие. „Това дело го започнахме от минус 30 и го приключихме на плюс 100”, обичал да казва с нескрита гордост за „Гранити” бивш директор в ГДБОП. Една мъчителна година преживява почернената майка, докато ченгетата се опитват с всевъзможни оперативни методи да стигнат до трупа на Стоян през 2009 г.

 

Начинът, по който го постигат, е достоен да се опише в учебниците по криминалистика. Извършителите не са случайни хора и в самото начало съвсем умишлено тласкат разследването в напълно грешна посока. Отнема време, докато играта им удари на камък. Междувременно двама от уличените изчезват безследно. След време единият- Стоян Петров, е върнат от чужбина, но от другият- Станислав Михайлов, шеф на агенция по държавни вземания, и до ден днешен го няма. Едната от 20-годишните присъди, е именно за него. Вече никой няма илюзии, че той ще си получи заслуженото. Не минава и без обичайната спирала от безкрайно протакане на процеса, без познатите до болка процедурни хватки, само и само делото да тъпче на едно място. Един след друг се зареждат адвокатски номера, връщане на делото от втора на първа инстанция, изчезнали свидетели, отводи на прокурори и съдии и какво ли още не. Това кара близките на убития Стоянов всеки път да си тръгват от съда още по-отчаяни и обезверени, че няма да доживеят и малката справедливост, заради която са останали на този свят.

 

За това и тежките присъди дойдоха за Милка Господинова като гръм от ясно небе. Жената до такава степен ги изстрада, че дори не намери сили да се усмихне на макар и късно споходилата я справедливост. Възрастната жена не прикри разочарованието си, че един от подсъдимите отърва кожата. Жената си го обяснява с помощ „отгоре”. Недоумява как при идентични доказателства за частния съдебен изпълнител Галин Костов и авера му Станислав Михайлов, първият е оправдан напълно, а вторият тикнат за дълго зад решетките. От материалите по делото става ясно, че именно двамата са били заедно във фаталната вечер на 6 март 2008 г. на паркинга на х-л в Обзор, когато  докарват вързан отвлечения бизнесмен. След кратък разговор в тъмното се чува нареждане: Карайте го и го приключвайте! Това са и последните думи, които дочува жертвата преди да го застрелят от упор в гората.

 

Може да се направим на наивни и да решим, че  управляващите „подминаха” успеха на делото заради сериозните си ангажименти и неотложни държавни задачи. А не заради факта, че нито едно от сега действащите „величия” в МВР и службите за сигурност нямат и грам принос в разкриването на зловещото престъпление. Ако е така, обаче лошо. Защото ще им се наложи още много дълго да се спотайват и да мълчат.

 

Невена Миткова

 

 

 

 

  

 

        

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7297 |09.01.2017 Мерил Стрийп: Журналистиката да държи сметка на властта! . 17| 22119 |14.12.2016 Властта върти кървав пиар с „даренията” за Хитрино . 2| 18317 |02.09.2016 Виваком - поредната олигархична схема с решаващото участие на властта. Кой е идиотът?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads