Реклама / Ads
36| 46221 |20.04.2024 ГЛАСЪТ

Защо 20 април не е национален празник: Познайте, какво щеше да стори Бенковски с Главчев и Борисов

.
Сигурно сте си задавали въпроса: Защо в споровете коя дата и събития да бъдат национален празник рядко се споменава 20 април? Та това една от най-светлите дати в българската история. Обагрена е в кръв, надежда и свобода. Тогава по стар стил избухва Априлското въстание, нашият висш порив за свобода. Трагичният завършек на въстанието е и заявка пред света, че българите няма повече да търпят чуждо владичество.
 

По данни на руските консули на българска територия след Руско-турската война от 1828-1829 г. над 120 хиляди българи са дали живота си в предишните войни на Русия с Турция. Това са българи, участвали доброволно в руските военни кампании – около десет на брой преди да дойде ред на „нашата война“, завършила със Санстефанския договор. В тези войни независимост извоюват/получават Гърция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина и пр. Но не и България. Това трябва да се знае и помни.

В доклади на руски дипломати и руски шпиони до император Николай I, а след това и до Александър II се твърди, че само за първите трийсетина години от XIX век в избухнали регионални бунтове и въстания в българските земи, са загинали над 180 хиляди души, в това число и мирно население.

 

Априлското въстание коства още 30 000 жертви.

 

Свободата не ни е дар. Струва главите е кръвта на хиляди достойни българи и невинни жертви.

 

Два примера.

 

Национален празник на Гърция е датата на избухването на въстанието през 1821 г. срещу османското владичество. Започва Руско-турската война от 1828 – 1829 г., завършила с Одринския мирен договор, с който Османската империя признава независимостта на Гърция. Големият гръцки журналист Константинос Левидис пише: „Българи пълководци начело на българи доброволци се сражаваха заедно с гръцките герои в свещената борба за отечеството и свободата...“

 

Денят на сръбската държавност е национален празник на Сърбия, който се празнува на 15 и 16 февруари. Празникът чества Първото сръбско въстание от 1804 г., когато в село Орашац започва борбата за освобождение от османско робство. Забележете: днес Сърбия е единствената държава на Балканите, която по някакъв начин подкрепя Русия, но не чества договора от Букурещ между Русия и Турция от 28 май 1812 г., с който Турция признава автономията на Белград, последван по-късно от независимостта на Сърбия.

 

Нека не забравяме, че хиляди българи са участвали активно, а много от тях са дали живота си по време на гръцките и сръбските въстания.

 

Време е за преосмисляне на важните дати от родната ни история.

 

20 април е началото на българската свобода. 20 април е национална революция. Той създаде и привременното българско правителство. А Георги Бенковски е всепризнатият главен апостол, двигателят на бунта. Априлското въстание е българската Голгота.

 

Какво общо има служебният премиер Димитър Главчев, споменат в заглавието, с онези бунтовници от април 1876 година? краткият отговор е: Нищо.

 

148 години след априлската епопея се пръква човек на несъразмерен за неговите възможности пост, който се опитва да сглоби нещо като правителство, но прилича повече на „пате в кълчища“. Един ден иска смяната на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов. След остра критика на Димитров от Бойко Борисов, разбира се. Следват смешни пируети като репликата на Борисов, че Митов сам се предложил за поста и било съвпадение, че Главчев се спрял тъкмо на него. После пък Митов се отказа от поста. Президентът отказа да подпише указ за смяната. Главчев се изтъпанва пред журналисти и заявява как бил забравил, че Митов е зам.-председател на ГЕРБ… Междувременно Главчев поисква смяна и на земеделския министър Кирил Вътев. Ден и половина по-късно, в Козлодуй Главчев хвърля "бомба" пред репортери, че предложил на президента Радев той, Главчев, да поемел и външно министерство. Има самочувствие, не може да му се отрече. В едно интервю преди време Лили Иванова бе казала по повод заливащите ни шоута за изпълнители и таланти, че преди да излезе на сцената, човек трябва да се погледне в огледалото и да помисли дали там му е мястото. Цитирам по смисъл.

 

Борисово-Главчевите шмекерии издават политическа нищета. За самооценка да не говорим, тя все пак е част от интелигентността.

 

Въображението може да ни подскаже, какво би сторил Бенковски (знаел 7 езика...), ако до него се навъртаха персони като Главчев и Борисов. И би било справедливо.

 

Затова и бе предаден… Не го разбраха тогава. Още не го разбираме. Нищо не научихме за 148 години, които ни делят от онези трагични и величествени дни.

 

Затова 20 април няма скоро да стане национален празник. Защото искаме да се прекланяме и да сме зависими от някой спасител.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7199 |19.04.2024 Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Новите отровители или какво е газлайтинг? . 25| 10750 |17.04.2024 Няма вече "Мутри, вън!". Има сделка . 23| 8172 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10864 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads