Реклама / Ads
11| 7264 |24.04.2024 ИНТЕРВЮ

Адв. Емил Георгиев за ФрогНюз: Комисията за Агенции “Митници” видимо преследва политическата цел

.
Адв. Емил Георгиев Източник: личен архив
"Комисията за Агенции “Митници” видимо преследва по-скоро политическата цел. Идеята е да се омаскари една част от доскорошното управление, а именно тази в лицето на ПП-ДБ, защото другите две части никой не ги закача и това прави сериозно впечатление".
 

"Това е част от предизборната кампания, в каквато се намираме и то в момент, в който новите условия с изменената Конституция действат и работата на Народното събрание не се прекратява със сформирането на служебни кабинети".

 

Това заяви в интервю за ФрогНюз адв. Емил Георгиев от Инициативата "Правосъдие за всеки". 


Ето и цялото интервю: 

Адв. Георгиев, как ви се струват всички тези скандали, които се заформиха около Агенция “Митници”?

 

Смятам, че тук е важен таймингът. Този скандал избухна едновременно с невъзможността да се произведе така наречената ротация в рамките на предходното управление, съставено от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, след като политическите преговори буквално забоксуваха и се разпаднаха. 

 

Точно в този момент започнаха да валят някакви “мини”, включително и скандала в Агенция “Митници”.

Днес предстои предпоследното заседание на парламентарната комисия за Агенция "Митници". Ще бъде изслушан Асен Василев. Вчера беше изслушан Бойко Рашков. След приключването на тази комисия предстои да бъде изнесен доклад с повече информация. Какъв ще е ефектът от тези комисии, въобще ще има ли такъв и не ставаме ли свидетели повече на предизборно говорене по време на заседанията, отколкото по същество?

 


Ако говорим специално за комисията за Агенция “Митници”, считам, че от нея няма особен смисъл, предвид това, че се води досъдебно производство от Софийска градска прокуратура, и че по това досъдебно производство вече има привлечени като обвиняеми лица, проведени са процесуално-следствено действия, т.е. работи се.


Цялата работа с тези комисии за установяването на факти и данни, тръгна най-вече заради нежеланието на основния орган по разследването в нашата страна. Това е прокуратурата, която трябва да си върши работата. Същевременно обаче има и обществен интерес, обществена необходимост, когато един орган не действа, някой от другите органи, дори да не му изземват изцяло компетенциите, поне да свърши част от работата. 






В този смисъл беше и първоначално създадената комисия за “Нотариуса”, която прерасна и в такава за Петьо Еврото. В останалата част, доколкото има органи, които не бездействат, а работят, в случая прокуратурата си работи, колко ще издържи това досъдебно производство и до какво ще доведе оставям на страна. Все пак то е в начален стадий и самата ръководителка на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова не беше категорична в изказването си дали това е истинско разследване, или по скоро служи за омаскаряване.


Комисията за Агенции “Митници” видимо преследва по-скоро политическата цел. Идеята е да се омаскари една част от доскорошното управление, а именно тази в лицето на ПП-ДБ, защото другите две части никой не ги закача и това прави сериозно впечатление. 

 

Това е част от предизборната кампания, в каквато се намираме и то в момент, в който новите условия с изменената Конституция действат и работата на Народното събрание не се прекратява със сформирането на служебни кабинети.

Във връзка с пачките и пуделите, тези снимки, които изтекоха биха ли свършили някаква работа по разследването за корупция в митниците?

 

Аз бих желал тук прокуратурата да работи със същия хъс, както работеше с пачките от спалнята на Бойко Борисов. Там ако си спомняте бяха разпитвани хора, питаха камериерките, които чистят дали са виждали някакви пачки. Бяха отправяни запитвания до Европейската централна банка по отношение на серийни номера от банкноти, които се виждаха от снимките, докато не се стигна до извода, че не може да се каже това истински пари ли са, действително ли са се намирали в спалнята на Борисов, дали не са били внесени и след това изнесени. 






Смятам, че ако прокуратурата се заеме със снимките на Живко Коцев, трябва да действа по същия начин, също така трябва да зададе въпроса кой и как е направил тези снимки и от къде идват. Видимо те са от друг характер, от някакви частни събития, тържества, доколкото разбирам не се отрича такива изобщо да е имало. 


Тези снимки са много манипулативно представени на обществото. От една страна с тях не се твърди нищо конкретно, но от друга страна заради наличието на пудела, очевидната цел е хората, които ги гледат, да си изградят впечатлението, че тези, които са се снимали с пудела имат и нещо общо с пачките.


Видяхме, че този пудел го имаше на снимки и с Бойко Рашков, с Живко Коцев, бивш главен секретар на МВР. След това виждаме пудела и отделно с пачките и така човек може да си каже, че всичко е едно общо цяло, в единия ъгъл са били хората, в другия пачките.


Ще припомня, че такива торти с пачки, маси отрупани с пачки имаше във връзка и с един кадър на ГЕРБ от Хасково, във връзка с един негов рожден ден, как си духаше свещите на тортата и тя беше осеяна навсякъде с пачки. Там нямам спомен прокуратурата да се беше задействала. Така че въпросът за двойните стандарти е винаги актуален и от прокуратурата винаги се очаква да действа.

 

За съжаление тя не винаги е от висотата на това обществено изискване. В случая има идеален повод да проведе разследване и да види какви са били тези пачки, дали са били истински, дали някой не си ги е купил за тържеството, за да си декорира някоя своя снимка. Съответно ако са истински да се установи как са придобити, как са изкарани, декларирани ли са, защо са в евро при положение, че сме в България.

И все пак, докъде ще стигне това разследване според вас?


Очакванията са да видим какво все пак се е случило там. Според мен трябва да се обърне и сериозно внимание на тази наистина недопустима среща състояла се между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, Илияна Кирилова като говорител на Софийска градска прокуратура, нейният заместник, Антон Славчев от КПКОНПИ.







Тук само да припомня на вашите читатели, които принципно са много добре осведомени по този въпрос, но все пак важен детайл - Антон Славчев не отдавна спечели конкурс за прокурор и се очаква да бъде назначен като такъв. Прокуратурата се опитва всячески да неглижира тази среща, но няма как изпълняващ функциите главен прокурор, който изобщо не е наблюдаващ по въпросното дело и няма никакви правомощия, да се меси в работата на своите подчинени по конкретните им дела.


В какво си качество той се явява, провежда срещи и отговаря за процесуалното качество на Живко Коцев, дали ще бъде обвиняем или свидетел. Задачата на прокуратурата е да провежда всестранно, обхватно и обективно разследване и моето очакване е това да се случи. Ако трябва да саморазследва и себе си, да се види кой на какви срещи ходи и това допустимо ли е. 


Ако приемат, че не е налице извършено престъпление, би трябвало да си зададат въпроса дали това отговаря на стандарта на етично поведение на българските прокурори и този въпрос да бъде отнесен до Инспектората, защото това изобщо не се възприема еднозначно в обществото и в никакъв случай не трябва да бъде неглижирано. Очаквам и по този въпрос да има развитие.

 

Интервю на Констанца Илиева

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3659 |23.04.2024 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Премиерът ни е и външен министър - след 30 г. отново сме четвърти в света, но този път не е за добро . 6| 7728 |22.04.2024 Доц. Петър Чолаков за ФрогНюз: Главчев може и да си прави сметка да управлява по-дълго . 2| 8043 |19.04.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Израел казва на Иран - "можем да ударим ядрената ви програма". Русия е агресивна и срещу България . 14| 7764 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads