Реклама / Ads
18| 9052 |21.01.2008 ИНТЕРВЮ

Хачо Бояджиев: ЦРУ и МИ-5 стоят зад отстраняването на Иван Славков от МОК

.
Батето отгърмя невинен, участниците в шоуто „Пълна промяна” тепърва ще берат ядове, след години ги чака пълна катастрофа, а медийните изяви на Бойко Борисов са натрапчиви, твърди големият наш режисьор.
 

 

интервю на Александър Иванов

 

Срещам се с проф. Хачо Бояджиев в ирландския пъб на хотел „Радисън”. Не сме се виждали няколко години. „Човекът – телевизия”, както го наричат много хора вчера имаше рожден ден. Едва ли има някой по- ерудиран в телевизионния бранш от него. Учител на много поколения телевизионери, Хачо пуши неизменните цигари „Давидоф” и пие кока – кола с лед и лимон. Все така откровен, прям и аргументиран, той се вълнува от всичко, което се случва в нашето противоречиво общество. Смело мога да кажа, че той бе мой учител в БНТ, който ми предаде много важни житейски уроци – да се бориш за истината, винаги да се стремиш да бъдеш професионалист до мозъка на костите и никога да не вървиш по течението. От колектива на Frognews.bg – на патерица – честит рожден ден, Хачо! Да си жив и здрав, и още дълги години да учиш на мъдрост, човешка доброта и професионализъм хората около теб!

img_6670.jpg 

- Преди известно време Кеворк Кеворкян гостува при Диляна Грозданова в „Отзвук” по ТВ7 и тогава в студиото отправи упреци към теб, че когато си бил Генерален директор на БНТ, се е случило най – голямото източване на държавната медия, а и Кеворкян много се вълнуваше от факта, че както той смята, новата ТВ2 излъчвала без лиценз?

- Аз мога да кажа, че ТВ2 излъчва напълно законно. Този канал борави със средствата на пазарната икономика. Примерно собствениците отиват и купуват една телевизия в Шумен и по този начин лицензията за излъчване става тяхна собственост. Оттук – нататък проблемът е с програмата, а тя може да се уточни със СЕМ. Това, че ТВ2 няма право да излъчва в ефир, е грешна теза на Кеворкян. Там той греши. Напоследък това, което чета в „Труд”, написано от Кеворк Кеворкян, а да не забравяме, че г-н Тошо Тошев му е дал пълна свобода, не мисля, че всичко, което пише е вярно. Защото той явно има някакви проблеми с някои телевизии, включително и с БНТ, които отхвърлят неговите предложения за реализация на определени проекти. Поради тази причина е побеснял и всичко връща към „Всяка неделя”. Смятам, че той трябва да преустанови нападките си, защото нищо няма да се получи. А що се отнася до това, кой, какво източва, самият Кеворкян осъди БНТ по времето на Кирил Гоцев за 600 000 лева.И тогава в БНТ нямаше тези пари и Гоцев принуден от обстоятелствата върна на екран „Всяка неделя” като външна продукция. Струва ми се, че „корумпирам” и „източвам” са такива разтегливи понятия, че когато се стигне до съд, се оказва точно обратното.Тези дела са много условни, Слави Трифонов бил осъден, Вулева била го осъдила и накрая, какво – абсолютно нищо! Керванът си върви нормално, а кучетата лаят, защото просто им се лае.

- Смяташ ли, че медиите в България са свободни и дали са коректив на държавната власт?

- Това дали са коректив под въпрос. Но, че са свободни, е факт. Ако нещо се случи у нас по време на демократичните промени, това е свободата на словото.Дали медиите са коректив, зависи от техните собственици, дали те искат нещо да се каже или да не се казва. Общо взето в България много вестници пишат едно и също. Пишат за корупция, за престъпления и какво ли още не, и в крайна сметка, какво излиза, че нито едното е вярно, нито другото е вярно. Ние сме малка държава, а първото корупционно дело у нас бе срещу една лекарка от Добрич за това, че е взела 200 лева.А там, където се въртят милиони, никой не може да ги осъди виновните, понеже те са обградени с добра правна защита. По – интересно е, че в Европа на държавните служители се полага между 6 и 10 процента комисионна, ако са свършили нещо в полза на държавата. Тук това го няма и така или иначе държавният чиновник е закотвен в рамките на неговата заплата. И оттам започват родните абсурди, защото няма причина той да работи по- добре.

- Ти беше експерт на следствието и прокуратурата около прословутия филм на Би Би Си за Иван Славков, какво би казал за тази история?

- В направената експертиза доказахме, че филмът е фалшифициран. Иван Славков няма никаква вина. Както е направен филмът излиза, че той се е забъркал в корупция. Филмът е сниман тук, в този хотел, в който седим с теб и си говорим. В него има разменени кадри. Кадрите действително са разменени и Иван казва „да” на въпрос, който е зададен към Горан Такач. Такач е първият, който разговаря с хората на Би Би Си. Във филма няма никакъв елемент на искане или на даване на пари. Историята е много по- дълбока.Иван беше и е отявлен противник на войната в Ирак, при всеки повод той говореше против Буш и неговата политика, против тогавашния американски посланик у нас Алън Пардю. Явно, че ЦРУ и МИ-5 решиха да отстранят Иавн Славков от важен държавен и международен пост като председател на Българския олимпийски комитет и член на МОК. В интерес на истината най- голямата корупция съществува в Международния олимипийски комитет. Във документалния филм на Би Би Си, Славков бе обвинен, че ще лобира за Англия. Хубаво, махнаха го от МОК и кой спечели олимпиадата – Лондон! Тогава изниква питането, кой за кого е работил? Единствената грешка на Батето е , че идва в този хотел, където сме сега с теб. Просто го намериха на гюме и грамнаха по него. Освен това, нашият следовател запита по официален път английските власти, как може да бъдат открити авторите на филма, след като аз и двама инженери – телевизионни специалисти направихме експертизата и установихме фалшификацията.Пълно мълчание. Така че, Батето изгърмя без да е виновен.

- В такъв случай излиза, че Би Би Си, която минава за една от най- обективните световни медии е изпълнила политическа поръчка?

- Би Би Си си е обективна медия, но когато имаполитическа поръчка, тя се изпълнява по много специален начин. Филмът се оказа, че е поръчков, при това от специални хора и това, че от Би Би Си не реагираха го доказва, защото те са виновни.

- Как от твоя гледна точка възприемаш медийния образ на Бойко Борисов?

- Натрапчив. Той сам си създаде медийния образ като Главен секретар на МВР. Създаде си и партия по същия начин. Действително може да се каже, че България е страна на неограничените възможности. Лично аз не приемам медийния му образ, тъй като неговата теза е да се оправдава, а все другите да са му виновни. Постоянно гонотяква при всяка своя публична изява. Винаги другите са му виновни, не му били давали парите, а всъщност като погледнеш излиза, че и Околовръстното шосе го плаща държавата, а не Софийската община. Тези дни го гледах в един сутрешен блок и непрекъснато внушаваше, колко е излъган, как е в притеснено положение. Сега като паднаха снеговете, пак други му бяха виновни, но не и той. Медийният му образ е много странен. От социологическите проучвания виждам, че ГЕРБ набира сили, но когато дойдат парламентарните избори след 2 години, Бойко Борисов трябва да си даде сметка какво, как и защо говори по този начин, защото на българина му омръзна да му говорят неща, които не са верни.

- Какво е мнението ти за тройната коалиция, която ни управлява?

- Няма друг изход. Добра, лоша или посредственна, това зависи от избирателите. Смятам, че донякъде се справят добре, а това, че цените растат, не се дължи на тройната коалиция. Такива са условията на глобалната политика в света. За мен литър бензин, заедно с печалбата на производител, преработвач и преносител, не струва повече от 20 стотинки. А се продава над 2 лева за литър и цената на барел надхвърли 100 долара. Как така се получава тази цена, та това е природно богатство? Единствено цените на петрола са евтини в страните производителки. В Съединените щати наскоро вдигнаха цената на галона с няколко цента и се развихри голям скандал. САЩ са запечатили своите петролни кладенци и непрекъснато купуват от цял свят и най – вече от Ирак, затова влязоха там.

- Какви бяха причините шоуто „Полет над нощта”, което режисираш от 2008 година вече да не се излъчва паралелно и по Българското национално радио?

- „Полет над нощта” на 2 март тази година ще навърши 6 години. От началото на годината имаме нови водещи – Станислава Ганчева и Драгомир Симеонов. То емного специално предаване, защото основно е свързано с българите зад граница. Проблем е на Българското национално радио, че едностранно се отказаха от излъчването. Шоуто е  доста гледано и върви добре. В петък се излъчва по Канал 1, сателитният канал „ТВ България” и Дарик радио, а в неделя само по сателитния канал и Дарик.

- Ти се завърна в новогодишната програма на БНТ, какви разлики откриваш в новогодишните програми преди и сега?

- Това мое завръщане е случайно, тъй като то бе в рамките на „Шоуто на Канала”. Жоро Торнев ми се обади веднъж и ми каза – „Искам да бъдеш гост режисьор – постановчик.” Разбира се, това бе извън рамките на цялата новогодишна програма. Естествено, ако аз го правех самостоятелно като отделен блок щеше да бъде от друг характер. В това, което направихме нямаше певци, но пък за сметка на това бе смешно. Намирам разлика през годините, в това,че сега телевизиите обръщат много малко внимание на новогодишните програми. Вярно е, че преди време бе актуална само Нова година и Коледа се празнуваше само в тесен семеен кръг. Всъщност в Европа, основният акцент в тв програмите пада точно по време на Коледа. Навикът на българина обаче е свързан с Нова година и той очаква да гледа винаги нещо интересно. Сега телевизиите се опитват да правят някакви новогодишни програми, но лично аз не харесвам да се харчат пари за този втори блок от програмата след 22.00 часа. Като например прякото предаване от площада – това са съвсем безмислено хвърлени пари. Нека организацията бъде на Софийската община, а не те да казват – от нас охраната, а парите от БНТ. Това е странно положение. От подобни преки предавания нищо не остава в спомените, те не могат да се повторят на екран. Навремето аз заснех „Криворазбраната цивилизация” през 1974 година и тогава струваше 40 000 лева. Нека в днешни пари да струва 200 000 лева. Но в подкрепа на моята теза ще кажа, че „Криворазбраната цивилизация” е повторена 24 пъти от БНТ. Като разделим тези пари на 24, се вижда каква е себестойността на продукцията.

img_6660.jpg
 снимки Вяра Йовева

- Какво мислиш за реалити шоутата, които бълват от екрана на всяка телевизия?

- Отношението ми е негативно. Реалити шоуто е търговска измислица. Това са частни компании, които предлагат на частните телевизии лицензирано излъчване на подобни предавания. Давам за пример „Пълна промяна”. Казвал съм го лично на шефката на Нова тв и на Гала, че съм крайно недоволен от това шоу.То е по- скоро реклама на пластичните хирурзи. Хората, които участват в „Пълна промяна” и се подлагат на тези тежки операци са бедни. А пластичните операции трябва да се поддържат във времето. След 1-2 години за тези хора ще настъпи пълна катастрофа, защото пластичната операция е изкуствена операция. Също така в последно време у нас стана модно да се говори за „музикално реалити”. Едно време имаше едно предаване „Тромбата на Вили”, само че, то бе хумористично. А сега в подобни шоута се явяват хора, които след време ще изчезнат. От това, което досега съм гледал реално няма нито един кандидат за „Евровизия”. В един мой авторски материал преди време написах, че освен реалити шоу има и реалити водещи. Тези водещи са в сутрешните блокове на БНТ, Би Ти Ви и Нова тв. В тях полотиците се надпреварват да се показват и да дават интервюта. Те говорят едно и също и нищо не се запомня. Тези реалити водещи нажежават обстановката рано сутрин. Подобно нещо в Англия не може да се случи. В програмите на Би Би Си, като изключим новинарския канал, това не може да стане. Там до обяд въобще няма политика и напрежение, няма убийства. Реалити форматът е създаден за частните канали. Според Закона за радио и телевизия частните канали имат право на 12 минути реклама за час, а БНТ за 24 часа има 15 минути. Такова статукво е приемливо за първите 2 години, за да могат частните канали да наберат скорост. Но подобно съотношение не е никак полезно за БНТ, защото с този закон реално се прави дъмпинг на цените.И точно там е хватката – частните канали никога не могат да намерят за 1 час 12 минути платени реклами и правят невероятни отстъпки на клиентите си. Даже като гледам някои повторения в по- късните часове, там рекламите са напълно безплатни според мен. Законът за радио и телевизия бе правен по времето на Иван Костов и е доста тежък, просто връзва ръцете на БНТ
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6451 |18.01.2008 Александър Божков: Проблемът на българския бизнес е, че не усеща подкрепата на държавата . 19| 20505 |15.01.2008 Д-р Димо Димов, ветеринар: В България оперират животни в болниците за хора, което е абсурд . 4| 11543 |11.01.2008 Стриптизьорката Мис Гери: Секс за пари?! Не, мерси! . 12| 16284 |10.01.2008 Вида Боева, съратничка на Ванчo Михайлов: Македонската държава да признае българската си идентичност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads