Реклама / Ads
4| 16566 |13.06.2017 ИНТЕРВЮ

Вл. Христов за Фрог: Искров и Орешарски не са дали шанс на оманците да спасят КТБ

.
Владимир Христов
БНБ и правителството никога не са работили по възможността оманците да възстановят КТБ. Искров се крие и чака разрешение за това. Казано на шега и до тоалетна не ходи без разрешение. Това коментира пред Фрог нюз одиторът Владимир Христов.
 

- Г-н Христов, какво видяхте в стенограмата за КТБ?

 

- Кризата в банката не е решавана експертно, а политически. Събралите се на срещата при президента за КТБ нямат професионален план за справяне със ситуацията, правят импровизации. Те не обърнаха внимание на изказването на Иван Искров, че оманците, ако искат да си запазят техния процент в банката, трябва да се ангажират с нежълти стотинки. Нито БНБ, нито правителството обаче са работили в такава насока и това е казано в прав текст от самия Иван Искров. Затова оманците водят дело.

 

Докъде е стигнало то?

 

-   Върви размяна на кореспонденция. Няма развитие. По същество не е започнало да се гледа. Искам да се върна към непрофесионализма на решаване на кризата с КТБ. Иван Искров за час и половина намира квестори, както сам казва:  В рамките на час и нещо, след 2005 г. не ми се беше случвало подобно нещо, се наложи да намерим двама квестори - един наш служител с една госпожа, която сме ползвали при последната случка 2005 г. Международната банка за търговия и развитие беше малка банка, но в 12.30, цитирам по памет, вече УС беше свикан, докладната беше налице, предложенията бяха  налице и ние назначихме квестори, с което изпълнихме единствения си възможен законов ангажимент и отговорност към...

По какъв начин и по какви критерии са подбрани квесторите така и не става ясно.

Освен това Искров пише мерките, които предлага за справяне с кризата, на коляно:  „Ако позволите, уважаеми г-н Президент, помъчих се и ще извинявате, ако не са много гладки в изказването ми тези няколко точки, но буквално ги пишех в колата, докато идвахме към служебния вход...”

 

- Вие  сте одитор.  Deloitte, Ernst&Young, АФА най-подходящите компании ли бяха за извършване на одит?

 

- По същество Deloitte не е извършвала одит, а консултански услуги. Не мога да преценя дали са ги направили качествено, защото техните доклади не ги направиха публични. Ernst&Young и АФА също са престижни компании, но те също не са извършвали одит, а консултански услуги. Не мога да коментирам, тъй като заданието по което те са работили бе скрито от обществото и по такъв начин не може да се прецени доколко качествено са изпълнили заданието.

Тук е мястото да се отбележи, че въпреки решението на петчленен състав на ВАС №12719 о т 24.11.2016г., с което се потвърждава задължението да бъде представен одитиран годишен финансов отчет на КТБ за 2014 г., това задължение все още не е изпълнено от синдиците на КТБ. С други думи синдиците си позволяват да не изпълняват решение на петчленен състав на ВАС. Това не се нуждае от какъвто и да било коментар.

 

-   Иван Искров на срещата казва, че не носи отговорност. Кой тогава носи?


-   По начина, по който е конструиран Законът за БНБ, отговорност би следвало да носи преди всичко ръководството на управление "Банков надзор" в БНБ. Показателно, че в БНБ са знаели, че нещо се случва с КТБ е факта, че  госпожа Нели Кордовска си е позволила в извънработно време да  изтегли парите си от КТБ точно часове преди да бъде поставена банката под  специален надзор.

А контролът на Иван Искров, както сам признава, е следният: „Това, което иначе мога да ви кажа, че отчетните форми се оказва, че нищо чудни да не са верни, един господ знае. Никой не знае”.

 

Политиците на срещата говорят за криминално престъпление. Допускате ли, че знаят нещо?

 

- Съдът трябва да установи това. Иска ми се да вярвам, че няма да изпълнява поръчки. Цветан Василев обаче каза, че не вярва у нас да има безпристрастен процес.

 

- Възможно ли е да е манипулирана стенограмата,  след като Росен Плевнелиев яростно се съпротивляваше тя да бъде разсекретена?

 

- Това не мога да кажа. Надявам се, че истината ще излезе на яве. Много по-важно според мен е да бъде направена публично достояние и втората стенограма от проведените срещи при президента, както и стенограмите от станалите вече митични срещи в БНБ.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 15973 |01.06.2017 Адв. Ботев за Фрог: Какво прави Цацаров на срещите за КТБ?! . 2| 14372 |16.05.2017 Проф. Христова за Фрог: Реформи не се правят с разчистване на сметки . 8| 19237 |27.04.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: Цацаров и Борисов действат в тандем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads