Реклама / Ads
1| 12169 |10.07.2017 ИНТЕРВЮ

Калоян Правов: Активната регистрация за вота ще изчисти списъците от ”мъртви души”

.
Активна регистрация преди вота може да реши дългогодишните проблеми с търговията на гласове, изборният туризъм и ”мъртвите души” в избирателните списъци. Това предлагат експерти от Българското либертарианско общество, които миналата седмица дадоха пресконференция по темата. Frognews.bg потърси един от инициаторите - Калоян Правов, за подробности около идеята.
 

Калоян Правов е завършил политически науки в Нов Български Университет, работи в сферата на предотвратяване изпирането на пари и финансиране на тероризма. Член на изпълнителния борд на БЛО и политически анализатор в ЕКИП.

 

- Г-н Правов, Българско либертарианско общество предлага активна регистрация преди всеки изборен процес. Какво налага въвеждане на тази мярка?

 

- Факторите, които налагат тази мярка са четири. На първо място това е ниското обществено доверие в избирателната система. В доклада ни сме цитирали проучване на „Прозрачност без граници“, което сочи, че българският избирател счита за най-сериозни проблеми търговията с гласове, изборният туризъм и „мъртвите души“ в избирателните списъци. Второ, експертите констатират, че основният източник на изборни нарушения са административно-организационните проблеми при работата на ЦИК. Трето, мярката е надпартийна и съществува експертен консенсус, че въвеждането й е нужно.

 

Последният фактор е сигурността на данните в избирателните списъци. В 21 век сме свидетели на безпрецедентни кибератаки и на остра намеса в демократичния процес от страна на недорожелателни външни сили. Дори и Съединените щати не останаха незасегнати от тази тенденция. Нашето предложение за динамични избирателни списъци, които да бъдат заличавани 30 дни след официалното обявяване на резултатите, това затруднява злоупотребата с информацията на избирателите и възможността изборите да бъдат подменени чрез външна намеса.

 

- Какви пороци на настоящата изборна система може да реши вашето предложение? Купуване на гласове? Мъртви души в списъците? Изборен туризъм?

 

Адресирали сме и трите проблема. Така например, в доклада сме демонстрирали че цената на гласа би се повишила с около 30%, ако предложенията ни се приложат, а цената на изборния туризъм ще се удвои.

 

Що се отнася до „мъртвите души“, тук сме се фокусирали върху дългосрочното добро управление на избирателните списъци, което гарантира, че те ще бъдат редовно прочиствани от неточности и нередности. Това създава предпоставки за по-целенасочена и прозрачна работа на институциите, което пък от своя страна силно ограничава възможността за корупционно влияние.

 

Разбира се, тези практики няма да изчезнат напълно в резултат от предложенията ни. Контрирането им е най-вече отговорност на органите на реда. Но с тези мерки ние целим да направим купуването и продаването на гласове, изборния туризъм и злоупотребата с институционална власт непечеливши стратегии за печелене на избори.

 

- Имате ли разчети – колко би струвало въвеждането на подобна мярка?

 

- Трудно би могло да се предвиди колко точно би струвало въвеждането на тази мярка. При всички положения, обаче, разходите за избори би следвало да намалеят драстично и изразходването на публичния ресурс да стане по-ефективно и прозрачно. Това е така, защото предложенията ни опростяват до голяма степен работата на институциите и им позволяват да планират по-добре и да действат целесъобразно. Например, активната регистрация позволява на Централната избирателна комисия да отдели повече внимание на региони с висок брой регистрирали се гласоподаватели за сметка на такива с нисък брой регистрации.

 

- Очаквате ли подкрепа от парламентарно представените партии за предложението си?

 

- От парламентарно представените партии очакваме национална отговорност. Срамно е, че фокусът за пореден път се измести далеч от същинските проблеми на изборната система към темата „мажоритарност или пропорционалност“. Това, както и непрестанните промени в Избирателния кодекс през последните години, е продиктувано от тънки политически сметки, които обаче подкопават доверието в ключова за демокрацията институция – изборите.. Ние смятаме, че сега е моментът да се проведе този много сериозен и дълъг дебат. За жалост, обаче, изглежда политическата класа е решила да промени правилата на играта за пореден път – в парламента има внесени няколко законопроекта, предлагащи изменения в ИК.

 

При така създалата се ситуация ние ще търсим диалог с всички партии, като се надяваме разумът да надделее и препоръките ни да намерят отражение поне в един от внесените законопроекти.

 

Интервюто взе Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 15737 |27.01.2017 Калоян Паргов: Служебните министри да извадят на светло реалното състояние на държавата . 11| 14839 |18.12.2012 Георги Калоянчев: Трябва вече да тръгвам нагоре, но не ми се ще . 14| 11019 |10.12.2007 Доц. Никола Калоянов: Термовизионна камера лови крадците на парно в блоковете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads