Реклама / Ads
28| 23595 |17.08.2017 ИНТЕРВЮ

Трифон Трифонов: Северна Корея не е Югославия! Ракетата ”Хвасон-14” с ядрена бойна глава може да стигне САЩ

.
Полковник от резерва Трифон Трифонов
Ракетата ”Хвасон-14” потенциално ще може да достави ядрена бойна глава до САЩ. КНДР не е Югославия. Разбира се, САЩ ще победят, но това ще е пирова победа. Япония си дава сметка какво ще и струва такъв конфликт. Артилерията на КНДР е огромна опасност за Сеул. САЩ вероятно могат да се защитят от ракетни удари на КНДР, но за Япония и особено за ГУАМ е спорно.
 
Това казва  полковник от резерва Трифонов. Полковник Трифон Петров Трифонов е един от големите бойни командири в българската армия. Бил е началник на гарнизона в Търговище и офицер в щаба на Трета армия.  Заместник – началник на щаба на ракетните войски и артилерията на 7-ма мотострелкова дивизия. В президентството е  началник на кабинета на вицепрезидента. Изпълнителен директор е на няколко фирми. Сега е фермер в Източна България.

- Г-н полковник, въпрос на време ли е  само КНДР да се сдобие със собствени  междуконтинентални балистични ракети? Какво подсказват опитите,  които се  провеждат?

- Обстановката на Корейския полуостров в последно време се нажежава. Това състояние на отношенията между САЩ , Южна Корея от една страна и Северна Корея, подкрепяна от Китай, е особено опасно за опазване на световния мир. КНДР не е Ирак, нито пък Либия, според мен тя е фактор в тази част на света и затова с голяма предпазливост трябва да се оценява създадената ситуация.

Ракетните войски на КНДР не са за подценяване.

Ракетното въоръжение на севернокорейската армия е представено от повече от 50 пускови установки оперативно-тактически и тактически ракети. На въоръжение има тактически ракетни комплекси съветска разработка “Луна” и оперативно-тактически “Скъд”. На основата на последната КНДР е създала собствена ракета с далечина на стрелбата 550 километра.

Общият брой на тактическите и оперативно-тактическите ракети се оценява приблизително на 1000 единици. Създадената в рамките на собствената ракетна програма ракета “Нодонг-1 има далечина на стрелбата до 1000 километра, а ракетите със средна далечина “Тепходон-1 и “Тепходон-2 – съответно 3500 и 6000 километра.



При това положение, както се вижда от посоченото по-горе, КНДР има междуконтинентална балистична ракета!  Опитите доказаха това твърдение! Както знаете на 04юли 2017г
Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с междуконтинентална балистична ракета. Севернокорейската държавна телевизия съобщи, че ракетата "Хвасон-14" е достигнала височина от 2802 километра и е поразила набелязаната цел, след като летяла около 39 минути.

Този вид ракета  потенциално ще може да достави ядрена бойна глава до континенталната част на САЩ.

 - Що е  то междуконтинентална балистична ракета?

- Балистичната ракета лети по суборбитална балистична траектория, откъдето произлиза и наименованието ѝ. Курсът и се определя от законите на астродинамиката и балистиката.

Полетът на балистичната ракета се състои от три етапа. През първия етап двигателят работи и ускорява ракетата. Това може да продължи от няколко десетки секунди до няколко минути. Управлението на ракетата се извършва само в първия етап от полета. Вторият етап е на свободен полет и той е най-дълъг. Третият етап представлява навлизането на ракетата обратно в атмосферата на земята.Балистичните ракети могат да бъдат изстрелвани от стационарни (шахтови или открити) пускови установки, мобилни ракетни установки (с верижни или колесови шасита), самолети, кораби и подводници.

Според предназначението си, балистичните ракети могат да се разграничат на тактически и стратегически.

Класификацията на ракети според тяхната далекобойност е описана в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък радиус на действие:

· Балистични ракети с малък радиус на действие: до 1000 километра

· Балистични ракети със среден радиус на действие: от 1000 до 5500 километра

· Междуконтинентални балистични ракети: над 5500 километра

Междуконтиненталните ракети и ракетите със среден радиус на действие често са въоръжени с ядрени бойни глави. Предимството на тези ракети пред самолетите е краткото време на полет (по-малко от половин час при междуконтиненталните ракети) и по-високата скорост на движение, което силно затруднява отбраната и прехватът дори със съвременна система за противоракетна отбрана.

 
- Ще могат ли САЩ да разчитат на превантивен удар като тези в Югославия. Или инсталациите на севернокорейските ракети са добре скрити в планините и от американците не се знаят координатите им? Не крие ли огромна опасност един такъв американски  превантивен удар?

- Това е опасна игра с огъня. КНДР не е Югославия, подчертавам това ! Аз не зная какъв е бойният ред на Ракетните войски на КНДР, но предполагам че местата им в оперативното построение на войските са избрани професионално. Нищо не е просто в ситуацията и двете страни го знаят.Този, който пръв реши само да сплаши противника ,ще загуби. Дори САЩ да нанесат превантивен удар с голям ефект, както в Югославия не може да се очаква . Защо ? Защото  Севернокорейската армия е най-голямата военна структура в света с общо 9 495 000 военнослужещи – 1 106 000 редовни, 8 200 000 резервисти и 189 000 души в полувоенни формирования. Близо 20% от мъжкото население на възраст 17 – 54 години е част от редовните въоръжени сили. Не искам да се спирам на въоръжението им, но то е достатъчно. Политическата обстановка е стабилна, а армията е с висок боен дух. Разбира се, в една пълномащабна война САЩ вероятно ще победят , но това ще бъде пирова победа !

- Възможен ли е превантивен удар на Северна Корея? Ако КНДР усети, че американците подготвят свой удар, могат да полетят ракети към Япония  и Гуам?


Остров Гуам

- Всичко е възможно ! Не случайно Япония надига глас ,защото си дава сметка какво ще й струва такъв конфликт. Слава Богу засега играта е на нерви и мускули ! Сега сме се вторачили в САЩ КНДР и Китай , но не забравяйте Русия . Ако някой може да накара противостоящите страни да се успокоят ,това е огромният военен потенциал на Русия !

- С каква артилерия разполага КНДР? С нея може да  се  атакува навярно Южна Корея и Сеул?

- В Сухопътните войски на КНДР полевата артилерия  има около 13500 бр оръдия и гаубици с калибър над 100 мм, около 1700бр безоткатни оръдия и около11 000 ПТУРК. Това е сериозно количество тежко въоръжение ,осигуряващо голяма огнева мощ ,както за провеждане на отбранителни операции ,така и за настъпателни. Те са сериозна опасност за Южна Корея и в частност за Сеул !

 - КНДР има ли реални военни възможности да удари с междуконтинентални балистични ракети някои големи градове в  САЩ?

- Подозирам, че има такава възможност. Никой в света не публикува тактико-тактическите характеристики на най-новите си образци, а какви са те можем само да гадаем. Една ракета може да е изпитана на 6-7000 км , а нейните възможности да са 10-11000 км. Сами разбирате какво означава това. Така че никой не е на безопасно разстояние! Това води до бурното развитие на ПРО /противоракетна отбрана/.

- Американската система за отбрана може ли да защити Япония, Гуам и собствната си територия от удари на КНДР? С какви системи разполагат Съединените щати?

- САЩ вероятно могат да се защитят от ракетни удари на КНДР, но за Япония и особено за ГУАМ е спорно.

Каква е ПРО на САЩ към този момент ?



Към днешна дата комплексът  GBMD e единственият компонент на ПРО ,способен да прехваща междуконтинентални балистични ракети. Радиусът на действие на комплекса е ограничен до възможностите на радарите за космическо следене, но с въвеждането на мобилния радар с морско базиране, комплексът вече може да поразява космически обекти във всяка точка на земното кълбо. Комплексът може да поразява само балистически ракети тип МОНОБЛОК. /планът за създаване на прехващач за поразяване на разделящи се бойни глави беше отменен през 2009г/.

Първоначално в състава на комплекса бяха развърнати 14 ракето –прехващачи GBI в Аляска. Американците считаха, че ракетно нападение от това направление е най-вероятно, тъй като Китай вече има балистически ракети със средна далекобойност,технически способни да поразяват цели в Аляска и Алеутските острови. Впоследствие числото на ракетите в Аляска беше доведено до 24бр. ,като още 4 ракети GBI бяха доставени в базата Ванденберг в Калифорния.

В заключени ще кажа само ,че някой от някъде трябва да спре това безумие, наречено ядреня война !

Интервю на Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6433 |28.03.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: Отново някой ни дърпа към сивата зона на Балканите. Думите на Вучич не трябва да бъдат подценявани . 16| 6453 |27.03.2024 Емил Соколов за ФрогНюз: При реденето на служебния кабинет ще видим втората голяма братска прегръдка между Борисов и Радев . 8| 4981 |25.03.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Русия подготвя руското общество за мобилизация. Опасно е, ако Тръмп стане президент на САЩ . 17| 6487 |22.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: НАТО не е само отбрана и армия, НАТО е защита на достойнството на свободните хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads