Реклама / Ads
3| 4073 |20.03.2024 ИНТЕРВЮ

Теодора Йовчева за ФрогНюз: ГЕРБ се опитва да прехвърли вина на ПП-ДБ за предсрочни избори. Според мен такива ще има

.
Източник: личен архив
ГЕРБ показа, че може да отговори на бързината, но също така до някаква степен предлагайки ярки политически лица от страна на коалиционните си партньори като Асен Василев, донякъде се опитва да прехвърли евентуална вина на ПП-ДБ за предсрочни избори. Моето мнение е, че избирането на състав на Министерски съвет, преди подписване на коалиционното споразумение, сваля отговорността за избори.
 

След веднъж избран състав за Министерски съвет, всяка една аргументация за разваляне на сглобката олеква. За широката аудитория си остава въпросът, защо те не се разбраха, излъчиха кабинет, дори не се беше подписало и коалиционното споразумение и изведнъж, поради някаква причина този кабинет беше развален. Според мен ако това се беше случило, ако се избере Министерски съвет без коалиционно споразумение, вината за избори щеше да падне върху партньорите на ГЕРБ. 

 

Моето лично мнение е, че ще се стигне до предсрочни избори. Въпросът е дали ще са 2 в 1.

 

Това каза за ФрогНюз политологът д-р Теодора Йовчева.

 

Ето го и цялото интервю:

 

Д-р Йовчева, още с връщането на първия мандат влязохме в безпрецедентна ситуация, 11 от министрите на Габриел се отказаха с декларация да са министри в този проектокабинет. Защо преговорите завършиха по този изненадващ начин?


Не знаем защо преговорите са завършили така, тъй като не сме имали информация как точно текат преговорите. От едната страна се казва, че този резултат е заради несъгласие по коалиционното споразумение, а не по състава на Министерски съвет. От другата страна отричат такива твърдения, поне по два конкретни пункта, за следствената тайна и за съдебната власт и казват, че всъщност това е резултат от договорките за кабинет, за изпълнителна власт. 







В крайна сметка ние оставаме с впечатлението, че има някаква непублична част на преговорите, в която е отговорът на въпроса. Няма как да коментираме защо се е стигнало до там с някаква пълна сигурност.


От сутрешния брифинг на ГЕРБ, става ясно, че изненадващия ход на Габриел от вчера е в отговор на бързата и несъгласувана оставка на правителството от преди две седмици. 

Визирайки последните изявления на лидерите на партиите от тази сутрин, как смятате, вървим ли към възобновяване на преговорите?.


От тези изявления, визирайки и Атанас Атанасов става ясно, че вратата за диалог остава отворена. Моят прочит е, че това действие на Габриел, беше отговор на оставката на правителството, която не беше съгласувана с ГЕРБ и дойде малко изненадващо за тях. Един вид, щом се работи с такава бързина, то тогава и ние можем да отговорим по същия начин и да не дадем една седмица за мандата, а да го върнем по-бързо, очевидно само с предложен министър-председател, за да се форсира изборът на Министерски съвет.

Защо според вас ГЕРБ произведоха тези ударни преговори за съставяне на кабинет буквално в последната минута. Дали е не е било самоцел да се случи тази нестабилност в последната минута?


Това отива малко към военната стратегия. От политологична гледна точка на мен ми се струва, че преговорите за кабинет и като цяло за отношенията между партньорите, започнаха веднага след оставката, дори и преди това имаше знаци. Беше предложен меморандум, след това на 5 март ако не се лъжа, беше предложен проектът за коалиционно споразумение, т.е. имаше възможност всички тези детайли да бъдат изчистени.







Според мен с този ход ГЕРБ показа, че може да отговори на бързината, но също така до някаква степен предлагайки ярки политически лица от страна на коалиционните си партньори като Асен Василев, донякъде се опитва да прехвърли евентуална вина на ПП-ДБ за предсрочни избори. Защото много трудно би могло да бъде обяснено на по-голямата част от незаинтересованата публика, че предлагайки неговите фронтмени, изведнъж отказват да участват в управлението.

 

Моето мнение е, че избирането на състав на Министерски съвет, преди подписване на коалиционното споразумение, сваля отговорността за избори. След веднъж избран състав за Министерски съвет, всяка една аргументация за разваляне на сглобката олеква. За широката аудитория си остава въпросът, защо те не се разбраха, излъчиха кабинет, дори не се беше подписало и коалиционното споразумение и изведнъж, поради някаква причина този кабинет беше развален. Според мен ако това се беше случило, ако се избере Министерски съвет без коалиционно споразумение, вината за избори щеше да падне върху партньорите на ГЕРБ. 

 

Какво ще се случи ако сега отидем на нови предсрочни избори?


Или ще се повтори същата картина, от гледна точка на социологическите проучвания или според мен може да се стигне до окрупняване, т.е. до намаляване на партиите и коалициите, които ще влязат в правителството. В този смисъл ако се намали фрагментацията, а се увеличава поляризацията, поради това, че между двете най-големи коалиции дистанцията се увеличава.







Един от позитивите на това правителство всъщност беше, че ще се намали поляризацията в обществото. Тоест двете агитки, и от двете страни, макар и с много трудности и недоверие, работиха девет месеца заедно и нивата на поляризация в известен смисъл леко спаднаха. С това, което се случва, според мен се връщаме в ситуацията от 2021г. на сериозна поляризация и на още по-големи трудности за колаборация между политическите субекти. 

Как ще се отрази на избирателите всичко онова, на което станахме свидетели от неделя насам.


Най-вероятно ще има и намалена избирателна активност. Ако вземем за пример и Дания, 73-та год. , мисля, че и тя произвежда три избора, от които не се променят особено нещата. В българския случай освен, че няма да се променят особено нещата, най- вероятно ще се стигне до по-голямо оттегляне на граждани. Извинявам се, че го казвам, но ще се стигне до по-голям цинизъм към политическия процес. И без това в българското общество мнението за политиците се е настанило като за хора, които упражняват тази професия за лична изгода. С подобен ход според мен все повече граждани биха се отдалечили от политическия процес и биха станали по-цинични към него.


Финално, отиваме ли към предсрочни избори според вас?


Моето лично мнение е, че ще се стигне до предсрочни избори. Въпросът е дали ще са 2 в 1.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5287 |19.03.2024 Момчил Дойчев за ФрогНюз: Докато е жив Путин, ще има война. Това вече трябва да се разбира прекрасно от западните лидери . 1| 10093 |14.03.2024 Проф. Дилян Николчев за ФрогНюз: Разтревожен съм - Светият Синод погази каноните, а ще се свиква избор на патриарх . 9| 8457 |13.03.2024 Проф. Чуков за ФрогНюз: Русия дестабилизира Европа чрез мигранти. Налива масло в огъня на крайнодесните, склонни да работят с Кремъл . 9| 7382 |12.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Само масирана военна помощ от Запада към Украйна може да сложи по-бърз край на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads