Реклама / Ads
0| 2950 |21.03.2024 АРТ ДЖУНГЛА

"Търси се автор" в Шуменския театър на Световния ден на театъра

.
Драматично-кукленият театър (ДКТ) „Васил Друмев“ в Шумен ще отбележи Световния ден на театъра с премиера на най-новото си заглавие – комедията „Търси се автор“, съобщиха от културната институция.  Оттам очакват авторът на пиесата Жан-Пиер Мартинез да пристигне от Франция специално за премиерата на спектакъла, който ще се играе на 27 март на камерна сцена в ДКТ – Шумен.
 

Световният ден на театъра се отбелязва от 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март.

 

Преводът и режисурата на „Търси се автор“ са дело на Илия Виделинов, адаптацията  - на Десислава Василева, а музиката – на Добромир Кисьов. В постановката участват Антоана Петрова, Борислав Вълов (Ei Bo), Виктория Стрильова, Димитрия Милушева и Катрин Лалова, съобщи БТА.





„Седем дълги години човечеството се бори с поредната световна пандемия. Три жени се записват за първия обявен кастинг след масовото затваряне на културните и театрални институции, на който се явяват без текст. Липсата на основния компонент, който задвижва един спектакъл, не изглежда толкова плашеща, но всъщност може да доведе до редица проблеми, сред които екзистенциални кризи, размити граници на въображението и реалността, както и раздвоение на личността. Всичките тези катарзисни моменти от живота на трите непознати, се случват само и единствено по една причина - няма автор“, пише за постановката драматургът на Драматично-кукления театър в Шумен Десислава Василева. 

 

„Търси се автор“ на Жан-Пиер Мартинез цели да осмисли един хипотетичен период от нашето съществуване, да надникне зад завесата на „Какво ако беше станало така?“, да изследва човешкото желание да бъде играещ, да проследи границите на самотата. Дълбоките теми, преплетени в текста са представени посредством извънредно лекото и хапливо перо на френския драматург, който владее световните комедийни сцени през последните години“, отбелязва Василева. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4010 |13.03.2024 "Ще се борим до изнемога, за да запазим единственото подобно място". Розовата къща отново е поставена в риск . 0| 3088 |08.03.2024 Един от 35 виенски бала по света - в София. С приходите подкрепят млади лекари . 0| 3506 |20.02.2024 "Тревога" на Жанна Кадирова: За всички украинци и постоянната заплаха . 0| 3263 |14.02.2024 Ранени, убити, гробове, плачещи майки - виждаме войната през очите на децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads