Реклама / Ads
0| 3837 |30.11.2023 ФРОГ МЮЗИК

Шейн Макгауън, пияният поет на The Pogues, почина на 65 години

.
Шейн Макгауън
В четвъртък почина Шейн Макгоуън, лондонско-ирландският пънкар, който преобрази ирландската традиционна музика с групата The Pogues и написа някои от най-завладяващите балади на 80-те години, преди да потъне в алкохолна и наркотична зависимост. Той беше на 65 години, предаде "Ройтерс".
 

В края на 80-те години на миналия век Макгоуън представи ирландската традиционна музика на огромна нова аудитория, като я съчета с пънк, и постигна успех с горчиво-сладкия си, изпълнен с експлицитни изрази коледен химн от 1987 г. "Fairytale of New York".

Той става също толкова известен с неясния си говор, липсващите зъби и сривовете на сцената, като злоупотребата с наркотици и алкохол води до уволнението му от The Pogues в разгара на успеха на групата през 1991 г.

 

Здравето му е почти сринато през 30-те му години, като малцина очакват, че ще доживее до дълбока старост.

 

Певецът почина в ранните часове на четвъртък със семейството си, съобщиха съпругата, сестрата и баща му в изявление за X.

 

В публикация в Инстаграм със снимка на Макгауън, който се усмихва с чаша за вино и цигара, съпругата му Виктория Мери Кларк заяви, че той е отишъл да бъде с "Исус и Мария и прекрасната си майка Тереза".

 

"Благодаря ти за присъствието ти на този свят, ти го направи толкова много светъл и даде толкова много радост на толкова много хора със сърцето и душата си и с музиката си", добави тя.

 

Роден в английското графство Кент от ирландски родители на Коледа през 1957 г., Макгоуън описва в автобиографията си ранните си детски лета, прекарани в ирландска ферма с голямото му семейство, където пиели, пушели и пеели традиционни песни.

"Беше като да живееш в кръчма", казва той пред Guardian през 2013 г.

 

След като печели стипендия за престижното училище "Уестминстър" в Лондон, Макгауън трудно се вписва в него и две години по-късно е изключен заради употреба на наркотици и започва да се подвизава в лондонски барове с други музиканти.

 

На 17-годишна възраст употребата на алкохол и наркотици му помага да предизвика психически срив и той е настанен в психиатрична клиника за шест месеца.

 

След като се възстановява, той приема избухването на пънка в Лондон в края на 70-те и началото на 80-те години. Следвайки модата за сливане на традиционна музика от цял свят, Макгоуън започва да крещи ирландски балади върху изкривени китари, създавайки група, наречена Pogue Mahone - на галски "целуни ми задника".

 

Групата, която по-късно съкращава името си на The Pogues, издава дебютния си албум през 1984 г., привличайки вниманието на британската музикална преса с непочтителните си текстове за пиене и бой с бедни ирландски имигранти по улиците на Лондон.


"ЧИФТ КАФЯВИ ОЧИ"

 

Именно "A Pair of Brown Eyes" от следващия им албум от 1985 г. - продуцирания от Елвис Костело "Rum Sodomy & the Lash" - демонстрира огромния талант на Макгауън като автор на песни. Песен, която проправя пътя за по-късни класики като "A Rainy Night in Soho" и "Summer in Siam".

 

Джо Страмър от The Clash, който по-късно свири с The Pogues и за кратко замества Макгауън като вокалист, описва Макгауън по онова време като мечтател, поет и "един от най-добрите писатели на века".

 

Ирландският президент Майкъл Д. Хигинс, който също е поет, определи Макгауън в четвъртък като един от най-великите музикални текстописци.

 

"Толкова много от песните му щяха да бъдат перфектно изработени стихотворения, ако това не ни лишаваше от възможността да ги чуем да ги пее", каза Хигинс. "Неговите думи са свързали ирландците по целия свят с тяхната култура и история".

 

Върхът на успеха на Pogues идва през 1987 г. с "Fairytale of New York", която Макгауън изпява в дует с Кърсти Маккол, за да създаде моментално коледна класика, въпреки радионедружелюбния текст, в който отчуждената двойка си разменя обиди.

 

След поредица от халюциногенни запои, включително една нощ в Нова Зеландия, когато се съблича гол и се боядисва в синьо, The Pogues уволняват Макгауън по време на турне в Япония през 1991 г.

 

След десетилетие с нова група - The Popes, Макгауън и Pogues се събират отново и правят редовни турнета до 2014 г.

 

През 2018 г. певците Боно, Ник Кейв и Шиниъд О'Конър, басистът на Sex Pistols Глен Матлок и актьорът Джони Деп се присъединиха към Макгауън на сцената в изисканата обстановка на Националната концертна зала в Дъблин за шоу по случай 60-ия му рожден ден.

 

Президентът Хигинс склони глава във възхищение пред прикования към инвалидна количка Макгауън, когато му връчи наградата за цялостен принос на това събитие.

 

Макгауън беше "истински приятел и най-великият автор на песни на своето поколение", заяви Кейв в четвъртък. "Много тъжен ден".

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7232 |03.11.2023 Излезе видеото към последната песен на “Бийтълс” . 0| 6243 |02.11.2023 Чуйте новата песен на "Бийтълс", направена с изкуствен интелект . 0| 4805 |30.10.2023 Нина Николина с нов сингъл и турне със спектакъла за деца „Кральо Портальо“ . 0| 4794 |25.10.2023 Джеръми Ренър издава албум, вдъхновен от възстановяването му след инцидента със снегорин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads