Реклама / Ads
0| 5417 |12.11.2023 ХРАНА И ВИНО

Диета ли е коледният пост и как да постим правилно?

.
"Коледният пост през последните години се приема от все повече хора, които го използват като детоксикиращ режим. И това наистина е начин, по който ние да извисим себе си, да наложим своята воля, да пречистим духа и тялото си". Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя добави, че постът не трябва да се счита за диета за отслабване. "Ние просто имаме нужда да разтоварим себе си от високите нива на липидни показатели, от лошия холестерол, да подобрим тяхното съотношение, да подобрим нивата на кръвното налягане и т.н.", посочи проф. Байкова.
 

Експертът коментира пред БТА, че по време на поста могат да възникнат дефицити на различни витамини и минерали. Препоръката на специалистите е да се комбинират и консумират различни растителни храни, за да избегнем дефицитите, каза експертът.

 

Рождественският или Коледният пост започва на 15 ноември и ще завърши на 24 декември - Бъдни вечер. Проф. Байкова даде съвети и насоки за всички, на които им предстои да започнат поста.

 

Кои храни се изключват

 

По време на Коледния пост от менюто се изключват животинските белтъчни храни – на първо място месото, след това млечните продукти, яйцата, припомни проф. Байкова. Специалистите по хранене и диететика препоръчваме по принцип постни дни през седмицата, а християнската културна институция съветва в почти половината от дните през годината да липсват животинските храни, обясни експертът. Тя добави, че по време на поста организмът се пречиства, понижава се холестеролът, подобряват се и други показатели, важни за здравето. Нашият съвет е, спазвайки указанията на религията, една седмица преди поста да изключим месото, да оставим в по-ограничени количества по-леките животински храни като мляко и млечни продукти, риба и яйца.

 

Възможно ли е да се стигне до дефицити на хранителни вещества 

 

Проф. Байкова обясни, че животинските храни са източник на безценен белтък, в който аминокиселинният състав е в много добри съотношения и се приема като висококачествен белтък, с висока биологична ценност. Ние лесно го използваме за градивните нужди на организма, добави експертът. По думите ѝ растителните храни, които ще заместват животинските продукти по време на 40-дневния пост, могат да компенсират липсите му. Това са зърнени, бобови храни, ядки и семена, плодове и зеленчуци. Разчитаме на тях, но би трябвало да знаем, че всяка една от тях по отделно има своите аминокиселинни дефицити. Заради това е важно да бъдем информирани, когато постим, добави експертът.

 

Зърнените храни са дефицитни по отношение на аминокиселината лизин, която е добре представена в бобовите храни. А бобовите храни, от своя страна, са дефицитни на аминокиселината метионин, която се намира в добро количество в зърнените. Консумирайки и двата вида храни на един прием, няма риск да имаме дефицит от пълноценния белтък, обясни експертът по диететика. По думите ѝ, това е важно, особено в този период от годината, в който има много вирусни заболявания и по време на който имунната ни защита трябва да е добра.

 

Проф. Байкова добави, че по време на поста дефицитни могат да се окажат някои видове витамини и минерали. Рисков е витамин B12, тъй като той почти липсва в растителните храни. Би трябвало да спазваме указанията на християнската религия, по средата поста или в дните, в които се позволява, да консумираме риба. Нещо повече – християнската културна институция разширява своите указания и препоръки, и позволява консумацията на мекотели в период на пост - миди и други морски деликатеси. Често се позволява и консумация на риба в определени дни по време на поста, обясни проф. Байкова.

 

Друг витамин, който е дефицитен по време на пост, е витамин D, добави експертът, но уточни, че той е добре представен в състава на рибата и морските храни. Витамин D е антиоксидант, имунен модулатор и стимулатор, много важна бариера за развитие на вирусни заболявания от съвременния човек, както се доказа и по време на ковид пандемията, коментира проф. Байкова. Този витамин е мастноразтворим и присъства в много малко храни, които са от животински произход (жълтъкът на яйцето и рибата), ние си го синтезираме от ултравиолетовите лъчи от слънцето, но и те са дефицитни през този период на годината. Ето защо с по-висока информираност можем да неутрализираме този проблем, добави експертът по диететика.

 

Дефицитен може да бъде и калцият, който се намира в млечните продукти, а те също не се използват по време на поста, обясни проф. Донка Байкова. Алтернативните източници от растителен произход са зърнените храни, бобовите храни, зеленчуци и плодове. За да нямаме дефицит на калций, който е важен за здравето на костната система и други процеси, би трябвало да увеличим консумацията на зеленчуците и плодовете, с поне 150-200 % повече, отколкото в предходен период, каза проф. Байкова. По думите ѝ, по време на поста, човек трябва да приема поне по 800 грама зеленчуци на ден.

 

Още един минерал, който е много важен, е желязото. Желязото в растителните храни също е в недобра усвоява форма и поради тази причина разнообразието е много важно. Нашата препоръка е, когато минаваме в режим на пост и вегански режим на хранене, да планираме разнообразно меню, а не да разчитаме само на хляб, лютеница и маслини, защото изпадаме в дефицити, добави проф. Байкова.

 

Използване на стимуланти и заместители на храни

 

Относно използването на заместители на различни хранителни продукти, например, протеин на прах и други нови храни, както и пиенето на витамини, проф. Байкова коментира, че човек не би имал нужда от подобни подобрители, ако се храни разнообразно и пълноценно. Проф. Байкова не ги отрича като алтернатива, но съветва хората да са внимателни с прекомерната им консумация. 

Тъй като това са алтернативни храни, обикновено има и риск за хора, които са с предразположение към алергии и тези, които са с автоимунни заболявания. Моят съвет е да се използват абсолютно натуралните храни. Те би трябвало да са алтернативата, каза проф. Байкова. И добави, че от време на време включване на такива пакетирани храни не би представлявало риск. Тези храни обаче са несвойствени с нашия модел на хранене. Разбира се, че може да ги използваме, но като обогатители на менюто, когато нямаме време да набавим разнообразни растителни храни, добави проф. Байкова.

 

Същото се отнася до всички храни от типа „джънк фуудс“ – това са алтернативни, нови хранителни източници, затова е добре да се консумират в малки количества, за да не отключим някакъв имунен проблем. Алергиите са проблем на имунната система, автоимунните заболявания - също, затова не трябва да прекаляваме с консумацията на такива нови храни, обясни проф. Байкова.

Ако използваме разнообразни храни, абсолютно няма да има необходимост от допълнителен прием на витамини и минерали. Но ако сме в период, в който нямаме време да реализираме веганския модел на хранене толкова разнообразен, колкото би трябвало да бъде, тогава естествено витамините и минералите могат да го обогатят. Иначе прекаляването може да доведе до обратни реакции. Тънка е границата между имунитет и свръхреакции на имунната системата. Стимулиране и свръхстимулиране са различни неща. Ние стимулираме имунната система с разнообразно хранене, а когато имаме свръхстимулация на имунни процеси, рискуваме да отключим или алергия, или автоимунно заболяване. През последните години автоимунните заболявания са изключително много, каза още експертът.

 

В заключение проф. Донка Байкова каза, че хората, които страдат от хронични заболявания, бременни и кърмещи жени, трябва да се консултират с наблюдаващия си лекар, преди да предприемат поста. Но според нея 40-дневният период би имал благоприятно въздействия върху духа и тялото ни.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 17626 |26.10.2023 Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа . 0| 5283 |25.10.2023 Как резенът диня се е превърнал в символ на палестинската солидарност . 0| 5069 |24.10.2023 Български учени със сериозен принос в изследванията за състава на бирата . 0| 4829 |23.10.2023 Консумацията на червено месо повишава риска от диабет тип 2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads