Реклама / Ads
26| 12083 |21.10.2015 ИНТЕРВЮ

Григор Велев: Политически протежета взимат по 3000 лв. пенсия чрез БАН

.
Проф. Григор Велев
Измислиха схема, чрез която политически протежета да могат да взимат по 3000 лв. пенсия доживотно от БАН. Това каза в интервю за Фрог нюз председателят на Българската академия на науката и изкуствата Григор Велев. Ето какво още сподели той:
 

-  Професор Велев, вие сте председател на Българсакта академия на науката и изкуството, съкратено БАНИ. Много често ви бъркат с БАН. В какво се състои разликата?

 

-  БАНИ и е официалното наименование на структурата на научната мисъл и постиженията в областта ан а изкуството и културата, която съществува от 1940-та година. Министърът на просветата тогава Богдан Филов решава да разшири кръга на първоначално участващите в БАНИ, като включи и  дейците на културата. През това време подобен процес  е вървял и в цяла Европа. Филов решава, че БАНИ трябва да се превърне в Клуб на българския национален елит, като първата му задача е била да демонстрира постиженията на този елит. Втората е  да се покажат постиженията на културата. През 1945 година, след деветосептемврийския преврат, обаче са били  арестувани 25 академици,  членове на БАНИ.

 

-  Каква е била причината?

 

-   Имали са дързостта да напишат Декларация до Цар Борис Трети, с която да го поздравят като  обединител на България. Въз основа на този документ трима души са били осъдени на смърт, няколко души на доживотен затвор, а останалите са пратени също в затвора за различен период от  време.

 

-  И какво се случва с учените, с творците?

 

-  Започват период на  репресии и гонения. Около 30 души са пратени в различни  концлагери, като семействата им  са били интернирани.

 

-  Но как така, та това е бил цветът на нацията?

 

-  За комунистите няма цвят. За тях, колкото по-малко знаеш, толкова по-добре. Със специален закон след това са били уволнени всички членове на Академията. Става дума за университетски професори. В една реч Георги Димитров заявява, че Българската академия се е превърнала в свърталище на буржоазни идеологии, на национализъм и шофинизъм, за което тя трябва да бъде закрита. След това слово Политбюро предлага на МС през 1848 година да се закрие БАНИ и на нейно място да се създаде БАН като Академия по съветски образ и подобие. Тя трябвало да почива на идеологията на марксизма-ленинизма, на комунизма и по никаккъв начин да не възприема принципите на създаване и дейност на БАНИ. По този начин БАН  се превръща в бюрократична институция.

 

-  Какво имате предвид?

 

-  Няма страна в света, в която академиите да се занимават с пряка научна работа. Това е дискусионне клуб, където се организират конференции, на които учените показват своите постижения. А тук Академията се превръща в производствено предприятие, където се извършва научна работа. Но нали тя трябва да се прави в университетите. Не може там да си само даскал. Така у нас  по съветски образ и подобие са били създадени  50 института на БАН след унищожаването и извращаването на целите в Устава на БАНИ, което именно сочи, че БАН не е и не може да бъде приемник и последовател на  Българдското книжовно дружество и на БАНИ.

 

-  Колко човека работят в  новата Академия БАН?

 

-  Около 16 хиляди души,  можете ли да си представите?!  Всеки директор на институт има лека кола, шофьор, секретарка и помощен персонал. Най-интересното е, че тази Академия не се ръководи от Научен съвет, а от партиен комитет. Той одобрява всичко, като Политбуро разглежда и назначава отелните кандидати за член-кореспонденти. Забележете, че БАН е създадена от международния терорист Тодор Павлов, който организира и нарежда взривяването на църквата „Св. Неделя“. В БАН се правят академици политически лица, които никога не са имали взимане-даване с науката.  Това продължава официално. до 1989 година, а днес се отрича и изкривява историята.

 

-  А неофициално какво се случва?

 

-  Неофициално партийният комитет прераства в Научен съвет. В него влязоха  същите хора, за които споменах. И така продължи да се лансира идеологията на  същата политика на партията. Това продължи до идването на Бойко Борисов на власт.

 

-  А как действат научните  академии в Западна Европа?

 

- Там научните поръчки се обявяват на търг. Например министерство на земеделието има нужда от разработването на даден проблем и за него се обявява конкурс. Всеки научен екип трябва да предложи  вариант, който е по-евтин и оригинален.  В резултат на това печели този, който даде по-добрата научна и финансова оферта.  Странното е, че у нас на БАНИ се забрани достъпа до конкурси, тъй като не е държавна организация, а гражданска, така, както е в нормалните цивилизовани страни.  

 

-  Как беше възстановена БАНИ?

 

- При създаването си  БАНИ на Богдан Филов получава дарения, които преди експроприяцията от социалистическата държава възлизат на  800 имота. Сегашната сграда на БАН е построена с дарения. Тя също е собственост на БАНИ. Преди да създадат БАН през 1948 г., една година по-рано, съгласно закона на експроприацията, експроприираха всички имоти на БАНИ и църквата. След създаването на БАН с едно постановление на МС й се предоставиха тези имоти за ползване. Съвременната БАНИ беше възстановена през 2004 година, когато  аз и четирима мои колеги решихме да възобновим действието на принципите, заложени в Устава на  БАНИ и създадохме юридическо лице с нестопанска цел, каквото единствено може да бъде е дна истинска академия. Имах много въртели в София при учредяването и затове се наложи да отида в родния Хасково. Подадох молба в съда и отново регистрираха академията. Дадох номера на къщата в която съм израсъл за седалище. Някои ме упрекнаха, че правим частна академия. Това не отговаря на нашите намерения. Ние декларираме , че целите и средствата на  закритата през 1948 година БАНИ са наши цели и средства, в резултат на което ние се явяваме нейни правоприемници. Реакцията на  БАН беше и продължава да бъде много остра, като че ли няма място под слънцето и не може според българското и европейското право лица, с определени, признати от държавата професионални качества, да се сдружат и да прокламират определени цели и да работят на ползу роду..

 

-  Защо, нали всичко се прави в името на науката?

 

-  Защото се уплашиха за имотите. Веднага ме дадоха на главния прокурор, че незаконно съм присвоил името на БАНИ. Главната прокуратурата нареди на окръжния прокурор да се заеме с мен. Той направи едно фантастично заключение , а то е че БАНИ е закрита с политическо решение в нарушение на закона.  Закриването може да стане само  с решине на Общото събрание на академията, което никога не се е случило. Прокуратурата се произнесе още, че  регистрацията на БАНИ е законна т. е. ние сме легитимни. Това не стигна,  продължиха да ни тормозят.  Трябваше да докажем пред прокуратурата, че в Закона за научните степени и звания, званията „академик“ и „член-кореспондент“ не фигурират като научни.  Сега разбрах, че БАН готви закон, с който да ги обяви за научни и така да установи монопол върху тези почетни звания,  с които всяка законна структура може по закон да удостоява свои членове при спазването на определена процедура. Тази процедура при нас е процедурата, възприета от официалната БАНИ, по времето на Богдан Филов и тя е много по-строга от тази, която се прилага по политически конюнктурни принципи в БАН.

 

-  Колко члена наброява БАНИ?


- При нас има 413 члена, от които  130 професори в различни области на науката-лекари, инженери, архитекти, икономисти, психолози и т. н. В нашата академия имаме три отделения- за наука,  за изкуства и за гражданско общество и държавност. При нас членуват още и  66 чужденци. За съжаление управляващите не могат още да се ориентират какво е модерно стопанство и модерна демокрация. Продържават да мерят всичко с аршина от миналото.

 

-  Управляващите интересуват ли се какъв научен продукт произвеждате?

 

-  Прези миналата година проведохме 16 научни конференции. Никой от властимащите не се поинтересува от тях.  Само в областта на медицината се проведоха 9 конференции с международно участие. От  медиите се усеща бойкот да не отразяват свършеното от БАНИ.

 

- Какви са отношенията ви с шефа на БАН Стефан  Воденичаров?

 

- Коректни. Проф. Воденичаров е мой личен приятел. Той е пленник на една мафия. Убеден съм, че  не се чувства комфортно от всичко това. Той е един от най-големите ни учени-изобретатели на оръжия. Най-големият специалист е в областта и е най-високо ценен. Многократно са го канили в Америка заради това. Той е много голям патриот. Създава нови оръжия и американците купуват лиценза. Трябва да ви кажа, че в БАН има мъртви институти. Такъв е да речем Института  по социология, по икономика,  по  държавата и правото, в който са на щат 100 души учени. Да сте видели този Институт да има принос към съдебната ни система и към българското право въобще?

 

- Какво правят тези хора?

 

- Появяват се сутрин, разписват се и след това отиват по кафенетата. Вършат си лична работа и си взимат заплата. Узаконено е академиците от БАН да взимат по 3000 лв. над пенсията, а член-кореспондентите над 2500 лв. до края на живота им. Преди това те отидоха при Сергей Станишев и му се оплакаха, че мизерстват.  Поискаха да взимат колкото депутатите. Измисли се една формула,  по която да не се  дават парит от държавния буджет, а от този на академията.  И за да се осигурят тези средства, бяха уволнени 60 научни сътрудници.

 

- Тези пари от учени ли се взимат или от политически протежета?

 

- Някои са бивши величия от времето на Тодор Живков. В един момент те станаха академици, за да живеят охолно и спокойно. Методиката на комунизма и на привилигированата  кастат продължава. Това е анахронизъм, който не съществува никъде по света. Дори в Русия нещата се промениха. И там вече няма държавна , а гражданска академия на науките.

 

- Какво се случва с имотите, за които вие споменахте?

 

- Сигурно е, че никой няма право да ги продава. Разбрахме, обаче че един от тях е продаден на Васил Божков, на неговото дружество. Той я е придобил в нарушение на закона. Сигурни сме, че една  част от имотите са продадени, а друга се дават под наем и се печели от тях. Така БАН се оказа в ролята на рентиерска организация.  Нашите цели са съвсем различни и ние не се стремим към тези имоти. Ето вече повече от десет години работим без каквато и да е помощ от държавата.  Един лев не сме взели от държавата.

 

- Имате голяма кауза, свързана със Западните покрайнини. В какво се състои тя?


-  България е единствената държва, в която правителствата й не защитават националните интереси. През 1991 година съгласно Ньойския договор, от България беше откъсната територия от 1550 кв. км. Тя беше предадена на Кралство Сърбия. Едновременно с това бяха откъснати 1250 км. от Пиринска Македония и предаден на същото кралство. През 1948 година Парижката мирна конференция  отсъди тези територии  на Федеративна Народна Република Югославия. През 1991 година, в резултат на гражданската война, Югославия се разпадна и престана да бъде държавно-правен субект. В резултата на това въз основа на всички международни договори, държава, която престава да бъде правен субект, подписаните от нея договори, престават да имат правна сила. Съгласно тази трактовка, Западните покрайнини престават да бъдат част от държава, която не съществува. На едно съвещание  президентът на Хърватия Франьо Туджман предлага тази територия, която е ничия, да бъде върната на България. Но до такова съгласие не се стига. И така тези земи от 1991 до 1997 г. са ничии. Най-страшното е, че българските правителства не проявяват никакъв интерес, нито към територията, нито към двата града със 120 села и 45 църкви в Сърбия. През 1997 година се решава тази територия да се присъедини към Сърбия. Но от как, подарък от Бога ли?! Кани се тогавашния премиер  Жан Виденов в Белград и той казва, че от днес нататък няма Западни покрайнити, а Източна Сърбия. Нека да припомня, че съгласно Конституцията, право да се разпорежда със земите на България, има само Велико народно събрание, а не премиерът. Защо Жан Виденов си позволи да подари част от България?! И ако има прокуратура , тя трябваше да го подведе под отговорност за национално предателство.

 

- Загубена ли е каузата да си върнем тези земи?

 

- Съгласно Лисабонския договор, всяка страна, която се присъединява към Европейската общност, трябва да реши всички висящи териториални спорове със своите съседи. Във вързка с преговорите, които Белград започва за присъединяване към ЕС, ние от БАНИ решихме да свикаме национална конференция, да изложим тези факти и да предизвикаме интереса на правителството  към темата, с надеждата, че то ще се заеме с решаването на проблема.

 

- И какво стана?

 

- Обърнах се към външния министър, но той ми отговори ,че поради заетост не може да ме приеме. Но ние няма да мирясаме.

 

- Какво сте намислили да правите?

 

- Ще изчакаме да свършат изборите и ще започнем национална подписка. Пред всички българи ще изложим проблема със защита на националния ни интерес. Ще се обърнем с призив  към всики медии да ни подкрепят, защото това е една от големите каузи на България. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 12342 |05.01.2015 Банкерът Цветан Василев : "Виваком" е апетитна хапка за политическите хиени . 57| 19360 |29.12.2014 Силва Дончева: Политически трусове през януари, юли и август . 21| 10840 |29.09.2014 Я. Стоилов: Управление на БСП и ДПС няма да е политически здравословно . 67| 31687 |08.09.2014 Птицевъдът Благо Джиев, кандидат-депутат: Стига политически лъжи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads