Реклама / Ads
97| 37758 |31.10.2015 НОВИНИ

МВР в колапс! Полицаите остават голи и без пари

.
МВР е на път да изпадне в пълен колапс. Това става ясно от заседанието на Съвета за социално партньорство, проведено в петък, научи Фрог от източници в системата. На него се разбраха няколко шокиращи неща. А те са, че полицаите остават без униформи, без топло и без пари.
 

 На първо място се орязват привилегиите на всички служители, като 20-те заплати, които се взимаха при пенсиониране вече ще са само мираж.  Усещането от няколко месеца, че нещата не отиват на добре , накара хората масово да си тръгнат.  В момента  напускащите са с 200% повече от миналата година, сочи статистиката  на МВР . Това дава яснен знак на управляващите, че ведомството тотално се обезкървява . Проблем ще има и при изплащането на обезщетенията, тъй като сумата космически ще набъбне.  Само за месец октомври са подадени 800 заявления за напускане и пенсиониране. Странното е, че 15% от тях са от  администрацията , а останалите от  млади действащи ченгета. Проблемът с униформите се връща с пълна сила, защото няма да има, поне засега. Отгоре на всичко на  блюстителите на реда ще им се наложи да зъзнат през зимата, защото не са сключени още договорите за отопление.

 

Едно от нещата, което предизвика истински  гняв в органите на реда е фактът, че парите, които се отпускаха на тримесечие по т. нар. Система за управление  на цели и бяха между 200 и 300 лв ., сега стават 9 лв . с наложен данък от 10 % и то  на година. Няма надежда да се подобрят и условията на труд, които на места са повече от  плачевни.   Колите, които се използват на границата и половината от тях да развалени, ще бъдат ремонтирани най-рано след две години. Пари за ремонт на сградите също няма да има. За това бил даден съвет шефовете на дирекции да участват по програми за енергийна ефективност. Любопитното е, че те нямат право да теглят заеми, за да финансират програмата. От МВР  запазиха пълно мълчание за срещата в петък. За сметка на това присъстващите синдикалисти споделиха на колегите си какво точно е станало в специализирания интернет  форум.

 

Един от тя е зам.-председателя на най-големия синдикат в МВР- СФСМВР  Борислав Мазнев

 

Ето какаво пише той едно към едно:

 

Мога да ви напиша доклад с всичките лъжи и глупости които се казаха днес от МВР:

по т. 1. Наредба 592/15г. - няма да бъде обнародвана нова. Запазва се настоящото "прееб@но" положение. Въпреки представените Становище от НОИ и Наредба за раб. време в МП ( предоставена ни от колегите от ССЗБ), получихме реплика от МВР - съдете ни, не ни интерисува. 

по т.2 Намаляване на ССД - причини и основания? Отговор от ДПУБ - Пеев - не е вярно ,че са намалени , даже напротив увеличени са. МВР е дало на дирекциите повече пари. Защо ви се намаляват - питайте директорите, сумите за ССД се дават по преценка на ръководителя на съответната структура и не могат да бъдат фиксирани или вкарани в основната заплата. ДПУБ не може да каже дали сумите за ССД през 2016г. ще бъдат увеличени, както и да представят официална справка какви лимити са били отпуснати по структури и как са усвоени. МВР няма визия за промяна на Наредбата за ССД , поради липса на ресурси.

по т.3 МВР категорично заявява, обезщетенията при пенсиониране няма да бъдат променени!!!???!!!??? От МВР е представено становище в МС и в него няма насоки за намаляване на обезщетенията. На поставен лично от мен неколкократно въпрос: ЗАЩО МВР НЕ ОПРОВЕРГАВА МФ ( В. ГОРАНОВ) ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАМАЛЯВАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТ??? ( Поне 4-5 пъти попитах!) В отговор получихме мълчание или мрънкане, че това са виждания на Горанов, но не и на правителството.

На поставен от СФСМВР въпрос: Това поредната скрита оптимизация ли е ? Последва неловко мълчание. Отговор не получихме или по-скоро получихме, но на по-късен етап.

по т.4. НСГ поставиха 2 въпроса:

- да се премахне предложението е ЗДБ-2016 за премахване на безплатното пътуване на ЛРТП и админ. държ. служители. Отговор от МВР - това може да се реши само от НС.

- ще бъдат ли увелични заплатите на ЛРТП, тъй като МРЗ доближава заплащането на ЛРТП в МВР. Отговор от МВР - Не, няма да се увеличат. МРЗ все още не е достигнала заплатите на ЛРТП в МВР.

Поставен въпрос от СО:

- ще бъдат ли намалени парите за храна (порциона 120лв.)? Отговор от МВР - порциона няма да се намалява. ( виж гласуван днес от МС проект на ЗДБ - 2016! )

- Какви ще са сумите по СУЦ? Отговор от МВР - СУЦ ще има , но не се знае какви са сумите - коментира са размер от 9 лв. на човек с наложен данък (10%).

- Кога ще бъдат осигурени униформи и ремонт на сградите. Отговор от МВР: Няма униформи! Пари за ремонт на сградите - директорите да кандидатстват по програми за енергийна ефективност , т.е. да теглят заеми (нещо на което нямат право).

- Граница - преговаря се с ЕК за отпускане на 2 милиона евро , които ще се използват за ремонт на авариралите МПС, което ще стане евентуално след 2 години.

- ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ - масови напускания и пенсионирания? Каква е визията на МВР. Отговор от МВР: Наблюдаваме динамиката на този процес, фактите са повече от тревожни: за м.септември са напуснали 537 човека, средно 120-130 човека напускат месечно. Увеличението на напускащи е 200% в сравнение с миналата година. Ф. Гунев ( извън заседнаието) - за м. Октомври има подадени над 800 заявления за напускане и пенсиониране , от тях 15% административни , останалите мл. изпълнителски длъжности. Стартират конкурси в рамките на 2-3 месеца за: 250 човека за пожарната , 150 за гранична полиция, около 300 щата за ОДМВР и Жадармерия.

- ОТОПЛЕНИЕ през зимния сезон ? Отговор от МВР - Нямаме договори за тази година, няма осигурено гориво за отопление!!!

- предвижда ли се увеличение на заплатите през 2016г. ? Отговор от МВР - поискали сме 10 000 000лева, но те няма стигнат дори за изплащане на дължимите обезщетения за напусналите и пенсионираните.

Край на доклада!!!

Веднага след приключването на ССП "получихме" и гласуван днес от МС проект на ЗДБ - 2016 със следните предвиждани промени:

1. Премахване на коефициента за прослужено време в МВР за ДС - с което месечно заплащането ще падне около 200 до 400лева;

2. Премахване на добавката за работа в МВР за ЛРТП;

3. Порциона ще се определя със ЗДБ по предложение на МФ;

4. Безплатно пътуване в гр. транспорт - само за ДС по ЗМВР;

5. Намаляване дните платен годишен отпуск от 30 на 20;

6. Премахване на допълните възнаграждения (ССД, порцион и др.) при отпуск;

7. Редуциране на заплатите ( обезщетенията ) при пенсиониране от 20 на до 10 ( -50%).

На коя част от доклада ще повярвате ? Аз лично на втората.

А, на тези от вас които останат на работа в МВР препоръчвам да прочетат стенограмата от ССП.

(Прикачената по-рано от мен снимка е на гласуван днес от МС проект на ЗДБ - 2016 и е от файл който излезе от кабинета на м-ра на ВР !!! Толкова по достоверността и произхода й. Който иска да вярва, който не иска си е негова работа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5575 |16.10.2015 Ноев, много твърд: Да защитим полицаите, границата си, къщата си! . 4| 4580 |16.10.2015 Арлин Антонов за Фрог: От март полицаите пенсионери са без пари . 13| 9210 |13.10.2015 Н. Радулов пред Фрог: Полицаите нямат вече и прах, за да взимат отпечатъци . 31| 6939 |12.10.2015 Горанов: Само полицаите на улицата с 20 заплати при пенсиониране, всички други ще са трета категория

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads