Проф. А. Гълъбов: Предписването на антибиотици при грип е от незнание

21

|

16045

|05.02.2009
Проф. А. Гълъбов: Предписването на антибиотици при грип е от незнание

Какъв е тазгодишният грип, как ще протича и с какви химиотерапевтици да го избегнем от момента на обявяване на грипната епидемия, съветва читателите на Frognews.bg известният вирусолог.


 

Проф. Ангел Гълъбов е един от водещите български вирусолози и директор на Института по микробиология към БАН. В навечерието на поредната грипна епидемия разговаряме за щамовете, за симптомите и лечението на грипа, както и за някои от най–разпространените митове, свързани с противогрипните ваксини, ефекта на антибиотиците и профилактиката.

 

интервю на Ана Кочева

 

– Достигна ли грипът до България или все още сме в периферията му, проф. Гълъбов?

– Все още не, което до голяма степен се дължи и на факта, че досега времето у нас беше благоприятно. Неблагоприятни при грип са резките промени, които все още не са толкова чести.

– А какъв е вирусът тази година?

– Той е един австралийски щам, нарича се „Бризбейн”– H3N2. Дава рехави епидемични взривове, т.е. не е с висока степен на обхващане, а и много хора имат имунитет от този вирус поради неговия предшественик „Уисконсин” от преди 2–3 години. Лошото при него обаче е, че процентът на пневмониите е по–висок. Те са едно от основните му усложнения.

– Привърженик ли сте на противогрипните ваксини?

– Абсолютно. Всякакви мнения против тях са ненаучни и се дължат на шарлатания. Имаше един човек от Варна, който разпространяваше „космически твърдения” против ваксините, както и един мой съименник, някакъв Гълъбов, които, според мен, не заслужават да носят званието лекар. Това са приказки на хора неуки. vaksina.gif

– Но моментът за поставянето на противогрипните ваксини вече е изтърван.

– Да, времето вече не стига да се изработи имунитет. Но трябва да се знае, че в повечето западни страни с тези ваксини се обхваща около 30–40 % от населението, докато у нас този процент е едва 4. Е, там хората не са луди, че се ваксинират, ние се правим на по–умни, като избягваме да го правим. 

– А има ли някаква друга профилактика, която човек би могъл да прилага, ако е закъснял с ваксината?

– Да, разбира се. Когато се обяви навлизането на вируса масивно, се прилага химиопрофилактика с вещества, които атакуват вируса и фактически пречат на размножението му. Инкубационният период е този, в който вирусът се разпространява в организма, но няма болестни прояви. При грипа той е около 1–2 дни. В този момент, ако се атакува с тези вещества (те са общо 3–4 познати), ще се попречи на вируса да се намножи и заболяване или няма да има, или то ще протече много леко. Тъкмо това е химиопрофилактиката. А ако вече има заболяване, то трябва да се лекува с химиопрепарат, който се нарича химиотерапевтик, по един определен курс на високи дози, веднага след първите симптоми на грипа. Важно е да се знае, че през първите два дни няма никакви прояви на засягане на дихателната система. Грипът започва с разтрисане, мускулни болки, силно главоболие, а след 2–3 дни се появява кашлица и хрема и в това е разликата му от другите дихателни инфекции. В тези дни, в които може да се фиксира началото (с въпросното разтрисане) , трябва да започне лечението с химиотерапевтиците. Те са два типа – единият е Ремантадинът, а другият е Тамифлу. Вземат се по една таблетка дневно. Това е необходимо или когато вече има болен вкъщи, или колегата от работата е заболял, или когато човек е решил да се предпазва, защото се движи с градския транспорт и посещава многолюдни заведения. Тамифлу може да се приема след 1–годишна възраст, Ремантадин – след 7.

– Т.е. антибиотикът не е начин на лечение?

– Антибиотиците не влияят на вирусите. Те нямат никакъв ефект върху вирусите. Предписването им е приумица на джипитата. Джипитата знаят твърде малко за вирусите и предписвайки антибиотици, го правят или нарочно, за да печелят от фирмите, които продават тези лекарства, или от незнание. Антибиотик трябва да се включи, ако на третия ден се окаже, че има данни за инфекция, която се чува, или, не дай боже, пневмония – вирусобактериална. Това един опитен лекар може да го познае. Да не говорим, че антибиотиците много бързо развиват и резистентност. Така че в случай на грип антибиотиците са противопоказни, а някои от тях дори леко потискат и имунната система. Трябва да се приемат имуностимулатори, доказали ефект, и в това отношение един от добрите е Есберитокс N. Това са едни сладки таблетки, които се дъвчат от възрастните 3 Х 3, а за децата има други дозировки. Те засилват тези клетки, които участват в защитата и оздравяването от грип. Те са компоненти на терапията на грипа. virus.jpg

– Кои вътрешни органи най–лошо може да удари грипът?

– Грипният вирус се размножава само в белите дробове и там може да се добави вече и бактериална инфекция. Собствените бактерии в дихателния тракт се активират. Но грипният вирус отделя във взаимодействието с имунната система едни вещества, които реално отравят организма. Това се нарича оксидативен стрес. Става дума за радикали, увреждащи обвивките на съдовете, които предизвикват големи неприятности, те могат да дадат отражения в сърцето, мозъка, средното ухо, жлезите с вътрешна секреция, може в стомаха да се получат язвички. За тази цел трябва да се прилагат антиоксиданти, каквито са Витамин С в големи дози, В до 1000 мг и Е – 100 мг след пубертета. Те не са профилактични при грипа, а трябва да се включат в комплексното му лечение още от първия час. А антибиотикът, повтарям, е чак петият компонент при необходимост. Така че - имуностимулатори и по една таблетка химиотерапевтик при обявяване на грипната епидемия!

– А какво ще кажете за чесъна и алкохола, за които се говори, че също били своеобразни средства за профилактика?

– Нищо против чесъна, въпреки че чудодейните му свойства са малко надценени. А за алкохола – разширяването на съдовете, до което води алкохолът, само усилва факторът охлаждане. Човек, като си е пийнал, всъщност може да настине, защото собствената система за регулация на топлообмена в организма не може действа, а това пък води до активиране на някои вируси. Става дума за други вируси, не грипни, но има вируси на хремата и тем подобни, които също са в голямо количество. Така че митовете трябва да се развенчават, особено, когато става дума за здравето.  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Brizbein
Ако искате да прихванете каквото и да е - бегом в автобусите на транспорта!
Oбективен
Този проф. Гълъбов толкова яко обвинява Общопрактикуващите и тези , които са срещу ваксините, че били търгаши, а едновременно РЕКЛАМИРА разни препарати дето на никого не са помогнали. Е, кой е агент на фармацефтичната мафия - съдете сами. И един съвет към интрвюиращите - не вземайте мненията на 'паркетни лекари' - вирусолози, епидемиолози и всякакви други -ози. Те могат само да си стоят при книжките и епруветките, и никого през живота си не са излекували. Питайте КЛИНИЧНИТЕ лекари - те работят, те поставят диагнози и те лекуват. И тях ги 'дерат' като стане някой гаф.
Free Thinker
Другарю Гълъбов, да прецизираме - 'Предписването на антибиотици при грип е от незнание' или е просто въпиеща некомпетентност примесена/овъргаляна с корупционни практики на фармацевтичната мафия? Щото тях не ги и обучават да лекуват а да пласират отровите , наре4ени алопатични лекарства на т. нар. традиционна медицина. как стана традиционна тази медицина като няма век и половина, а пък традиционната от хилядолетия беше набутана по кьошетата и извън закона, дори. В най-добрия случай съвременната медицина можем да признаем две иситински постижения : масово, сравнително точно, сравнително евтино диагностициране и спешната медицина (но не в нашенския вариант). Другото е - от некомпетентност до престъпления (особено опитите с нови 'лекарства') и съзнателното тровене на населението - справка насилственото набутване на флуорни съеднинеия къде ли не.
'Отново ще цитирам д-р Г. Ланкто: 'Ваксините разболяват хората. . . Те не защитават. . . Това е съвършена глупост, базирана на страх - страх от болести. . . Още повече информация се крие от хората. . . Има много книги по въпроса, но лекарите не ги четат . . . Те всички се подчиняват сляпо, това е истината. Д-р Р. Менделсон пише: '. . . Разбира се, освен факта, че тези 'профилактични мерки' (имунизациите - бел. авт. ) са неефикасни и вредни, лекарското съсловие допълнително нанася вреда, като не дава информация как наистина можем да се предпазим от тези заболявания. . . ' 'Единствената безопасна ваксина е тази, която никога не е слагана' - това заявява д-р Джеймз Шенън от Националния здравен институт на САЩ (NIH). Според вирусолога Алан Морис 'има достатъчно данни, които показват, че детските имунизации причиняват повече вреда, отколкото полза'. http://dontclick. michevgallery. com/AGalabov-imunizacii-a. html
Никола Иванов
Господи, колко малоумници!!! Гост - кретен, който чете научните статии (без да ги разбира) като дявол - Евангелие! За 'свободния мислител' какво да кажа? Изхвърляч, правещ се на интересен! Какво знаеш ти, моето моче, за съвременната медицина? Ако избягам от България ще е заради идиоти като тези. . . . . Само 'обективен' каза нещо смислено. . . .
Al
Ех Гълъбов тичкай сега да си вземеш хонорара от Roche А защо ли пропусна да споменеш цената на Tamiflu около 60лв
Никола Иванов
Невероятни хора сте! Кофтито, е че много хора некомпетентни по различни въпроси правят коментари, звучащи толкова безапелационно, че има и други хора които да им повярват. Причината, е че българите са народ 'прост'! Това е най-точната дума! Не глупав, а прост, защото никога не е искал да бъде по-интелегентен! А тези които се стремят към това отдавна не са в БГ. С малко изключения. . . .
Никола Иванов
И още нещо: Free Thinker, ако не беше развитието на тази 'неконвенционална' медицина, както я наричаш, през последните 150 години, най-вероятно майка ти щеше да е умряла по време на раждане на някое от малките ти братчета и сестричета. Щеше също така да си присъствал на погребението на поне 1 брат или сестра в детска възраст още. . . не е имало рак, защото средната продължителност на живота е била под 40 години. Знаеш ли моето момче колко е това? Затова не прави идиотски коментари - един ден, не дай си Боже, ако ти се разболееш, сигурен съм че ще се възползваш от услугите на 'неконвенционалната' медицина.
Никола Иванов
Трябва и на ГОСТ да обърна внимание! ТИ КОЛОСАЛНИ ИДИОТЕ, знаш ли, че съществува една болест, наречена ЕДРА ШАРКА? Има и една друга болест - ПОЛИОМИЕЛИТ се казва тя. . . Ако искаш да се превърнеш от КОЛОСАЛЕН в ГОЛЯМ ИДИОТ, което сигурен съм ще е значителен напредък за теб, пиши ми, ще ти дам литература да прочетеш за какво иде реч. Тогава надявам се ще има един идиот по-малко в мрежата. . . . И недей да ми цитираш малоумници дето си ги чел в саита Световната конспирация!
do Никола Иванов ot Гост
През 1959 г. в Масачузетс 77, 5% от всички заболели от полиомиелит, при които се е развила парализа, са били с направени преди това 3 имунизации. През 1989 г. в Оман избухва най-големият до този момент взрив от полиомиелит шест месеца след имунизационната кампания, като 98% от разболелите се са били ваксинирани. През 1986 г. при епидемия от коклюш в Канзас 90% от всички 1300 разболели се са били ваксинирани. През 1993 г. при подобна епидемия в Чикаго разболелите се ваксинирани са били 72%. Има различни прийоми, които се използват, за да се представят ваксините като главна причина за ликвидирането или значителното намаляване на определени инфекциозни болести. По време на слушания в Конгреса през 1962 г. д-р Бернард Грийнбърг от отдела по биостатистика към Университета в Северна Каролина заявява, че случаите на полиомиелит са се увеличили драстично след въвеждането на масовите имунизационни кампании, но статистиките са манипулирани от PHS за да се придобие противоположеното впечатление.
Никола Иванов
Гост, имаш ли изобщо някаква представа как се прави МЕДИЦИНСКО изследване? Имаш ли представа колко хора гледат данните, и от колко неща зависи резултата? Като ти казах, че си КОЛОСАЛЕН идиот, имах също предвид, че ще си упорит като магаре. . . . Оман? Масачузетс през 59? Знаеш ли кое ме дрази? Хора като теб - ЛАИЦИ - нищонеразбиращи, четат интересни истории за Световната конспирация и ги разнасят наляво и надясно. . . В което нищо лошо няма до момента когато не се засегне живот! Цитираш ми цифри които нама как да знаеш дали са верни! Правиш го за да ми докажеш, че си прав! Но ако разбираше малко от патологията на инфекциозните заболявания нямаще да разсъждаващ по този начин. . . .
Никола Иванов
Тогава щеше да знаеш, че има различни инфекции, различни ваксинации и имунизации. . . . И че прекаляването с което и да е от последните е лошо нещо! Но хора като теб - те не търсят обективната истина. . . . нееее! Ти търсиш невероятния законспириран план, който само ти и неколцина други знаят. . . . ИСТИНАТА ЗА СВЕТА И ВАКСИНИТЕ. . . . а останалите хора са овце. Ето затова си КОЛОСАЛЕН ИДИОТ! И докато не промениш целите си ще си останеш такъв. . . . П. П. Не ми пиши малоумщини кой каде и как се е разболял. . . . Има правила които се спазват, когато се работи със статистика точно поради тази причина - за да е сигурна информацията. Защото е малко трудно да завържеш очите на хиляди доктори които четат резултатите. . . .
Никола Иванов
Последно и спирам: НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С НЕЩА КОИТО НЕРАЗБИРАШ! Най-добрия начин да получиш обективно мнение е да попиташ много хора. И когато става въпрос за ЗДРАВЕТО ТИ тези хора са ЛЕКАРИТЕ!!! Като не ти харесва отговора на един попитай друг! И като събереш 10 мнения ще видиш накаде се накланят везните. . . или какво? ВСИЧКИ СА КОРУМПИРАНИ ОТ ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ КОМПАНИИ? Но е грешно да си правиш изводи сам и да цитираш съмнителна информация, ЗАЩОТО НЕ РАЗБИРАШ МАТЕРИЯТА!!! Като искаш да си такъв философ следвай медицина и тогава се прави на важен! Но е престъпно да учиш другите хора как да постъпват за нещо което НЕРАЗБИРАШ и което касае здравето им! Някой може и да те послуша, от това се страхувам. . . .
Много интересно явление е наблюдавано досега в различни държави при провеждане на стачки от лекари. Например при едномесечна стачка на медици в Израел през 1973 г. смъртността в национален мащаб достигнала най-ниското си равнище. Според сведения на Йерусалимското погребално общество смъртните случаи намалели почти наполовина! През 1976 г. в Богота, столицата на Колумбия, лекарите стачкували 52 дена и според официалните статистики смъртността спаднала с 35%! Подобни събития се случили няколко години по-късно в Калифорния и Великобритания.
Производител
Аз не съм вземал хапчета повече от 10 години. Преди това грипа ме сваляше по 3-4 пъти на година. От антибиотици останах без зъби, с болен стомах и бодежи в сърцето. Ще ви кажа това, което правя. Когато усетя, че ми истиват краката или дращи гърлото, веднага си купувам лимони, киви, ряпа, чесън, лук. . . Първо ям лимони - поне един лимон, но задължително с кората. Все пак преди това го измивам с гореща вода, за да падне парафина. В кората на лимона съществуват вещества, които подобно на брезата унищожават определени микроорганизми и помагат на организма да се пребори. След това на 4-6 часа ям киви, лимон/разбира се с кората/, правя си салата от ряпа, ям чесън и лук. Избягвам всякакви храни в които има консерванти, защото те убиват чревната флора, с което се намалява ферментацията в червата, а от там и основното производство на топлина. И така обикновено в края на втория ден съм излекуван. И то без никакви хапчета. Имах приятелка, която всяка година се ваксинира и всяка година поне по един
Производител
Имах приятелка, която всяка година се ваксинираше и всяка година поне по един път прекарваше грип. Абе Господ така ни е създал, че да не боледуваме. Болшинството болести се дължат на грешки в начина ни на хранене и живот.
Mentor
Да ви кажа ли една тайна? Има т. н. 'колективен имунитет' . За това аз използувам за свои цели кампанията на уважаваните фармацефтични мафиози за противогрпните ваксини. Те естествено не са безопасни, но вероятно повдигат и колективния имунитет. Аз използувам това - никога не се ваксинирам и всичко е ОК.
Do GOST
Pozdravlenia. Az sam sigurna she ti si NATUROPATH. Tova sa toshno tehnite razsajdenia.
читател
Г-н Гълъбов! Трябва ни спешно лекарство против рак на белия дроб. . . . . . . . . . . . . . . . . Моля Ви!Моля за връзка. . . . . в Терапия Варна при известните лицево-челюст. хирурзи е опериран 71 г. и лежа в белодробно. . . . . на химиотерапия е. . . . . . . . . . няма вече сили. зная че има някакъв лек. . . . Може и да е съгл. да се изпробва лекарств. Ви против рак. . .
Д-р
Господин Балабанов, естествено, че антибиотиците не влияят по никакъв начин върху вирусите, НО вирусните инфекции отслабват съпротивителните сили на организма и водят след себе си до почти задължителна бактериална инфекция (която вярвам знаете, че се лекува с антибиотична терапия, при това медицината НЕ препоръчва щадящи дози, поради риск от развиване на резистентност на микроорганизмите). Естествено трябва да се прецени конкретният случай! Вие много добре знаете как се разграничава вирусна от бактериална инфекция, както надявам се знаете и за основните принципи и приоритети при лечение. Предполагам сте наясно, че човекът, успял да се пребори с вирус го чакат няколко Нобелови награди. В момента Вие рекламирате абсолютно недоказани препарати. Противовирусните васкини са нож с повече от едно острие. Ако желаете да експериментирате, моля, правете го върху себе си и спазвайте действащите норми и принципи в медицината! Рекламата на лекарства трябва строго да се забрани!
Д-р,

Извинявам се, че ви прекръстих в коментара си Г-н Гълъбов!

0 + 0 - !

РЕКЛАМА

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах