Реклама / Ads
0| 5640 |02.11.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Настрадин ходжа: Почвайте всичко с „Преброяване на лудите“

.
Настрадин ходжа
В сборника „Преброяване на лудите“ са включени най-остроумните кратки притчи, които жанрово се доближават до анекдота и могат да бъдат сравнени с басните на Езоп. Настрадин е живял през XIII в. според някои в Турция, а според други ‒ в Персия.
 
Свързан е с фолклора не само на турците, както обикновено се твърди, но и с тези на персите, азерите, кюрдите, бенгалците, пакистанците, както и с традициите на още една дузина народи - казахи, таджики, тюркмени, башкирци, узбеки, кримски татари, босненци, румънци, гърци, албанци, арменци, сефаради, сърби и с нас, българите. В мюсюлманския свят названието „ходжа“ като добавка към името подчертава неговата образованост и начетеност, то е синоним на мъдрец и учител.

 В притчите на Настрадин преобладава иронията, но тя много често е насочена към самия него. Темите им са актуални и днес, за което говори непреходната им популярност.  Това е доказателство, че за мъдростта, която много често ни липсва, не съществуват териториални, времеви и етнически граници. Тя обаче намира неведомите си пътища, за  да достигне до част от хората и да остане в духовната съкровищница на света.

Талантливата преводачка Огняна Иванова е подбрала най-поучителните истории от живота на Настрадин ходжа и ги събрала в „Преброяване на лудите“. Книгата е изящна перла на мъдростта, която ще накара читателите не само да се усмихнат, но дори да се замислят. Ето защо: „Един ден някакъв доброжелател се поинтересувал как е Настрадин ходжа. „Ако ме питаш като враг, отговорът е, че съм добре. Ако ме питаш като приятел, времето няма да стигне, за да ти разправя какво ми е всъщност – рекъл Настрадин.“

„Преброяване на лудите“ е петата книга от новата поредица на издателство „Изток-Запад“ ‒ библиотека „Извори“. До този момент в поредицата са излезли „Пир“ от Платон, „Към себе си“ от Марк Аврелий, „Фрагменти“ от Леонардо да Винчи и „Реч за достойнството на човека“ от Джовани Пико дела Мирандола.

Факел
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5143 |01.11.2015 Н. Балабанов: Всички ме карат да имитирам премиера . 9| 7896 |01.11.2015 Атанас Атанасов: Не дават на хората на духа да са лидери . 0| 5065 |31.10.2015 Папа Франциск пусна песен от бъдещия си рок албум . 1| 7125 |07.11.2015 Освободителите Петър и Асен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads