Реклама / Ads
7| 7959 |04.11.2015 НОВИНИ

Резил: Филоложка от ДАНС командвала операцията „Червеи”

.
Бившият директор на Вътрешна сигурност на МВР Тодор Костадинов застана за пръв път пред съда, за да отговаря за аферата „Червеи”. Заедно с него е подсъдима досегашната шефка на Софийски градски съд Владимира Янева, която обаче даде заявка, че няма да присъства на заседанията и ще се довери изцяло на своя адвокат – Трендафил Трендафилов.
 

На днешното съдебно заседание бяха разпитани бившият директор на Специализирана дирекция технически операции в ДАНС Иван Бонев, неговата заместничка Мариана Танкова и техните подчинени Милко Миленов и Тодор Николов, предаде репортер на Фрогнюз.

 

Иван Бонев обясни, че 2 пъти е трябвало да прилага СРС по делото „Червеи”. „Първото искане беше донесено от директора на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов. Той ми обясни, че служители на МВР извършвали противозаконна дейност като заличавали в Автоматизираната информационна система на МВР наказания от  ПТП срещу заплащане. Изяснихме, че за тази цел са ни необходими компютърни специалисти и обезпечение на оперативната установка”. Бонев поставил условие специалистите да имат достъп до необходимите сървъри на МВР по време, когато никой няма да разбере за мероприятието. Това било необходимо, за да не се допусне замитане на следите.

 

Иван Бонев наредил на Мариана Танкова да се заеме с поръчението на Костадинов, тя от своя страна дала задачи на Милко Миленов и Тодор Николов. Последните двама се опитали да проникнат в автоматизираната информационна система във вътрешните дирекции в Шумен, Бургас и Варна, но никаква работа не свършили. Не защото не получавали съдействие от колегите си в МВР, а защото им липсвала техническа подготовка за това. „Не придобихме никаква информация по отношение на това, за което бяхме командировани. Причината е, нашата невъзможност да заснемем екранната активност заради антивирусна защита”, обясни пред съда Милко Миленов. Той каза още, че са му разкрили как работи системата, но той не разбрал.

 

На въпрос на защитата има ли необходимата специализация за поверената му задача, той отговори: ”Не се сещам”. В хода на разпита стана ясно, че той не е вещ по много технически въпроси, което обяснява защо не е разкрил кои лица са манипулирали данни в информационната система на МВР.

 

Неговата началничка Мариана Танкова се оказа още по-неграмотна. Попитана дали разбира от компютърни програми, тя отговори: Не разбирам. На въпрос какво е нейното образование, свидетелката без неудобство отговори: Аз съм филолог.

 

Всичко това поставя под съмнение квалификацията и ценза на служителите на ДАНС. Дали такива хора като Танкова и Миленов имат място в агенцията, която се грижи за нашата национална сигурност?! Дали тези хора са просто параван за прикриване на нечии действия или самите те влизат в роля?!

Ако театъра в съда продължава, едва ли ще разберем истината за аферата „Червеи”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5043 |01.11.2015 Хакерска атака срещу НАП, ДАНС, КЕВР, НС . 3| 4186 |27.10.2015 Красимир Велчев: Гражданска война няма да има след заканите на Сидеров . 26| 5477 |22.10.2015 Фрог пуска сигнал до ДАНС и прокуратурата за опасните ваксини срещу хепатит В . 18| 26122 |19.10.2015 Явор Нотев пред Фрог: Това с ваксината е чудовищно, алармирайте ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads