Реклама / Ads
18| 15649 |11.11.2015 ИНТЕРВЮ

Собственикът на „Виваком” : Пеевски има голямо влияние върху правителството и прокуратурата на България

.
Дмитрий Косарев
ВТБ Капитал организира напълно непрозрачен и напълно незаконен аукцион за продажбата на „Виваком”. В резултат на това компания на стойност повече от милиард евро ще бъде купена за някакви си 180-200 млн. евро. Братята Велчеви заедно със Спас Русев имат компания, която потенциално трябва да победи в аукциона. Тази сделка се прикрива от Пеевски, който има голяма тежест в правителството на България, в това число и в прокуратурата.
 

Това каза собственикът на Виваком” Дмитрий Косарев в интервю за руския „Първи канал” и излъчено но по ТВ7. Ето какво още обясни бизнесмена:

- Моля, представете се.

- Казвам се Дмитрий Иванович Косарев, гражданин на руската федерация, бизнесмен.

- Истина ли е, че вие сте собственик на компанията „Виваком”?

- Да, истина е. Аз съм основният акционер на компанията „Виваком”. Собственик съм на 76% от акциите, 43 % от които са собственост на моята компания „Имперно”. 33% в момента се управляват от „Внешторгбанк” /ВТБ/ и са в баланса на компанията „Крашер”.

- Българските мениджъри на ВТБ твърдят, че крайният бенефициент е Цветан Василев. Вашият коментар.

- Това е лъжа. Всички документи, с които разполагаме, бяхме готови да предоставим на ВТБ Капитал, за запознаване и потвърждаване, че единственият акционер съм аз и че това е моя сделка. Но по някакви неясни причини до ден днешен ние не сме получили от тях никакъв отговор и не са пожелали да се запознаят с тези документи.

- В българската преса активно се разпространява, че вие представлявате интересите на Константин Малофеев.

- Това изобщо не е вярно. Това е моя сделка. Аз съм единственият акционер на тази компания. Това е моя лична сделка. Що се отнася до Константин Малофеев, ние отдавна се познаваме и сме в нормални и добри човешки отношения.

- Неотдавна ръководителят на българския офис на ВТБ Капитал каза, че компанията „Виваком” е просрочила изплащането на кредита и ще бъде продадена. Вашият коментар.

- Това не е истина. Кредитът в размер на 150 млн. евро трябваше да бъде върнат на 22 май т. г. Но ВТБ Капитал едностранно продължи срока на кредита и в настоящият момент кредитът фактически не е просрочен. Освен това ВТБ Капитал организира напълно непрозрачен и от наша гледна точка напълно незаконен аукцион, на който иска да предложи гаранцията по този кредит.

- Споменахте аукциона, който организира ВТБ Капитал. Разкажете по-подробно за отношението си към това мероприятие.

- Какво е отношението?! Както вече казах-напълно незаконен и напълно мътен, непрозрачен аукцион, в който участват 4 фирми, три от които са просто статисти, а четвъртата фирма е съвместно предприятие на братята Велчеви и Спас Русев, която и трябва да победи в този т. нар. аукцион. В резултат на това компания на стойност повече от милиард евро ще бъде купена за някакви си 180-200 млн. евро.

- Вие споменахте български бизнесмени, участващи в атаката срещу вашата компания. На базата на какво стигнахте до този извод?

- Много просто. Братята Велчеви заедно със Спас Русев имат компания, която потенциално трябва да победи в аукциона. Тази сделка се прикрива отгоре от Пеевски, който има голяма тежест в правителството на България, в това число и в прокуратурата.

- Може ли по-подробно за ролята на Пеевски в тази сделка?

- Пеевски е сивият кардинал, който строго погледнато фактически ръководи действията на прокуратурата на България и в някаква степен на правителството. За това ни е доста неясна ролата на българското правителство, което позволява да бъде ръководено и нещо повече-да бъде ръководена прокуратурата.

- Бихме искали да поговорим за ролята на българската държава в конфликта около компанията „Виваком”.

- Много е удивителна позицията на българското правителство, което трябва, но не защитава интересите на България и което допуска сделка, която според действащото законодателство не може да бъде проведена, защото акциите на компанията са под запор. Те са под запор както в България, така и в Люксембург. Ние изпратихме писмо до правителството и до Главния прокурор на България, но все още няма никаква реакция. Имам чувството, че Пеевски блокира всичко това и правителството на България не е в състояние да вземе самостоятелно решение и да пренесе тази сделка от разряд непрозрачни в разряд прозрачни.

- Добре, но когато българското правителство мълчи, как защитавате интересите си? Информирахте ли участниците на аукциона за отношението си към този аукцион?

- Разбира се, това е първото, което направихме. Изпратихме уведомление до всички участници в аукциона, където изложихме позицията си, за ситуацията в момента и предупредихме за последиците от тази сделка, която разбира се ще оспорим и резултатите от която ще представим в съдилищата. Струва ми се като на банкер, като на финансист, че нито един уважаващ себе си инвеститор няма да се включи в тази сделка, знаейки каква е.

- Опитахте ли да обсъдите с ВТБ възможността за връщане на дълга? Каква е вашата позиция по отношение на рефинансирането?

- Разбира се. Веднага след като разбрахме от пресата, подчертавам от пресата, че ВТБ подготвя такава сделка и че е готова да продаде залога върху акциите на „Виваком”, изпратихме предложение за рефинансиране на сделката. Освен, че ВТБ до ден днешен не е отговорила на това, управлението на ВТБ и юристите в частност, всячески се опитват да отложат отговора за тази сделка. Искат от нас някакви напълно безсмислени документи, които нямат нищо общо със сделката. За това ние сме удивени от позицията на управлението на ВТБ Капитал.

- В началото на интервюта казахте, че ВТБ Капитал незаконно задържа принадлежащите ви 33% от акциите на „Виваком”. Ще предприемете ли нещо във връзка с това?

- Разбила се. Изпратихме иск в международния арбитраж с искането незабавно да ни се върнат тези 33%, които фактически са наши и с молбата да ни се възстановят загубите, които понесохме в резултат на тези действия.

- Какво ще планирате да предприемете в защита на интересите си?

- Ние се готвим да подадем искове в съдилищата на различни юрисдикции с искане, бих казал незабавно да се прекрати сделката и да се възстановят всички загуби, нанесени ни в резултат от действията на братята Велчеви и правителството на България.

- Как оценявате финансовото състояние на компанията към днешна дата?

- Финансовото състояние е доста приемливо. Компанията работи добре, но трябва да кажа, че не работи толкова добре, както по времето на Цветан Василев. Защото към настоящият момент, в резултат на създадения конфликт, управлението на компанията започна да провежда не съвсем прозрачни сделки. В наш интерес е, ако тази ситуация се разреши както трябва, да внесем ред в ръководството на компанията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7967 |09.11.2015 Цветан Гунев: Докладът на Сметната палата за „Банков надзор” е поръчков . 5| 15321 |06.11.2015 Янко Бръснаря на 40: Още 40 години секс и рокендрол . 31| 10065 |05.11.2015 Кольо Парамов: Новото ляво трябва да изхвърли от „Позитано” паразитите-социалисти . 7| 21802 |03.11.2015 Доц. д-р Цанков за Фрог: Болници връщат пациенти, а Пета градска ги приема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads