Реклама / Ads
23| 10718 |13.11.2015 ЪNDERGROUND

Кой иска смъртта на свидетели по "Октопода"?

.
Георги Цветанов, а зад него прокурор Костов
С участници в делото "Октопод" се случват ужасни неща. Преди ден в катастрофа загина един от главните свидетели Георги Цветанов. Малко след това бе нападнат и съсечен с брадва друг основен свидател - Пламен Устинов. Лекари го спасяват.
 
Преди десетина дни пък главният обвиняем Алексей Петров бе обстрелван с два гранатомета близо до дома му. Петров оцеля, а покрай атаката се завърза дискусия с противоречиви тези.

Преди месец наблюдаващият прокурор по делото Светлозар Костов бе обвинен в какво ли не и махнат от поста шеф на Специализираната прокуратура. Той бе се съгласил да поеме този процес след като 8 негови колеги отказаха. Казваха му, че е луд да тръгва срещу Петров.

 

Съдията по делото Румяна Ченалова също попадна под ударите на различни обвинения и бе извадена от системата.

 

Вече чух някои магистрати и неколцина политици да определят случките като голяма случайност. Айде, де.

 

Георги Цветанов разказа в съда как е бил заплашван и бит от Алексей Петров на басейна "Спартак". Разказа също, че Петров се е опитвал да му заграби бизнеса и фирмите. 

 

Пламен Устинов на свой ред свидетелства, че бившата барета Петров е замислял убийствата на известни бизнесмени и политици. Дори разпределял задълженията на участниците в мокрите поръчки.

 

Делото, както почти всички дела у нас, се влачи от години. Съдът все още не се произнесъл дори на първа инстанция, за да сме наясно дали Петров е главатар на мафиотска групировка или е честен бизнесмен, несправедливо обвинен.

Не че мислещия човек не може да си направи изводи, но наистина съдът е този, който има последен думата.

 

От полицията се процежда оскъдна информация за катастрофата, в която е загинал Цветанов. Вероятно е карал с превишена скорост и е излязъл от магистралата, казват оттам. Това е станало в отсечката някъде до Чирпан. Да ме прощават служителите на МВР, но е крайно време да престанат да ни пробутват този боклук. Несъобразена скорост... Повече от две години Георги Цветанов предупреждава и се жалва в полицията, следствието и прокуратурата, че го заплашват, преследват и следят. Няколко пъти предостави и доказателсва за това. Единият път някой бе срязал болтове и тампони на колата му, което според експерти, е щяло да доведе до фатален край. Всички улики и срязаните болтове той предостави в едно от районните полицейски управления в Плевен, но реакция не последва. Нещо повече, един от шефовете му заявил в прав текст да не се занимава с Алексей Петров, защото ще си изпати.

 

Последният път, когато Цветанов се обади в редакцията, преди двайсетина дни, той отново заяви, че животът му е застрашен и че никоя от институциите не му обръща внимание. Затова смятаме, че катастрофата с Георги Цветанов трябва да се разследва задълбочено и безпристрастно. Има вероятност да не е случайна. На всеки е ясно, че може да е бил избутан от пътя или принуден по друг начин да извие волана. Не твърдим, че е станало така, но е възможно.

 

Преди три години по време на рафтинг се удави и ръководителят на групата, която арестува Алексей Петров. Казаха, че е случаен инцидент. Може. Случва се. Но може и да не е така. Само че никой не се зарови да анализира всички обстоятелства и детайли.

 

Другият свидетел - Пламен Устинов от години подава жалби и сигнали в прокуратурата и полицията, че е шантажиран, предизвикван и нападан. Безброй пъти са го заплашвали, че ще си плати за свидетелските показания срещу Алексей Петров. Дори бе викан в мандрата на брата на Петров, където Трактора и негова адвокатка го увещавали да се откаже от показанията и да обвини бившия министър Цветан Цветанов, че му е платил, за да говори определени неща. Устинов не се поддаде. Разговорът бе записан със СРС и предоставен в съда. И какво от това. Неприятностите му продължиха с пълна сила. Стигна се дотам, че бяха бити дори съпругата и дъщеря му.

 

Разбира се, че Петров не е глупак, за да организира такива очевидни разправи със свидетели. Прекалено демонстративно е. Още повече, че вече са говорили пред съда и показанията им не могат да бъдат променени. Така е. Петров не е глупак. Умен е, а освен това има влияние и приятели в политическите среди, службите и магистратурата. Но понякога някои неща се правят за назидание. Това не може да се твърди, но го има в картите. И да не забравяме, че действието се развива в България...

 

Преди време и други свидетели се оплакаха, че са били заплашвани и манипулирани да се откажат от показанията.

 

Сигурно никога няма да узнаем какво точно се е случило с Жоро Цветанов. И да има свидетели на инцидента, те едва ли ще проговорят, като виждат какво се случва. Устинов пък като се оправи, най-вероятно ще бъде обвинен, че е нападнал някого и е пострадал в резултата на техните самоотбранителни действия. Свикнахме с тези нелепи обяснения на милиционери и прокурори. Примирихме се. И това е най-отвратителния успех, който постига мафията. Жертвите и свидетелите биват превръщани в мишени, а висшите магистрати се занимават със себе си и гледат как да се докарат на премиера Бойко Борисов.

 

Положението обаче е много по-драматично отколкото иглежда.

 

Голяма част от свидетелите по делото "Октопод" се съгласиха да застанат пред съда, защото повярваха, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще поведат истинска борба с организираната престъпност. Такива бяха твърденията на Борисов, и на Цветанов. Те уверяваха също, че държавата ще се погрижи за тяхната безоасност и тази на семействата им, както повелява законът. Нищо такова не се случи. Обратно - хората бяха превърнати в мишени. 

 

Виновни са тези, които ръководят институциите. Тук няма върховенство на закона и това трябва да бъде заявено ясно. Има спекула, сделки и трайно присъствие на мафията във властта и политиката.

 

Смъртта и щетите, които връхлитат жертвите на престъпления и свидетелите, дръзнали да говорят, ще лежат на съвестта на управляващи и магистрати. Съвест ли казах? Извинявайте...

 

Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12713 |19.03.2015 Квесторите в КТБ спасяват медиите на Пеевски - искат несъстоятелност за фирмите, които са ги кредитирали . 42| 77680 |27.10.2014 Пеевски щял да къса уши в "Левски", искал да е като ДПС . 11| 8342 |17.10.2014 Протестна мрежа поиска проверка на допуска на Пеевски до класифицирана информация заради нови обстоятелства . 16| 10931 |11.08.2014 Експерти: Някой притиска БНБ, за да не реши проблема с КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads