Реклама / Ads
4| 10099 |16.11.2015 МИНАЛО

Започна реставрирането на голямата базилика в Плиска

.
Голямата базилика
Вече е положен първият ред от камъни в южната част на християнския храм.По последни изчисления издигането на храма ще струва 4 милиона лева. Изпълнява се проектът на арх. Теофил Теофилов от 80-те години на миналия век, но е актуализиран от арх. Юлий Фърков. Реставрационните дейности са одобрени от Националния институт за паметници на културата.
 
Веднага след завършване на разкопкте на Голямата базилика, за които правителството отпусна 500 000 лева, започнаха и реставрационните дейности. Положен е първият ред от камъните, с които се издига южната стена на храма.
проф. Божидар Димитров, директор на НИМ: ”Ще изградим църквата на това равнище, огледален образ на това, което виждате… Не се предвижда по плана на Теофил Теофилов пълно възстановяване, само покрив няма. Надявам се, че на някои хора ще им дойде акъла през това време, ще видят каква е международната практика Колизеума и Партенона се реставрират до покрив, ще реставрираме и базиликата до покрив”.

Възстановената базилика ще отговаря напълно на автентичния си вид от средата на 9 век. Планът й е донесен от папския легат, архиепископ Формоза Портуенски, и е копие на плана на катедрала в Рим.
проф. Божидар Димитров, директор на НИМ: “Близнакът е църквата Сан Пиетро, която е била папската катедрала… те съвпадат абсолютно по размери с едно малко изключение. Нашата е била с 2 метра по-дълга”.

Реставрацията се извършва с останалите от разкопките около 120 000 лева и близо 80 000 лева събрани от дарения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7612 |16.07.2014 Голямата певица Паша Христова щеше да е на 68 г. . 0| 10092 |02.08.2013 В пернишко село започнаха препис на "История славянобългарска" . 5| 12761 |16.08.2011 Братовчедката Елена е голямата любов на Алеко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads