Реклама / Ads
46| 15843 |18.11.2015 НОВИНИ

Руското финансово разузнаване се зае с Виваком

.
Супер службата Руско финансово разузнаване започва разследване на сделката по придобиване на българския мобилен оператор Виваком. Причината руските служби да се заемат с разрастващия се международен скандал е участието на Внешторгбанк и неговите представители в София братя Велчеви, както и честото споменаване на депутата от ДПС Делян Пеевски, като замесен в далаверата.
 
Ще се проверяват сигнали и съмнения за пране на пари и най-вече дали някои от споменатите лица е замесено във финансирането на ислямистки терористични групировки. Разследването е задействано веднага след изявлението на руския президент Владимир Путин, че Русия ще се бори с всички сили и средства срещу ислямския терор.

В отговор Финансовото разузнаване предприе невиждана досега проверка на всички организации и физически лица, за които службата има сведения и сигнали за съпричастност към екстремистки действия или финансиране на тероризма. Заповедта е издадена на 12.11.2015 г. Това съобщиха за Фрог нюз източници от Москва.

Федералната служба на Русия осъществява функции по противодействие на легализацията или прането на пари, получени от престъпна дейност (в това число контрабандата на цигари) и финансиране с тях на тероризма. Руските агенти ще работят по разследването на сделката с Виваком заедно с Международната група за финансови мерки и борба с прането на пари, Евразийската група за противодействие на престъпните доходи и финансирането на тероризма и Комитета към Съвета на Европа за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Службите на Кремъл ще нищят също дали мръсни пари от цигарена контрабанда в Турция, описани в доклад на турските специални служби и Министерството на митниците от май 2015 г. имат общо със съмнителната сделка по продажбата на БТК. Става въпрос за доклад, който бе цитиран и в български медии и в който се говори за стотици милиони, спечелени от контрабандиране на българските цигари "Престиж" (произведени в "Булгартабак", в който съсобственик е Делян Пеевски) на нелегалния пазар в южната ни съседка. Голяма част от печалбите от тази престъпна дейност отивали в терористични групировки. Проблемът бил обсъден и по време на срещата "на четири очи" между президента Путин и турският му колега Ердоган по време на срещата на Г-20 в Анталия.

 

Финансовото разузнаване на Русия е мощна информационна и административна суперсистема. Компютърният център на службата е снабден с техника от най-висш клас. С нея работят едни от най-големите специалисти в света. Те могат да проникнат през всички защитни системи на финансовите далавераджии и терористични центрове. Всеки ден Финансовото разузнаване приема над 8 000 сигнала за финансови престъпления, които се обработват веднага и се рапределят по приоритети. За обявената от братя Велчеви сделка за продажбата на Виваком в службата били постъпили над 10 сигнала със съответните факти и доказателства за закононарушения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9346 |18.11.2015 Фрог научи: Полковник поема военното разузнаване от Йордан Бакалов . 6| 5472 |12.11.2015 В. Симеонов: Потъваме, а Борисов се притеснява от американското и руското посолство . 8| 4504 |06.11.2015 М. Андреев: България няма военно разузнаване, а цивилна информационна служба . 1| 4041 |05.11.2015 Депутатите решиха: Бакалов аут от Военното разузнаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads