Реклама / Ads
74| 14210 |20.11.2015 НОВИНИ

Б. Борисов и шефът на ВТБ А. Костин спазарили Виваком още на 4 март

.
Андрей Костин
Спас Русев вече се хвали, че е новият собственик на Виваком. Той спечели абсурдния търг, който бе организиран от братята Милен и Георги Велчеви, представители на руската Внешторгбанк за България и с масираната медийна кампания на пеевските издания.
 
Бившият комсомолски деятел Русев предложил мижавата сума 330 млн евро и спечелил уж напрегната надпревара. Реалната цена на мобилния оператор обаче е над 850 млн евро, а според мажоритарния собственик на над 40% от акциите Дмитрий Косарев - над 1 млрд евро.

Зад Спас Русев, който живее в Лондон, стои самата ВТБ, твърдят експерти. Русев и ВТБ бяха посочени като организатори на фарса от мажоритарния доскоро собственик на акции в БТК Цветан Василев още преди месец и половина. Василев прогнозира, че държавата ще загуби от тази далавера около 600 млн евро. Така и стана.

 

Новите собственици на дела на Василев - финансовата група на руснака Дмитрий Косарев, заяви открито, че търга е предрешен и непрозрачен. Косарев обяви решението си да атакува случилото се тази нощ в съда, за да се спре беззаконието.

 

Дипломатически източници в София коментираха пред Фрог нюз, че "сделката" всъщност била реализирана още на 4 март 2015 г. На тази дата българският премиер е имал, според тях, среща на "четири очи" с шефа на ВТБ Андрей Леонидович Костин, който пристигнал тайно с частния си самолет. В разговора двамата се разбрали правителството да не се намесва и да остави братя Велчеви да си изпълнят поръчката, а КТБ да бъде отсвирена като кредитор на Виваком. Вместо във Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите да влязат над 850 млн и дори 1 млрд евро (около 2 мрд лева) сега ще се задоволим с 330 млн евро, част от които ще покрият мостовия заем към ВТБ, а за вложителите на КТБ и останалите българи ще остане да пият една студена вода.

Шефът на ФБР и българският премиер на брифинг в София

 

За да се случи подобна "сделка" десетки и дори стотици милиони са отишли за "мотивиране" на отговорни лица, от чието мълчание зависи далаверата да мине. Именно това ще проверява Руското финансово разузнаване, което е получило сигнали за нарушение на редица закони, както и за съпричастност към сделката на лица, български граждани, подозирани за финансиране на терористични групировки чрез цигарена контрабанда.

Интересно е, че на 4 март премиерът Борисов е успял да намери време да се срещне с Костин между други две знакови срещи - с директора на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Бюрото на ФБР в София обаче моментално засякло визитата на Костин. През това време пък руските служби, следели всяка крачка на Коми...

Същият ден тогавашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков връчи своята оставка на министър-председателя с аргумента, че премиерът отказва да освободи от постовете скандалните Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР и шефът на ДАНС Владимир Писанчев. И двамата са считани за кадри на кръга #Кой, наложил контрол върху МВР и службите по времето на кабинета "Орешарски".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5940 |20.11.2015 Само във Фрог: Борисов настоявал за среща с Вартоломей, твърдят гръцки медии . 19| 5203 |19.11.2015 Борисов: 15-20 г. калашници не са изнасяни от България . 9| 5503 |19.11.2015 Шефът на ВКС: Разговорът „Янева-Ченалова” е петно върху цялата съдебна власт . 4| 4268 |18.11.2015 Във ВСС питат Янева за кучето, но не и за Борисов, който искал да я „опраска”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads