Реклама / Ads
18| 13601 |22.11.2015 ГЛАСЪТ

New York Times: Русия е гневна на връзката Кавказ - "Ислямска държава"

.
Омар ал Шишани
В дагестанското село Берекей журналисти от "Ню Йорк Таймс" откриват недостроена солидна къща. "Собственикът, заедно с жена си и трите си дечица, заминал за "Ислямска държава", пише кореспондентът ни Нил Марфаркуар. Според местните жители само от това селце за няколко месеца към "ИД" са се присъединили над 30 мъже и жени.
 
По примера на мюсюлманските общности в Европа и Кавказ се превърна във важно място за вербуване на бойци за "ИД".

В бившите съветски републики е създаден истински плацдарм за набиране на обучени кадри. Подклежда се антируско настроение, засилвано от непрекъсната пропагандна агитация. В момента тече процес за създаване на фанатични антагонисти. Целта е да се възроди инсургентското движение, което някога е било унищожено от Кремъл заради крайния ислямизъм.

Сунитите са болшинство сред населението в региона. Те реагират изключително остро срещу участието на Русия в събитията в Сирия на страната на президента Асад, който е представител на шиитите и е избил десетки хиляди свои противници сунити.

 

Кремъл с основание е разтревожен от все по-явната връзка на Кавказ с "ИД". Переспективата хиляди джихадисти, закалени в битки и ненавиждащи Русия, да застанат по знамената на "ИД" или да създадат нови групировки от местни фанатици, е направо ужасна.

През септември президентът Путин заяви, че една от задачите на руските военни в Сирия е унищожаването на терористите преди те да могат да нанесат удари срещу Русия. След това на борда на руски пътнически самолет се взриви бомба.

В началото на сирийската офанзива, Москва бе доволна, че най-популярните джихадисти заминават в "ИД", съблазнени от джихада. Това създава известно спокойствие в района на Кавказ. Само че от края на лятото социалните мрежи буквално са задръстени от заплахи по адрес на Русия. В един от видеоклиповете със заплахи са се снимали трима имами от Кавказ. Единият от тях, Надир Мулутов, преди това е бил под домашен арест в Дагестан. Експерти са на мнение, че появата му във видеоклип е заради местните правоохранителни органи, които са го пуснали да избяга и да се присъедини към "ИД".

"Ню Йорк Таймс" притежава информация, че хиляди инсургенти (противници на властта) са тръгнали към Турция, откъдето са влезли в Сирия. Там те се разделили: стотици поемат след Омар ал Шишани (Омар - чеченец, - араб.), а останалите постъпили във формацията "Фронт на ан Нусра" - отделението на Ал Кайда в Сирия. Базите са дислоцирани в провинция Идлиб, която е бомбардирана безпощадно от руската авиация.

За кратко време чеченците доказали, че са едни от най-подготвените и ефективни бойци в "ИД". Според експерти, бойци от Кавказ заемат все по-високи постове във военните структури на ислямистите, където засега господстват иракчани.

В същото време структури на "ИД" вече заемат мястото на ударената преди време терористична групировка "Имарат Кавказ" в Русия. Повечето полеви командири от разбитата организация вече са командири в частите на "ИД".

Адвокат от Махачкала, пожелал анонимност", твърди, че "ИД" се радва на успех в Дагестан по три причини: достъпни идеи, видими потижения (завзетите територии в Ирак и Сирия) и широко афишираната жестокост към врага. Адвокатът смята, че тези три компонента са много близки до местните традиции: те са част от нашия темперамент. "Ако имаш проблем с някого, първата ти реакция е да го пребиеш до безсъзнание", твърди юристът.

Засега не се заблязва тенденция воюващите за "ИД" да се връщат по родните си места. Освен това Русия е наложила строг граничен контрол. По закон, тези, които са се сражавали за "ИД" ги очакват дълги години затвор.

 

New York Times

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 153| 16007 |18.02.2015 Русия, геополитическата яма и ибрикчиите . 42| 16899 |07.05.2014 JB Press: Украйна е сцена на война между Русия и САЩ . 43| 8272 |28.04.2010 Сред шамари, димки и яйца Русия си взе Украйна . 53| 10211 |17.02.2010 Генно мумифицираната Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads