Реклама / Ads
23| 7179 |23.11.2015 МИНАЛО

Б. Димитров: Кан Тервел да се казва операцията срещу джихадистите

.
Божидар Димитров
Западната операция срещу джихадистите от ИДИЛ да бъде кръстена на кан Тервел, предложи проф. Божидар Димитров. В предаването „Здравей, България” той защити идеята си.Очакваната съвместна операция на западния свят, плюс Русия, евентуално плюс Китай да бъде наречена в чест на първия човек победил халифат. Това е кан Тервел през 716 година”, обясни професорът.
 
„Не съм аз автор на тази идея, а един мой зрител от Варна с телефонно обаждане по време на предаване поиска да направя обществено достояние неговата идея, призна той.

Много хора обаче се притесняват от тази идея, защото намесването на името на български владетел може да предизвика джихадистите и ние да станем тяхна мишена. „Тези хора са забравили, че са българи. Българите са смел и горд народ и не се плашат от някакви тъпанари”, заяви проф. Димитров. Според него страната ни така или иначе не е извън световните събития и вече е между бомбите.  
Още по темата

„България е Европа, Европа е част от нашата държава. Българският национализъм успя да постигне не България на три морета, а България на 7 морета и два океана. Българинът никога не се е страхувал от подобни джихадисти”, заяви Божидар Димитров. Според него ако се е страхувал кан Тервел нямаше да спасява Византия, която е умирала през 716 година.

„Ние не сме сами, ние сме част от НАТО, с изключение на президента поддържаме и добри връзки с Русия, и с Китай”, заяви професорът.  

Той припомни, че Тервел е управлявал между 701 година до 718 година, след това живее 3 години като монах. „През 716 година арабите са започнали първия халифат. Пристигат 200 000 араби и обсаждат Константинопол. В същото време друга арабска армия през Гибралтар нахлуват в Испания, превземат я и Испания е освободена чак след 7 века. Ние тогава сме в конфликт с Византия. И византийците се притесняват , нямаме договор за взаимопомощ, виждат българската армия по хълмовете на Константинопол, а арабите са долу в ниското. Първоначално византийците мислят, че ги нападаме, но после виждат, че атакуваме арабите. Една година ни е трябвало, за да изколим постепенно 200 000 араби, само 5 000 са оцелели и успяват да избягат. Това е краят на първия халифат”, поясни проф. Димитров.

По думите му кан Тервел е обявен за светец в Европа и се почита като такъв до 17 век. Наричан е Тревелий.

„Няма от какво да се страхуваме. Има една приказка за всеки, който е служил войник: „Започнат ли срещу теб война биеш безмилостно, защото трябва да спечелиш войната””, коментира още проф. Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9247 |19.11.2015 Майката на убития командос: Светлозар Лазаров е виновен за смъртта на сина ми, Цацаров го прикрива . 3| 6288 |18.11.2015 Вижте кой е Абу Омар, считан за организатор на атентатите в Париж . 4| 10099 |16.11.2015 Започна реставрирането на голямата базилика в Плиска . 0| 7106 |13.11.2015 Домът на Райна Княгиня в София е развалина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads