Реклама / Ads
7| 8146 |23.11.2015 ГЛАСЪТ

Боко харам и "триумфа" на "Пирин" над "Левски"

.
Супер новина: Орлетата от футболния "Пирин" Благоевград победили "Левски"! Голът за победителите бил вкаран в 30-та секунда - леле, мале... След това "сините" щурмували 90 минути, но без резултат. Лош късмет? Друг път...
 
Сюжетът е простичък: "Левски" ляга на "Пирин", но медиите на Пеевски раздуват, че това е сензация, а не договорка и всичко е ОК. За това обаче не смеят да говорят дори водачите на фуболните агитки, защото знаят, че могат да гризнат дървото. По улиците и стадионите се правят на големи мъжкари, но към мъглявата ситуация се отнасят с "разбиране"...  

Всъщност резултатът може и да е реален, но задкулисието около двата отбора е в такова количество, че дори случайността изглежда съмнителна.

 

Чудите се, защо точно Боко харам присъства в тема като българското футболно първенство? Причините са много повече, отколкото предполагате.

Да вземем "сензационната" загуба на "Левски" от "Пирин" - Бл. Трябва човек да безнадежден обитател на Карлуково, за да повярва, че наистина става дума за сензация. ФК "Левски" е собственост на трима души, сред които е адв. Александър Ангелов, дясна ръка на Делян Пеевски. Генерален спонсор на клуба пък е Виваком. Зад този факт също наднича Пеевски плюс адв. Ангелов и братята Милен и Георги Велчеви. Оперативното ръководство на мобилния оператор бе принудено "доброволно" да отпусне милиони на клуба. Колко от тях ще стигнат до "Герена", е въпрос с понижена трудност.  

Спонсор на "Пирин" - Благоевград пък е LAFKA - веригата будки (киоски) за вестници, цигари, напитки и талони за различните лотарии. Същата LAFKA, зад която, според мнозина, отново е депутатът Пеевски. Затова и сметката е проста: "Левски" "пада" от "Пирин", но остава начело в класирането с 31 точки. "Пирин" "бие" и получава шанс да се измъкне от последното място. Нормална сделка за ненормална държава. У нас обаче никой никога не признава за подобни договорки. И да реши ФИФА или УЕФА да проверяват съмненията, ще ударят на камък, защото омертата е желязна. Нарушаването й е вредно за здравето и бизнеса.  

Чрез своя приятел Иво Тонев премиерът Бойко Борисов също присъства в "синия" клуб. Нищо там не става без неговата дума. Упорито се говори, че именно той е дал рамо за изтръгнатите милиони от Виваком. Цветан Василев, доскорошният мажоритарен собственик в мобилния оператор, е игнориран от година и половина в Сърбия и тук с Виваком се разпореждат други. Незаконно, но на кой му пука. Тук за нормално се счита, когато #Кой определя правилата. Той казва резултатът в някои мачове, обществени поръчки, еврофондове, министерски назначения, разследвания и сигурно присъди.

В Нигерия положението е подобно. Сектата Боко харам се намесва във всичко, което се случва в страната. По света я считат за терористична. Тя пък се самоопределя като движение за халифат, което изповядва краен ислям.

Боко харам означава "западното образование е забранено" или "западното образование е грях". Идеологията на групировката е следната: всяка обществена и политическа дейност, свързана със западните ценности е забранена, в това число: изборите, носене на ризи и панталони и светското образование. Който е против нас, ще бъде унищожен.

През март 2015 г. Боко харам се заклева във вярност на "Ислямска държава". Е, в това отношение се различаваме - факт. Поне тези, които сме извън циганската махала в Пазарджик...

Но в други сме си доста близки. Боко харам контролира шефове в различни институции, включително и местното футболно първенство. Според специалния представител на ООН в районите, където действа Боко харам - Тоби Ланзер, около 2 млн души са напуснали страната заради невъзможността да живеят нормално. Приблизително толкова българи живеят по света, поради това, че в България нямат възможност за реализация.

Абубакър Шекау е лидер на Боко харам. Става такъв след вътрешен метеж срещу основателя на сектата Мохамед Юсуф. Казано по-простичко Шекау предава Юсуф, който е убит и той заема мястото му. Зад Шекау обаче има друга важна фигура - Алхаджи Бело Дамагума. Той е медиен магнат, негов е най-големият вестник в страната Daily Trust, държи на къса верижка сенатори, министри, магистрати. Слухове го замесват и с контрабанда на различни стоки - от петрол до оръжия. Срещу него е имало дело за финансиране на Боко харам, но без резултат. Споменавам тази история, защото е поучителна. За Ахмед Доган, Бойко Борисов, Лютви Местан и др.

И в Нигерия, и в България някои политико-мафиотски кръгове използват футбола не заради спорта, а заради една част от феновете. Най-агресивната и манипулируема част. Използват ги за провокации по време на протести, за предизвикване на безредици, както и по време на избори. Постигат това с пари, облаги или други привилегии. Нерядко и с политически "чадър" над незаконни дейности. Това е обществена тайна. Службите, МВР и прокуратурата също са наясно, но мълчат. Заради връзките с Боко харам... Пардон - с родната мафия.

 

Така че каква е разликата между нигерийския модел Боко харам и българския #Кой? В това, че Боко харам са избили десетки хиляди души, а #Кой все още не е? Да, така е, но терорът има много лица. Да рекетираш бизнеса, възрастните хора да мизерстват, да унищожаваш банки, да съсипваш с корупция сектор "Сигурност" и магистратурата - също е вид терор. Какво като някои го наричат демокрация? Да не би да им вярваме?   

Освен това самото словосъчетание Боко харам навява асоциации за средата, в която живеем. И там, и тук има официална власт, но конците в много отношения се дърпат от  паралелни структури.

Сравнението с терористичната секта в Нигерия и действащите тук модели е доста пресилена, но съзнателно използвана. Идеята е да се провокира нетърпимост към задкулисието и насилието. Вече никакви факти за корупция и ограбване на държавата не впечатляват елита. Неглижиран е всеки сигнал, високомерно се подминава дори публикувани документи за действията на политическата мафия. Върхушката дори забрави за извода на Хегел (Маркс го цитира), че "количествените натрупвания водят до качествени изменения". Което не означава, че ще ги подмине. 

 

Резултатът между "Пирин" и "Левски" е нещо, от което не зависи живота на българина. Поредната задявка в т.нар. преход. Но е повод да си припомним цялата мръсотия, в която сме принудени да живеем. Истинските фенове сами ще разберат един ден как мафията е докопала любимите им клубове. Могат да ги излъжат веднъж, два пъти, но не и постоянно. Както и всички останали българи.

 

Стоян Михайлов


П.П. За тези, които не знаят, Боко на езика на хаусите означава лъжлив (по-късно става синоним на западно образование, което има значението на измамно и се приема като нарицателно). Харам на арабски означава забрана или нещо забранено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13602 |22.11.2015 New York Times: Русия е гневна на връзката Кавказ - "Ислямска държава" . 28| 18356 |20.11.2015 След автоматите и терористите в Париж се оказаха от България . 42| 34923 |18.11.2015 Превратът успя! Отнеха на Борисов най-свидното - МВР . 25| 11565 |15.11.2015 Българският принос към тероризма - пари за бомби и калашници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads