Реклама / Ads
45| 12260 |24.11.2015 НОВИНИ

Радарна графика на CNN повдига странни въпроси за сваления Су-24

.
Графика на CNN
Сериозни подозрения се развихриха в социалните мрежи, че изтребителят Су-24, който беше свален на турско-сирийската граница, е бил ударен от турските самолети, защото е бомбардирал цели на „приятелчетата на Анкара от ИД“.В Twitter профила на CNN Turk се появи графика, показваща полета на сваления Су-24.
 
Твърди се, че данните са от турска радарна система. Веднага заваляха предположения, че на база тази графика, чийто източник е неясен и липсва легенда с обяснения, няма как турските самолети да предупреждават 5 минути руския самолет и да го свалят на турска територия, защото той би прелетял и навлязъл на сирийска земя.

Посочва се, че при скорост от около 1500 км/ч за 5 минути се изминават 125 километра. В графиката на полета обаче разстоянието е около 25 пъти по-малко. Потребители предполагат, че всъщност Су-24 е прелятал два пъти над турска територия и вероятно вторият път вече е свален.

Свалянето на руския военен самолет от турските ВВС е крайно неприятно събитие, което може да стане отправна точка на остро руско-турско противопоставяне. Това казва в интервю за EADaily военният експерт Давид Арутюнов. Според него, ситуацията се усложнява и от факта, че Турция е член на НАТО. „Като цяло, нещата са взривоопасни и зависят от ответните действия на Русия”, смята експертът. Според него, Москва сега трябва да се погрижи да си запази имиджа и да не се поддава на емоции, защото силово действие срещу Анкара може да провокира брутална война с непредсказуеми последствия.

Арутюнов смята, че руският самолет е свален с цел демонстрация на сила и е нещо като ултиматум. „Тук аз съм господар и с мен всеки ще трябва да се съобразява”, вероятно това иска да каже Анкара, твърди той.

„Сега пред Москва стои архитрудна задача- да предприеме ответни мерки, но така, че да не се въвлече в конфликт с военно-политически последствия. Дали руските изтребители, които летят близо до турската граница ще се увеличат или не, дали ще се оттеглят оттам, това сега ще се решава”, казва още експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5572 |20.02.2015 Повдигат обвинение на бушон по аферата „Червеи“ . 7| 5838 |03.10.2014 В понеделник повдигат обвинение на Валери Митков . 3| 4891 |12.08.2014 Повдигат обвинение на мъжа, залял с боя приятелката си . 4| 8216 |29.04.2014 Повдигат обвинения на Мария Дивизиева след празниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads