Реклама / Ads
4| 6218 |25.11.2015 МИСТЕРИИ

Ген. Цветков:„Ислямска държава“ може да използва химическо оръжие

.
ген. Кирил Цветков
Напълно е възможно „Ислямска държава“ да използва химическо или биологично оръжие, за да тероризира Европа. Това каза Кирил Цветков, бивш началник на „Химически войски“. „Не искаме да създаваме паника, но хората трябва да знаят, че има такава опасност“, коментира експертът.
 
По думите му производство на химическо оръжие не е нито сложно, нито тайно, а и „Ислямска държава“ вече има ресурсите и учените, които да го направят.

Според Цветков не е нужно голямо количество бойни отровни вещества, за да тероризират Европа. Той обясни, че те могат лесно да се пренесат в херметически затворена кутия в багаж през летището. По думите му бойно отровно вещество може да бъде пуснато и от най-обикновена бутилка от вода.

Цветков обясни, че е възможно „Ислямска държава“ да използва и биологично оръжие и даде пример с човек, заразен с чума, който може да зарази стотици и дори не е необходимо някакво специално оборудване.

„Трябва да се обърне внимание на подготовката на населението“, коментира Цветков. „Някога имаше часове по гражданска отбрана, но сега учениците не знаят как да се защитават.

„Ислямска държава” трябва да бъде унищожена по суша. Докато не мине пехотата, нещата няма се оправят. Това обяви Кирил Цветков, бивш началник на химически войски, пред БНТ. Той сподели още, че биологическата зараза е по-опасна от химическата и не вярва, че терористите биха се спрели. „Пускат един бежанец с чума през границата и ефектът ще е много голям. Болестта има инкубационен период. Той си минава спокойно през границата, но ръси зараза. Иначе в Сирия има прекурсори за направата на химическо оръжие. В началото на конфликта Русия и САЩ инспектираха химическите оръжия на Сирия е бяха унищожени около 1 тон боеприпаси. Сирия тогава декларира, че е унищожила всичко. След това обаче се заговори, че са открити много прекурсори за направата на бойни отровни вещества. Ставаше въпрос за 96 варела с прекурсори, с които може да се направи иприт или зарин. В света няма никаква тайна в производството на химически оръжия. Ако имаш нужните вещества, можеш да направиш. Те ще бъдат в малки количества, но за целите на терористите да всяват страх и паника е достатъчно”, каза Кирил Цветков.

Той е уверен, че ако се реши да се ползва такова оръжие, няма проблем то да бъде пренесено.

„Има начини да се пренесат такива неща в Европа. Именно поради тази причина населението трябва да бъде подготвено за действие в кризисна ситуация. Хората трябва да знаят, че има такава опасност. Учениците не учат нищо и нищо не се говори”, подчерта военният.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 92| 32070 |04.11.2015 Кадиев: Горанов с 2 хил. лв не може да си гледа децата, а полицаите с 900? . 0| 7801 |29.06.2015 The Wall Street Journal: Путин може да превземе България в украински стил . 4| 6758 |16.04.2015 "Дейли Мейл": Вулкан може да сложи край на цивилизацията . 2| 11634 |09.03.2015 Какво можем да разберем за човек по подписа му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads