Реклама / Ads
4| 5147 |25.11.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Турция и руският Су-24: какво да очакваме сега?

.
Вчера Турция свали руски бомбардировач. Този инцидент си има предистория. Каква е тя и какво можем да очакваме да се случи оттук нататък? Коментар на Николас Бусе от ФАЦ, цитиран от "Дойче веле".
 

Дали сваленият руски боен самолет наистина е нарушил турското въздушно пространство? Едната страна твърди едно, другата – друго. И едва ли можем да очакваме, че Анкара и Москва ще се откажат от своите версии, ако не се появят неоспорими доказателства. Просто инцидентът е твърде сериозен.

 

Но той има и предистория, която не бива да забравяме. В последно време руски самолети многократно нарушаваха турското въздушно пространство, а другаде в Европа редовно летят в опасна близост до въздушното пространство на НАТО. Русия често си позволява рисковани и провокативни въздушни операции, за да докаже пред света, че се самовъзражда като велика сила. А такива действия винаги крият опасността от инциденти.

 

Малко вероятно е вчерашният инцидент да доведе до открита конфронтация между Русия и НАТО. Той все пак се оказва прекалено дребен, за да предизвика подобен ефект. И изобщо няма как да се интерпретира като нападение срещу територията на Алианса. Вътре в самата Северноатлантическа организация никой няма интерес да раздува проблема отвъд обичайните протестни ноти. В Москва изчисленията също навярно изглеждат по този начин, защото потенциалната цена на един ответен удар би била толкова висока, че дори играч като руския президент едва ли ще е готов да я плати само заради изгубен бомбардировач. Но след покушението срещу пътническия самолет над Синай, Путин за втори път получава важен урок, който преди това му беше спестен в Украйна: всяка военна интервенция има последици, които навярно изобщо не си очаквал. Руските отношения с Турция, с която доскоро се планираха съвместни газопроводи, на този етап са съсипани.

 

Ясно е и друго: вчерашният инцидент изобщо няма да ускори умиротворяването на Сирия и сглобяването на широка коалиция срещу "Ислямска държава". Турция открай време е противник на Асад, а Русия междувременно се превърна в негов най-важен съюзник. Сега към всичко това се прибавят и тюркмените в Сирия. Анкара е убедена, че в момента Русия ги атакува.

 

Към днешна дата изобщо не е ясно как можем да поставим в скоби противоположните интереси на тези две държави, за да се опитаме поне да ликвидираме "Ислямска държава". Сигурно е само едно: без мощна американска намеса, Сирия ще се превърне в люпило за терористи и в буре с барут за цялата световна политика.

 

Николас Бусе, Франкфуртер Алгемайне Цайтунг

 

www.faz.net

 

Всички права запазени!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7452 |24.11.2015 Васил Филипов пред Фрог: Режим на тока няма да има, но с какво ще плащаме? . 3| 10229 |27.10.2015 Мултикултурализмът унищожава европейските народи или какво се случва с побърканата Eвропа? . 0| 4826 |01.10.2015 Виж какво каза Махмуд Аббас пред ООН . 11| 10626 |28.09.2015 Чудо! Открихме паметник на Вселенския патриарх приживе в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads