Реклама / Ads
2| 4779 |25.11.2015 НОВИНИ

Полша настоява да се анулира договора на НАТО с Русия

.
Полша иска подписания между НАТО и Русия Основополагащ акт през 1997 година да бъде денонсиран, за да може Алиансът да разположи постоянни военни бази на полска земя, съобщава Нюз. бг, позовавайки се на „Франс прес”. Според Москва това е в противоречие със споразумението.
 

Витолд Вашиковски, външният министър на новото дясно полско правителство, поиска в интервю да бъде денонсирано споразумението, тъй като води до „неравенство” между новите и старите членки на НАТО.

 

В споразумението е заложено страните членки на НАТО „да нямат намерение, план или причина да разполагат ядрени оръжия на територията на нови страни членки” като бившата комунистическа Полша.

 

Русия постоянно заявява, че тази клауза от договора също изключва постоянно разполагане на бази и войници в Източна Европа.

 

Запитан дали иска споразумението от 1997 година да бъде анулирано, Вашиковски изтъкна пред либералния всекидневник Gazeta Wyborcza: „Да. Това споразумение е политическо по своя характер, не е правно обвързващо, сключено е в различен международен контекст”. „Настояваме за равноправно ниво на сигурност” между старите и новите държави членки на НАТО, добави той.

 

„НАТО не може да има две нива на сигурност, едно за Западна Европа с американски войници, с военни бази и съоръжения за отбрана и друго за Полша без тези елементи”, уточни полският министър. „Полша е съсед на Русия и заради това ние говорим”, подчерта той.

 

През 1999 година Полша, Чехия и Унгария станаха първите бивши комунистически държави, присъединили се към НАТО. Това доведе до експанзия на западния военен алианс към територии на бившия Варшавски договор, контролиращи от Москва по време на съветската ера.

 

По думите на Вашиковски Полша е готова да съди Русия, ако не върне отломките от падналия правителствен самолет в Смоленск, Западна Русия, през 2010 година, когато загина тогавашният президент Лех Качински. Обаче той подчерта силните икономически връзки на Полша с Германия и обеща Варшава да не позволява влошаване на отношенията.

 

Германците смятат, че анулирането на споразумението от 1997 година ще доведе до напрежение с Русия. Ние питаме: За кого повече се тревожите? Държава, която е ваш съюзник в НАТО и ЕС или за страна, която не е член и е свързана с война с трета страна: с Грузия, Украйна и сега в Сирия, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5940 |20.11.2015 Само във Фрог: Борисов настоявал за среща с Вартоломей, твърдят гръцки медии . 38| 8780 |30.10.2015 Ненчев ще яде хурката заради ремонта на МиГ-29 в Полша . 8| 4521 |29.10.2015 Депутати питат Ненчев дали се прекратява договора с Полша за самолетите . 5| 4240 |29.10.2015 Ненчев: Получих пълни гаранции от Полша за ремонта на МиГ-овете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads