Реклама / Ads
28| 8090 |27.11.2015 НОВИНИ

Ченалова: Пеевски е говорил с Борисов и Цацаров за Янева

.
Румяна Ченалова
Предполагам, че става въпрос за депутата Делян Пеевски, тъй като съдия Янева имаше контакти с него и не го е крила. Това заяви вече уволнената от съдебната система Румяна Ченалова пред Нова телевизия.
 
Снощи „Биволъ” пусна пореден запис от разговора между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. В записа се чува името „Делян”. Въпросният Делян говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и се „появило това чудо”. Визира се в крайна сметка стартиралото досъдебно производство срещу Янева, след като на 19-ти февруари ВСС я отстрани от поста председател на Софийския градски съд (СГС). В разговора е изказано предположение, че "Делян" е говорил и с Бойко Борисов.

Ченалова посочи, че ѝ е трудно да си спомни дума по дума разговора с Янева. Тя подчерта, че никога не е приемала каквото и да е вмешателство в суверенитета на която и да е от трите власти. В случая вмешателство има – по нерегламентиран начин определени хора са поддържали контакти, посочи Ченалова. Виждате от записа, че не разбирам какво точно се е случило с Владимира Янева – тя ми разказва неща, които до този момент не знам. Не е ненормално депутат, министър-председател и главен прокурор да си говорят, въпросът е за какво.

Попитана за пореден път дали записите са правени от нея, Ченалова за пореден път отрече. Съдията дори не е сигурна, че записите са от един разговор или от повече. Ако „неизвестният мъж” от записите се разпознае, да излезе и да си каже, призова си тя и не можа да каже дали този мъж е адвокат от Стара Загора, свързан с делото "Белведере".

На въпрос защо Ченалова не е започнала да говори щом Янева е почнала да ѝ намеква как да решава дела, съдийката отговори, че нямало чак такъв натиск. Имало само по едно дело – висящо, по което главният прокурор проявил „внимание”. Ченалова не каза името на делото, за да не повлияе на съда. Мисля, че това се е случвало и с други колеги – тази форма на интерес сама по себе си не е правомерна, категорична е Ченалова. Колкото и да е елегантна формата, колкото и да е поднесена с форма на уважение към събеседника, представлява насочване, добави тя.

Ченалова посочи и, че Владимира Янева я предупредила преди телевизионно интервю в миналото да не говори срещу Сотир Цацаров и че ще ѝ проверяват имуществото. Янева предложила пари, "защото нямам средства и трябвало да ми помогне, защото бях вече отстранена и не получавах заплата". За мен това беше много недостойна постъпка и много ме обиди, но съпругът на Янева привика моя съпруг и му даде парите. Върнахме ги на следващия ден, интересно посочи Ченалова.

На директен въпрос дали Румяна Ченалова е станала жертва, защото е осветено участието ѝ в скандала „Белведере”, съдията отвърна, че това звучи логично, но не било точно така. Като избухна скандала, гледах само 8 дела, от 139 случая с търговски фирми, свързани с Делян Пеевски, каза Ченалова. От политици не съм търсена, не съм виждала на живо Пеевски и Цветан Василев. Твърде малка съм, за да ме търсят, смята Ченалова.

Румяна Ченалова каза и, че делото „Октопод” ѝ е разпредено на случаен принцип, „Сапард” ѝ е разпределено от деловодител, макар че съдия Георги Колев казал, че била допусната грешка. Делото „Соло”, за съжаление, сама си го разпределих, заяви Ченалова. Тя каза, че не знае Цветан Цветанов да е имал интерес точно тя да води делото „Октопод”. Делото „Соло” беше внесено с изключително некачествено разследване, смята съдийката и обвини директно прокуратурата. По думите ѝ обвинението е намерило един кухненски нож, без да има експертиза, а нанесените рани били 1,5 сантиметра при 3 сантиметра прорез на ножа.

В България няма законов текст, по който главният прокурор да бъде проверяван и разследван. През 2006 година беше отменен текст от Конституцията, който позволяваше отстраняване на членове на ВСС. При това положение не желая да съдействам на разследването на прокуратурата, категорична беше Ченалова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 16031 |26.11.2015 Пеевски, Цацаров и др. в папка за корупция при Юнкер . 8| 7669 |25.11.2015 Фенове искат проверка на "Левски", Пеевски казал да ги наритат . 0| 3966 |25.11.2015 Законът „Пеевски-Цонев” за офшорките се преправя . 38| 17209 |23.11.2015 Борисов дава рамо на фирма за кисело мляко на Пеевски в Китай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads