Реклама / Ads
3| 5216 |28.11.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Възможна е втора газова криза в Европа, прогнозира руски професор

.
Тази зима, особено ако е много студено може да имаме ситуация, в която Украйна използва част от природния газ, който трябва да достави за Европа. Ако има газова криза, тя ще бъде заради Украйна, която може да открадне част от руския газ, предназначен да мине транзитно през нея и да бъде доставен в Европа. Възможно е през втората половина на зимата, например февруари или март да бъдат много студени, тогава е възможно Украйна да вземе част от газа, който "Газпром" иска да продаде в Европа. Трябва да преосмислим значението на Турция и то не само, когато говорим за сирийския въпрос, н
 

 Тази зима, особено ако е много студено може да имаме ситуация, в която Украйна използва част от природния газ, който трябва да достави за Европа. Ако има газова криза, тя ще бъде заради Украйна, която може да открадне част от руския газ, предназначен да мине транзитно през нея и да бъде доставен в Европа. Възможно е през втората половина на зимата, например февруари или март да бъдат много студени, тогава е възможно Украйна да вземе част от газа, който "Газпром" иска да продаде в Европа.

 

Трябва да преосмислим значението на Турция и то не само, когато говорим за сирийския въпрос, но и в контекста на отношенията с другите европейски държави. Отношенията между Русия и Турция се развиваха много партньорски, но това, което се случи, ще има дългосрочен ефект върху тя, заяви още  проф. Станислав Ткаченко.

 

Според него не е изключено някакъв вид ангажиране на турската армия в конфликта в Сирия, но не и със стратегически оръжия, както беше случаят със самолета:

 

Мисля, че Русия и Турция ще положат усилия да не се задълбочава конфликта повече от това, което се случи на границата. От военна гледна точка, би било голяма грешка от страна на Турция да подпалва този конфликт допълнително. От икономическа гледна точка, Руската федерация има изключително голям интерес от търговията с Турция.

 

Според проф. Ткаченко Русия трябва да запази позицията си и да продължи да продава газ: Исторически - Словакия и Балканите са изключително ориентирани към Русия, когато става дума за доставки на природен газ. Последният път, когато Русия спря газа на Украйна, беше преди 6 години. От този момент многократно сме предоговоряли начините на плащане - било на кредит, било на принципа "плащаш и получаваш", но Русия никога не е спирала доставките на природен газ за Украйна след онзи случай.

 

Украйна прави всичко възможно да диверсифицира източниците си, но ние трябва да знаем много добре, че страната използва руски природен газ. Тя може да го купува и от Словакия или от Полша, но това отново е руски природен газ. Този природен газ преминава през Украйна, за да стигне до другите две страни, но след това отново се връща в Украйна.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5424 |26.11.2015 500 милиона евро възможна загуба от "сделката" с "Виваком" . 10| 6429 |17.02.2015 Борисов казва "да" или "не" за втора кабинка в Банско . 53| 14285 |05.03.2014 700€ е невъзможна минимална заплата сега . 0| 6908 |26.01.2014 Българинът остава верен на колата втора ръка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads