Реклама / Ads
1| 4430 |28.11.2015 НОВИНИ

Калфин: Трябва да изградим среда, така че всички деца да растат при родителите си

.
Ивайло Калфин
"Насочили сме усилията на министерството към това постепенно да изградим среда, в която всички деца да живеят с родителите си. В момента в България има голям брой деца, които живеят отделно от родителите им, защото родителите работят на различно място от дома си и са оставили децата си за отглеждане или при бабата и дядото, или при други роднини. Тази практика не е добра за децата, затова и започваме да предприемаме стъпки в посока да я променим".
 

 

Това подчерта вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на срещата си с министъра на семейството и младежта на Австрия - Софи Кармазин, съобщи Министерството на труда и социалната политика.

 

Министър Калфин запозна австрийския си колега с мерките, които министерството вече е предприело в посока подпомагане на работещите родители.

 

Тук той посочи въвеждането на гъвкавото работно време и предстоящия старт на ваучерна система за предоставяне на помощ в дома, включително и за отглеждане на деца.

 

"Въпреки мерките, които сме въвели, ние се интересуваме от добрия опит и практики в областта на отглеждането на децата, които дават резултат в другите страни и които, разбира се, бихме могли да си позволим на бюджетно ниво и бихме могли да въведем веднага и у нас", категоричен беше още министър Калфин.

 

Министър Кармазин изрази готовност за съдействие и детайлно представяне на ефективни и новаторски практики, които имат доказано добър резултат при изграждане на устойчива система за отглеждане на деца и подпомагане на работещите родители в Австрия.

 

Двамата министри обсъдиха позицията, изразена преди няколко месеца от австрийския външен министър - Себастиан Курц, според когото е необходима промяна на правилата за координация на семейните обезщетения за деца, като стойността на обезщетенията трябва да е съобразена с жизнения стандарт на държавата-членка, в която детето пребивава.

 

Министър Калфин отново изрази несъгласието си с тази позиция и двамата министри се съгласиха, че разглеждането на подобна мярка извън цялостния пакет, свързан с подобряване на условията за работещите мигранти в рамките на ЕС, е неприемливо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5296 |26.11.2015 Камерън: Трябва да ударим ИДИЛ . 10| 4184 |25.11.2015 Стоилов: Трябва да се проведе независимо международно разследване на турско-сирийската граница . 13| 4120 |24.11.2015 Ивайло Калфин: Близо 22% от българите живеят в бедност . 4| 4320 |23.11.2015 М. Дикме: Местан трябва да бъде сменен като лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads