Реклама / Ads
21| 5885 |29.11.2015 НОВИНИ

Борисов се отказа от протеста срещу "Северен поток 2", реши да го подкрепи

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов се отказа от протеста срещу "Северен поток 2" и изненадващо реши да го подкрепи. Аз съм „да има” и „Северен поток 2”, и газоразпределител в България – тази позиция ще защитавам и никой не може да ме упрекне сега, каза Борисов в Брюксел.
 

 Преди два дни се появи информация, че България, Чехия, Естония, Гърция Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия са подписали писмо, с което се обявяват против разширяването на газопровода под Балтийско море, тъй като това би дестабилизирало допълнително Украйна. В писмото се настоява за по-сериозен дебат по отношение на проекта.

 

От думите на Борисов днес стана ясно, че не би подписал общ документ срещу „Северен поток 2”. Той подчерта, че е важно България да има достъп до различни източници на газ, съобщи БТВ.

 

„Аз знам какво е изгодно за България, а това е изгодно за България. Никой не може да ме убеди, че ако ние имаме още един източник на газ и излезе руска тръба на нашето крайбрежие край Варна... (това ще е неизгодно – б.р.)”, заяви Борисов.

 

Той засегна и темата с газовите връзки със съседните страни. Премиерът посочи, че интерконекторът с Гърция се е бавел по вина на Атина и заради археологическите разкопки по трасето на тръбата. Очакванията му са през декември да се подпише договор за тръбата.

 

По отношение на връзката с Румъния, Бойко Борисов директно обвини БСП: „По време на техния мандат Дунава я сплеска. Тоя газопровод, интерконектор го сплеска водата. Сега ние правим за 6 млн нов”. Отново през 2016 г. се очаква тръбата да работи.

 

"Би могло да се направи изключение на Турция за либерализация на визите за държавните служители и бизнеса". Това каза още Борисов.  „Помните в Истанбул срещата, която направихме с Давутоглу, седмица по-късно с канцлера Меркел. В Малта защитих позицията, че всички трябва да преговаряме на срещата на високо равнище с Турция и днес тя е факт. Позициите ни не са различни оттогава, напротив – това, което предупреждавахме, че ще се случи, е факт”, заяви Борисов в отговор на това какви са очакванията му от предстоящата среща. „Няколко са темите, които бих извел пред скоба. Би могло да се направи изключение на Турция в либерализация на визите. За държавните служители, за общинските служители, за бизнеса – би могло да им се либерализира визовия режим. Второ в третия списък на сигурните страни спокойно можем да включим Турция”., коментира Борисов.

 

„Що се касае преговорите за ЕС, ние ще отстояваме позицията, която и посланик Цанчев отстоява тук от наше име – да се спазват всички изисквания, които досега всички страни, които са приети, са защитили. Да не се правят изключения”, допълни той. „Това като начало би било достатъчен знак за Турция, че оценяваме нейната грижа и това, което полагат до момента ,за да задържат близо 2 милиона мигранти на тяхна територия”, каза още премиерът. „Ние имахме по време на социализма т. нар. служебни паспорти, които имаха държавните служители, спортните федерации, което до голяма степен облекчаваше движението”, каза още премиерът.

 

 Няма да подкрепя средствата за фонда на ЕС за бежанците в Турция да бъдат от кохезионните фондове. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди срещата между Турция и Европейския съюз за справянето с притока на мигранти, предаде „Фокус”. „Вицепредседателят на ЕК Кристалина Георгиева, която отговаря и по бюджета, трябва да даде финансовата рамка, откъде и как ще се набавят тези пари. Второто, което за мен е най-важно, е, че тези пари по никакъв начин, което няма да подкрепя, е да бъдат от кохезионните фондове. Всички разбираме, че трябва да се реши въпросът с бежанците. Много важно е реадмисията - Турция да я заяви, че всичко което трябва да се върне там, ще го приемат. Кохезионните фондове не трябва да се пипат, защото за държавите от Източна Европа, които са по-изостанали, това е жизнено важно”, коментира Борисов.

 

На въпрос дали средствата ще дойдат от бюджета ни и дали правителството е заделило средства за този фонд премиерът заяви: „Не. Нито сме предупредени, нито ни е казано колко, нито днес ще се обсъжда”. Попитан дали има лимит, той заяви, че България е дала 50 000 евро от 1,8 млрд. евро, които в Малта са гласувани за Африка. „Огромна сума за нас, но мисля, че достатъчно и осезателно подпомогнахме тези 1,8 млрд. евро с нашите 50 000 евро”, допълни той. Продължавам да считам, че газоразпределител в България, който да събира втечнен газ и руски газ, и газ от нашите находища, е голяма реалност. Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борсов, допълва БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6687 |29.11.2015 Каролев: Борисов да изтегли ушите на П. Москов за данък „вредни храни“ . 39| 6006 |27.11.2015 Борисов изригна: На тема съдебна система не желая никой да ми казва „Добър ден“ . 11| 5705 |27.11.2015 Местан за записите: Манджа, поръсена с лют пипер-Пеевски и прицел-Борисов . 28| 8090 |27.11.2015 Ченалова: Пеевски е говорил с Борисов и Цацаров за Янева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads