Реклама / Ads
1| 5295 |01.12.2015 АКТУАЛНО

Радан Кънев предложи независим прокурор да разследва "Яневагейт"

.
Радан Кънев
Лидерът на ДСБ Радан Кънев е скептичен, че парламентарна анкетна комисия за случая "Яневагейт" ще даде резултати. Според него политическото решение е овластяване на конкретен, достатъчно високопоставен и независими прокурор, който да проведе прозрачно, публично разследване.
 
"Смятам, че има предостатъчно материал както за разследване на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет, така и за директно наказателно производство, възлагане на конкретен прокурор. Това е политическото решение – овластяване на конкретен, достатъчно високопоставен, независим прокурор, прозрачно публично с яснота кой е той и,че има пълни правомощия. Има политическо решение и отново го предлагам", заяви Кънев пред журналисти в парламента.

Преди ден от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) призоваха за формиране на парламентарна комисия.

Моето впечатление е, че парламентарните комисии завършват с едно голямо нищо, както беше случаят "КТБ", коментира още Кънев. Той напомни, че от цялата парламентарна комисия единственото особено мнение е било неговото, а колегите му са били единодушни, че Цветан Василев е единственият виновен за източването на банката. А това че държавата очевидно е допуснала, да не кажа наблюдавала доста внимателно този процес и очевидно много държавни органи са покровителствали, не намери отражение в официалния доклад, отбеляза Кънев.

Кънев отново посочи, че според него зад публичното поведение на Румяна Ченалова, която е публично говорещата личност от разговорите "Яневагейт" и е подсъдима по конкретно дело,  седят сериозни криминални и корупционни интереси в съда, които очакват своята закрила от главния прокурор. Неговият отговор би трябвало да бъде точно обратният – независимо разследване, което да стигне до това кои са тези хора. Не очаквайте от мен да върша работата на прокурорите, добави Кънев.

На въпрос как ще докажете, че Реформаторският блок не стои и няма интерес от "Яневагейт" лидерът на ДСБ отговори с въпрос: "А как ще докажа, че не съм гей?" Не се доказват отрицателни факти, ако някой твърди, че съм гей или че свалям Борисов, той е свободен да си докаже твърдението, а междувременно аз съм си завел делата и този въпрос ще се реши в съда, посочи той.

За новата порция записи между съдия Румяна Ченалова и бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, че ДПС държи службите, Радан Кънев напомни, че въпросът многократно е коментиран за него не е никаква тайна, че под сурдинка е коментирано във всички професионални среди. Това че само ние сме говорили публично не е изненада, това е характеристика на българския политически живот – публично и директно говори само ДСБ, похвали се той.

Кънев коментира още, че политическото влияние на ДПС е политически въпрос, който ние спокойно обсъждаме, а не е въпрос на разговор между съдийки. Според него то се усеща по интензитета на кадровата политика, поставянето на чадър над хора, назначени по времето на Орешарски и на тройната коалиция. Тук няма нищо ново, освен че ДСБ говори открито това, което другите говорят под сурдинка и трябва да ги записват тайно. Нас няма нужда да ни записвате тайно, за да чуете истината, каза той. Попитан продължава ли все още това влияние на ДПС, Кънев отговори: "Ние противодействаме успешно, процесът върви бавно".

За оправдателната присъда на бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров лидерът на ДСБ отбеляза, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров хвалеше прокурорката по делото, че внася обвинителен акт, но явно не се е справила. В огромен процент от случаите, в които по подобни знакови дела в България има оправдателни присъди, се оказва, че обвинението е подготвено по такъв начин, че присъдата да бъде оправдателна, добави той. Според Кънев в случая става дума за неокончателна присъда, сигурен съм, че прокурорът ще протестира, ще се събират и допълнителни доказателства, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 8938 |01.10.2015 Фрог око: Небето ни не пазят Радан и Соломон, а ген. Радев . 15| 7867 |18.09.2015 Ето защо ми липсва състрадание към „сирийските“ „бежанци“ . 1| 9244 |22.07.2015 Кънев: Няма да се наведем на ДПС; в Брюксел не пасат трева . 0| 5146 |30.06.2015 Кънев: Цацаров, ВАС и ВСС пречат на съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads