Реклама / Ads
2| 4388 |01.12.2015 НОВИНИ

Зам.-министър обвини Висшия съдебен съвет в безотговорност

.
Петко Петков
„ВСС не за пръв път върши работата си нехайно и безотговорно“ - това заяви зам.-министърът на правосъдието Петко Петков пред Bulgaria ON AIR. Думите му са във връзка с извънредно свиканото вчера заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).
 
Съветът беше свикан по инициатива на правосъдния министър Христо Иванов. Той поиска образуване на дисциплинарно производтсво срещу Христо Динев и Боряна Бецова. По думите на Петков предложенията на министъра са били внесени още миналата седмица, но ВСС не е намерил време да се занимае с тях. Поради тази причина свикването на съвета е било наложително, тъй като давностният срок за образуване на дисциплинарно производство срещу Динев и Бецова изтече днес.

Предложенията на министъра бяха отхвърлени от членовете на висишия съдебен орган. Иванов не може да обжалва решението пред Върховния административен съд, заради изтичането на давностния срок. Петко Петков напомни, че и предишни предложения на министъра са били отхвърляни. Сред тях са искания за дисциплинарни производства срещу Владимира Янева по случая „Червей“ и Петьо Петров, познат като „Петьо Еврото“. Зам.-министъра на правосъдието подчерта, че за образуване на дисциплинарно производство е необходимо да се посочи единствено лицето и причината за искане. Доказването на нарушението е предмет на самото производство, обясни той.
Още по темата


Петков приветства решението на главния прокурор Сотир Цацаров да назначи проверка за автентичността на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова:

„Това е прецедент за българската прокуратура. Досега няколко подобни скандала за разстърсвали страната ни преди време. Прокуратурата се ограничаваше да провери дали записите за законни или не. Ако са били незаконни, не са се занимавали повече с тях.“, обясни Петков.

По негови думи не е изключено скандалът „Яневагейт“ да е пряко свързан с готвените промени в Конституцията. Той добави, че реформите трябва да бъдат направени възможно най-скоро.

На въпрос дали се предвиждат промени в текстовете, свръзани с прокуратурата, Петков даде отрицателен отговор. В подкрепа на думите си той обясни, че всякакви промени между двете четения, касаещи прокуратурата, не важат.

За финал на разговора зам.-министъра на правосъдието заяви, че едва ли ЕС ще бъде изненадан от скандала „Яневагейт“. По негови думи е всеизвестно, че в българската правосъдна система съществуват задкулисни договорки за решаване на определени дела.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7451 |20.11.2015 Пл. Константинов обвини Гришо, Казийски и Бербатов в предателство . 7| 8791 |12.11.2015 Метаморфоза: Прокуратурата от обвинител стана защитник на сина на Миню Стайков . 11| 4690 |13.10.2015 Алекс Алексиев: Кюрдите обвиниха Турция, че е инсценирала атентата . 12| 5320 |30.09.2015 Зам.-министър Дамянова: Престъпление е саботирането на закона за образованието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads