0|
6074
|05.12.2015
БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ
Никулденският шаран - №1 на пазара и трапезата
По 6,50 лв. килото се продава шаранът на Женския пазар и този в Младост-1.Търговците уверяват, че цената на рибата няма да скочи в неделя. След шарана най-търсени са пъстървата 9,20 лв./кг и скумрията по 9,90 лв./кг.
Чернокоп се купува по-малко.Сьомгата е най-съкпа - над 17 лв. килото.
Българска агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти. Охладената риба трябва да се съхранява при температура от -1 до +4 градуса. най-честите нарушения са липсата на придружаващи търговски документи и неспазен температурен режим, а глобите за търговците са от 500 лв. до 10 хил. лв. според нарушението.
Традиционният за трапезата на Никулден шаран закова 5,80 лв. за кило в русенските магазини. Предпразнично търговците предлагат разнообразие от наши и чужди риби. В Русе може да се купи от шаран и толстолоб до норвежка скумрия, херинга, калмари или тигрови скариди. Изчистеният шаран се търгува малко по-скъпо - между 7,50 и 8,00 лв.
Задължителен момент в честването на Никулден е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга" на Свети Николай.
Рибата, дори от религиозна гледна точка, се смята за по-чиста храна от месото. Това не е случайно, тъй като тя натоварва храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че белтъците й се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското. Освен това съдържа омега-3 мастни киселини.
В деня на свети Николай на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.
Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Той се приготвя от шаран или друга риба с люспи, защото "голата" риба навява тъжни мисли и беднотия. Той се пече в пещ, заедно с обредните хлябове - по два за всеки дом. Рибникът и хлябовете се освещават в църква или вкъщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.
Ето рецепта за тези, които са решили да приготвят рибник:
Празничен рибник
1 кг шаран
4 -5 глави кромид лук
1 ч.ч. орехови ядки
2 -3 с.л. растително масло
магданоз и девесил
Шаранът се почиства, измива, посолява отвън и отвътре. Пълни се с плънка от задушен лук, смесен с ореховите ядки и подправките и отворът се зашива.
Пече се в намазана с масло тавичка, като отстрани може да се постави още нарязан лук, смесен с домати и подправки.
Пълненият шаран може да се увие в кора, разточена от обикновено тесто за обреден хляб.
Рибникът се пече в гореща фурна около 30 минути.
Никулденски шаран
1 шаран от около 1.5 кг
2 а.л. растителна мазнина
1/4 ч.ч. ориз
5-6 глави кромид лук
червен пипер
Ситно нарязаният кромид лук се запържва в мазнината до златисто оцветяване. Прибавя се оризът и също леко се запържва, след което се разбърква с червения пипер и със солта на вкус, залива се с топла вода и се изсипва в тавичка.
В средата на сместа се слага предварително изчистеният, измит и посолен шаран.
Пече се в немного гореща фурна.
Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.
Българска агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на местата, къде се предлага риба и рибни продукти. Охладената риба трябва да се съхранява при температура от -1 до +4 градуса. най-честите нарушения са липсата на придружаващи търговски документи и неспазен температурен режим, а глобите за търговците са от 500 лв. до 10 хил. лв. според нарушението.
Традиционният за трапезата на Никулден шаран закова 5,80 лв. за кило в русенските магазини. Предпразнично търговците предлагат разнообразие от наши и чужди риби. В Русе може да се купи от шаран и толстолоб до норвежка скумрия, херинга, калмари или тигрови скариди. Изчистеният шаран се търгува малко по-скъпо - между 7,50 и 8,00 лв.
Задължителен момент в честването на Никулден е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга" на Свети Николай.
Рибата, дори от религиозна гледна точка, се смята за по-чиста храна от месото. Това не е случайно, тъй като тя натоварва храносмилателната система значително по-малко от месото, въпреки че белтъците й се усвояват почти както белтъците на телешкото и свинското. Освен това съдържа омега-3 мастни киселини.
В деня на свети Николай на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.
Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Той се приготвя от шаран или друга риба с люспи, защото "голата" риба навява тъжни мисли и беднотия. Той се пече в пещ, заедно с обредните хлябове - по два за всеки дом. Рибникът и хлябовете се освещават в църква или вкъщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.
Ето рецепта за тези, които са решили да приготвят рибник:
Празничен рибник
1 кг шаран
4 -5 глави кромид лук
1 ч.ч. орехови ядки
2 -3 с.л. растително масло
магданоз и девесил
Шаранът се почиства, измива, посолява отвън и отвътре. Пълни се с плънка от задушен лук, смесен с ореховите ядки и подправките и отворът се зашива.
Пече се в намазана с масло тавичка, като отстрани може да се постави още нарязан лук, смесен с домати и подправки.
Пълненият шаран може да се увие в кора, разточена от обикновено тесто за обреден хляб.
Рибникът се пече в гореща фурна около 30 минути.
Никулденски шаран
1 шаран от около 1.5 кг
2 а.л. растителна мазнина
1/4 ч.ч. ориз
5-6 глави кромид лук
червен пипер
Ситно нарязаният кромид лук се запържва в мазнината до златисто оцветяване. Прибавя се оризът и също леко се запържва, след което се разбърква с червения пипер и със солта на вкус, залива се с топла вода и се изсипва в тавичка.
В средата на сместа се слага предварително изчистеният, измит и посолен шаран.
Пече се в немного гореща фурна.
Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads