Реклама / Ads
23| 10280 |21.12.2015 ИНТЕРВЮ

Д-р Н. Иванова за Фрог: Чорба от свинско и ориз помага при препиване

.
Д-р Нели Иванова
Необходимо ли е да постим преди Коледа? Какво да правим при преяждане и препиване по време на празниците? Какви са рисковете да се разболеем заради прекомерната консумация на алкохол и тежка храна? На тези въпроси отговаря гастроентерологът от Първа МБАЛ- София д-р Нели Иванова.
 

- Д-р Иванова, във време на пости сме, препоръчвате ли да ги спазваме?

 

- Зависи от състоянието на човека и от това колко енергия хаби. Не съм против постенето и не смятам, че е вредно. Пълен глад не препоръчвам обаче. Трябва да се яде, но без да се набляга на въглехидратите, към които спадат сладкишите и тестените изделия. Енергийният разход е желателно да е малко по-голям от приема на храна. Плодовете и зеленчуци са много полезни, но не трябва само те да се консумират, защото се получава подуване на корема и по-голямо количество газове на червата. Има хора с глутенова ентеропатия, които не могат да си позволяват житни растения, характерни за постенето. Не могат да ядат хляб, пшенични продукти и получават тежко възпаление на червата и оттам неконтролируеми диарии.

Постните ястия на Бъдни вечер не се препоръчват и при хора с хронични чревни заболявания, тъй като съдържат целулозна храна и бобови растения. Малките деца и хората със заболявания не е добре да спазват постите.

 

- Преяждането след постенето може ли да отключи болести?


- По принцип при хроничното преяждане се отключват болести като затлъстяване, диабет, съдови заболявания, ставни проблеми, панкреасни и ендокринни болести. Често се развиват и панкреатити. Хора с холиаза могат да получат обострен холицистит (възпаление на жлъчния мехур) и да се стигне до операция.

 

- Прекаляването с месо на Коледа и Нова година повишава киселиността в организма. Какви могат да бъдат последиците?

 

- Стомахът има кисело PH. Въпросът е колко ще стимулираме секрецията, за да нямаме обострен гастрит или язва. Киселото PH се неутрализира с храни и лекарства. Може да се хапне плод, но пак повтарям не трябва да се прекалява с цилулозната храна заради подуването на корема при хора с чревни заболявания.

 

- Какво препоръчвате при препиване?


- За Нова година правя зелева чорба със свинско месо и ориз. Тази супа освежава след препиването.

Месото се реже на малки късчета, след което се задушава. Прибавят се няколко стръка праз. След което се слага вода. 1: 1 е съотношението на зелевия сок с водата. Накрая се прибавят ориз и черен пипер.

 

Трябва да се ограничи приема на алкохол, тъй като натоварва не само черния дроб, но и стомашно-чревния тракт. 100-200 г алкохол лесно могат да бъдат преработени, но ако това количество бъде превишено чувствително, ще се утежни чернодробната функция и ще доведе до увреждания. Панкреатити също се развиват при злоупотреба с алкохола. С домашната ракия трябва да се внимава, защото също съдържа метилов алкохол.

 

- Увеличават ли се пациентите Ви по време на празниците?

 

- При мен след празниците идват хора с обострени холецистити, с панкреатити, гастрити и колити. Те обаче в повечето случай са с хронични заболявания и тъй като не са спазили съветите ни, се стига до болнично лечение.  

Като цяло здравната култура вече е по-развита отпреди. Младите хора четат много, спортуват. Живеят по-здравословно в сравнение с поколението от преди 20-30 години.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 31028 |07.12.2015 Кр. Янков за Фрог: Реформа, бюджет-2016 и Бъчварова- скарани с МВР . 2| 8691 |07.12.2015 А. Саве за Фрог: В България демокрацията е заменена с бюрократичен авторитаризъм . 7| 21868 |03.11.2015 Доц. д-р Цанков за Фрог: Болници връщат пациенти, а Пета градска ги приема . 36| 22039 |22.10.2015 Д-р Дечо Дечев пред Фрог: Министър Петър Москов излъга за ваксините от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads