Реклама / Ads
52| 10990 |19.12.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Българите в Македония: Няма "бугарски фашистички окупатор", а освободители

.
Генерал Владимир Стойчев и маршал Тито през 1945 г.
Българският културен клуб – Скопие призовава да се признае решаващата роля на българската армия за освобождаването на територията на днешна Република Македония.
 
Във връзка със 70-годишнината от края на Втората световна война в Европа и организираната по този повод кръгла маса в гр. Струмица на 19 декември 2015 г.  Българският културен клуб – Скопие (БККС) призовава гражданите на Република Македония и младото поколение да бъдат запознати с истинската история за военните действия против немските окупаторски войски на територията на страната.

В продължение на всички следвоенни години, сред македонската общественост се насажда илюзорното убеждение, че единствени освободители на страната са маршал Йосип Броз Тито и неговите югославски партизани. В началото на 21-век такова примитивна пропаганда е тотално неприемлива като напълно неотговаряща на историческата истина и израз на неуважение към приноса на свободолюбивите народи на антихитлеристката коалиция, които отдават многобройни свидни жертви по бойните полета на Европа и Балканите.

 

Особена тема-табу в Република Македония е участието на България в бойните действия на страната на антихитлеристката коалиция и решаващата роля на българската армия за разгрома на войските на Третия райх във Вардарска Македония. Както е известно, в резултат на Страцинско-Кумановската и Брегалнишко–Струмишката (провеждани паралелно с Нишката и Косовската) операции, през октомври и ноември 1944г. доблестните Първа и Четвърта български армии, воюващи в състава на 3-ти Украински фронт, изтласкват силите на Вермахта с цената на хиляди скъпи жертви и на 13 и 14 ноември победоносно влизат в Скопие – днешната столица на Република Македония. До този момент, на цялата територия на Република Македония няма нито един паметник, паметен знак или мемориално място, което да увековечи подвига на геройски загиналите български войници и офицери. Вместо това, сред населението продължава да се насажда представата за „бугарскиот фашистички окупатор“ и българите като фашисти по природа – анахроничен акт на целенасочено насаждане на омраза.

 

Във връзка с горното, БККС призовава държавните институции и обществеността в Република Македония и Република България да предприемат съвместни действия за изграждане на паметник и паметни знаци, отбелязващи местата на бойните действия на Българската армия срещу Третия райх!

 

БККС предлага на първо време такива паметници да бъдат поставени в Скопие и Стражин-Страцин. Това би представлявало недвусмислен жест и искрено доказателство за подобряване на добросъседските отношения между двете страни, посредством които младите поколения ще се възпитават в дух на дружба и приятелство, а ветерани и роднини ще имат възможност да поставят цвете в памет на техните загинали другари и близки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7428 |24.11.2015 Васил Филипов пред Фрог: Режим на тока няма да има, но с какво ще плащаме? . 3| 5385 |15.11.2015 Епископ Тихон: Глупостта пътува по шосетата на талази и няма спиране . 9| 4850 |09.11.2015 Е. Сугарев пред Фрог: Искам да се посветя на българите от Западните покрайнини . 4| 6266 |01.11.2015 Ако си срещу кмета, няма социални помощи във Видинско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads