Реклама / Ads
4| 10094 |11.01.2016 ФРОГ МЮЗИК

Отиде си Дейвид Бауи, един от изявените интелекти в рока и попа

.
Дейвид Бауи
Легендарният музикант Дейвид Бауи е починал, съобщи Би Би Си, като се позова на сина му.
 

През последните 18 месеца 69-годишният изпълнител се е борел с рака, става ясно от официално съобщение във Facebook профила му. През годините имаше слухове, че той страда от рак на черния дроб.

 

Миналата седмица Бауи издаде нов студиен албум, 25-и поред.

 

Дейвид Бауи е роден на 8 януари 1947 г. в предградието на Лондон - Брикстън. Майка му Маргарет Мари "Пеги" е от ирландски произход. Тя работи като разпоредителка в театър. Баща му Хейуард Стентън Джоунс работи към благотворителната фондация "Barnardo‘s".

През 1953 г. семейството им се мести в друго предградие на Лондон – Бромли. Дейвид започва да пее в училищния хор. На девет години започва да танцува. Учителите оценяват изпълненията му като "невероятни" особено за дете. Баща му му подарява колекция от записи, сред които са тези на Елвис Пресли и Литъл Ричард. През следващата година започва да свири на пиано. През 1961 г. майка му му подарява саксофон. Скоро започва да взима уроци от местен музикант.
През 60-те Дейвид сменя фамилията си от Джоунс на Бауи, за да не бъде бъркан с известния тогава Дейви Джоунс – фронтмен на The Monkees.

През 1970 г. се жени за Анджела Барнет. Имат един син – Джоуи, който става режисьор. След десет години брак се развеждат през 1980 г.

През 1992 г. Дейвид Бауи сключва брак с модела Иман на церемония във Флоренция. Имат дъщеря – Александра.

 

Професионална кариера:

60-те не са много щастливи за Бауи. Той се пробва в няколко различни музикални стилове, но без успех. През 1969 г. прави пробив с песента "Space Oddity", която издава по същото време, когато човек каца на Луната. Тя е използвана от BBC при отразяването на новината за първия човек, кацнал на Луната и това много помага на песента да стане успешна. Албумът, който Дейвид Бауи издава след това, включва песента "The Man Who Sold The World", на която по-късно Nirvana правят кавър версия. 
Следващите албуми на Бауи са също посветени на футуристични теми от Армагедон, както и на по-съвременните теми за деструктивността на успеха и славата.

В средата на 70-те Бауи прекалява с взимането на наркотици, най-вече кокаин и хероин. През 1975 г. издава един напълно различен соул албум "Young Americans", от който е и първият му голям хит - "Fame". Прави и първата си роля за киното във филма "Man Who Fell to Earth" (1976). Заради злоупотребата с наркотици обаче поведението му става все по-нестабилно. Започват да се появяват материали за налудничавото му държание. Заминава за Берлин, където отново променя музикалния си стил и записва три от най-влиятелните албуми на всички времена – електронна трилогия с Брайън Ено - "Low, Heroes and Lodger". Към края на 70-те най-накрая успява да се откаже от наркотиците и записва албума "Scary Monsters".

През следващите няколко години се посвещава на киното. Впечатление прави ролята му в "Merry Christmas Mr. Lawrence" от 1983 г. През същата година записва албума "Let‘s Dance", който има огромен комерсиален успех. Последвалото турне "Serious Moonlight" е най-успешното в кариерата на Бауи. Опитва се да повтори формулата в следващите си два албума, но не се получава. В края на 80-те сформира своя рок банда - Tin Machine". Издават два албума и правят няколко турнета.

През 1992 г. Дейвид Бауи отново променя посоката на кариерата си и издава албума "Black Tie White Noise" – един сватбен албум, посветен на сватбата му с Иман. През 90-те издава три печеливши албума.

Кариерата на Бауи обхваща няколко десетилетия, през които той успява да повлияе на комерсиалната поп музика. Видеоклиповете му от 70-те и 80-те години на XX век се считат за много новаторски, а концертните му изпълнения са сравнявани с театрални представления.

 

Още за Дейвид Бауи:

Постоянно променя външния си вид.

Очите му са сини, но носи лещи за промяна на цвета, като са с различни цветове на всяко око.

В интервю за списание казва, че се е срещнал с първата си съпруга докато двамата са излизали с един и същи мъж.

Един от най-богатите британски музиканти.

През 2004 г. отказва цигарите. Преди това пуши по 50 цигари на ден.

Свири на 14 различни инструмента.

Твърди се, че е отказал рицарско звание за заслуги към развитието на музиката през 2003 г.

Страда от авиофобия (страх от летене).

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5805 |04.12.2015 Отиде си българският Том Джоунс . 0| 9156 |14.08.2015 Дейвид Гилмор: Пинк Флойд умря . 5| 8577 |09.05.2015 Отиде си бас китаристът на АВВА . 2| 6872 |04.05.2015 Вилите на Мария Калас, Демис Русос и Дейвид Гилмор на тезгяха в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads