Реклама / Ads
9| 7264 |11.01.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Етикетът „домашна“ носи милиони

.
Незаконните производители на ракия менте, продавана с етикет „домашна“, не смятат за нужно, нито изгодно, да спазват стриктно производствените процеси, така важни за направата на една наистина добра ракия.
 
Това показват резултати от лабораторни изследвания, поръчани от разследващи журналисти на БНТ. На теста са подложени „качествена“ домошарка и „некачествена“ купевшка ракия, резултатите обаче веднага показват, че домашната ракия, която залива пазарите ни, съдържа двойно по-високи стойности на отровни алкохоли, естери на мастни киселини и алдехиди от най-евтината и долнопробна заводска ракия.

Причината – казанджиите не извършват така важните стъпки – изхвърляне на първака и последната фракция при производството на ракия, които имат високи стойности на метанол и други вредни съставки, отделени в следствие процесите на ферментация. Този алкохол, който трябва задължително да се отдели, реално представлява значителен процент от продукцията, което при едно промишлено производство възлиза на хиляди левове загуба за незаконните производители.

Именно тези производители, за които държавните органи дори нямат официална статистика, въртят с години незаконен и опасен за обществото ни бизнес. Те забогатяват на гърба на доверието и любовта на народа ни към домашната ракия, предлагайки продукт, който далеч не представлява домашна ракия. Той носи етикет „Домашна“ и може да бъде срещнат навсякъде – край пътя, на пазара, в магазина дори в кръчмата. Ниската му цена го прави предпочитан от българина, но малко хора дори предполагат, какво седи зад така пивката, мека и блага ракия. Именно такава, по думи на пострадалите в Якоруда, е била пърцуцата, която помрачи празниците на цяла България.

Няколко са факторите при домашния алкохол, които водят до смърт. Това са лошите хигиенни условия на казаните, неотделянето на костилките, изгнилите плодове, които се влагат, и невъзможността да се отдели метанолът. Варенето на плодовете заедно с костилките пренася циановодородна киселина, която води до смъртност – блокира дишането и убива за часове. Влагането на изгнили плодове, стари компоти и сладка в ракията, за да излезе продуктът максимално евтин за производителя, води до отделянето на опасно количество метанол. Честно не се отделя и т.нар. „първак”, който отново е с висока концентрация на метанол. Напитката се превръща в отрова, която води до смърт.

И всичко това е подкрепено със статистика, за съжаление - близо 20% от хората, попаднали в отделения по токсикология са постъпили след употребата на „домашен”, нелицензиран алкохол. Именно затова и експертите съветват: „колкото и опитен да е нелегалният производител, алкохолът, който ви предлага е силно токсичен. Това е така, защото никой казан няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловия спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично и нервнотоксично действие”, обяснява проф. Марин Маринов, специалист по технология на високоалкохолните напитки.

Темата „домашна ракия“ обаче започва да развива заплашителни посоки, предвид всеобщото неразбиране към проблема. Причината е именно етикетът, който седи на бутилките „домашна“. Това удря по битовите традиции на половин България, за гражданите на която ракията е част от житието и бива изварявана от поколения насам, за да задоволи нуждите и вкусовете на родата. За съжаление обаче, зад производството на ракията менте седи един реален нелегален бранш, ръководен от няколко мастити бизнесмени. Тяхното производство равнява това на легалните и лицензирани винпроми, но не влиза в статистиките, нито в хазната, а още по-малко подлежи на строг контрол за качество, хигиена или пък производствени методи. 

Именно за да бъдат ограничени в производството тези заводи, макар и това да не е напълно възможно, бяха въведени промени в закона, които влизат в сила от тази година: вдига се почти двойно акцизната ставка за казани с обеми над 500 литра и се въвежда график за варене – от  юли до декември. От тези мерки се очакват няколко неща – да има засилен контрол, да има яснота кой и колко вари и най-вече – от какви суровини, в предвид, че в периодите от януари до юли няма плодове, които да са годни за изваряване. Има обаче развалени мармалади, вкиснали компоти, стари загнили плодове и какво ли още не, което реално влиза в производството на „домашната“ менте ракия.
В дългосрочен план се цели и повишаване на приходите в хазната с над 185 млн. лв. годишно. Над 2000 са нелегалните казанджийници, които работят целогодишно и бълват тонове алкохол, чието качество и количество не може да бъде контролирано. Промените засягат така наречените „Специализирани малки обекти за дестилиране” – казани с обеми на варене над 500 литра, които произвеждат ракия в промишлени количества, предназначени за нелегална продажба. Обикновено един човек или фирма държи по 10 такива обекти, което е изцяло извън закона и по старите и по новите правила, но пък е работещ механизъм за печелене на милиони на гърба на държавата и здравето на обществото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5492 |05.12.2014 Добрев: България може да е износител на свой газ . 22| 6428 |24.01.2013 Еврозелените: АЕЦ "Белене" носи висок риск . 13| 6256 |10.11.2011 "Бургас-Александруполис" тръгвал, ако не носи рискове . 0| 5013 |07.04.2010 М.Найденов: И Станишев носи отговорност за заменките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads