Реклама / Ads
3| 4228 |13.01.2016 НОВИНИ

Мнозинството отхвърли проекта на БСП за насърчаване на диалога между ЕС и Русия

.
Янаки Стоилов
Комисията по външна политика с по 4 гласа "за", "против" и "въздържал се" не прие внесения от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проект на решение за необходимостта от насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничество между ЕС и Руската федерация.
 
Народните представители от левицата с особена тревога следят нарастването на терористичните заплахи за ЕС, чийто вдъхновител и основен изпълнител се явяват свързани с т.нар. „Ислямска държава“ лица и групи. Според тях дестабилизиращ ефект върху ЕС и България има силният емигрантски поток, провокиран от продължаващия военен конфликт в Сирия и действията на т.нар. „Ислямска държава“, установила се на част от територията на Сирия и Ирак.

Социалистите припомнят, че в същото време са налице усилия за създаване на глобална коалиция за борба с международния тероризъм и неговите корени. „Нарушеното взаимодействие между парламентите на страните-членки на ЕС и НАТО, от една страна и на Руската федерация от друга, затруднява този процес“, категорични са от БСП.

С оглед необходимостта да се стимулира диалогът и сътрудничеството по глобалните общи предизвикателства и демонстрирането на ясни сигнали и от двете страни, ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ смята за целесъобразно във възможно най-скоро време да бъдат премахнати ограниченията за пътуване на парламентаристи, въведени и от ЕС, и от Русия. „Те затрудняват не само политическото, но и културното и икономическото сътрудничество“, допълват социалистите. Като допълнителен аргумент в тази посока от левицата посочват,  
че по своя характер подобни ограничения не кореспондират на правилата на демокрацията, доколкото изпълнителната власт поставя ограничения пред взаимодействието между парламентите.

„Предложението, което България би направила пред Европейския съвет, дава възможности за отпадане на тази част от санкциите, която засяга пълноценния диалог между парламентаристите от ЕС и Русия от втората половина на тази година“, заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Според него в момента има предпоставки за поставяне на този въпрос. „България трябва да заеме позиция, която е в съответствие на националните интереси и тя не противоречи на воденето на конструктивен и активен диалог в ЕС“, категоричен е той.

"Парламентарната дипломация може да бъде много по-гъвкава и да допринесе за намирането на трудните компромиси. Януари 2016-та г. не е март 2014-та, много неща се промениха в света и е време да се преразгледат част от решенията, взимани в друг контекст и доказано неефективни. Нашето предложение е в диалог с Руската федерация да се постигне договорено едновременно и реципрочно изваждане от санкционните списъци на всички парламентаристи и не виждам никакъв разумен аргумент то да не бъде подкрепено", мотивира се бившият външен министър Вигенин, допълвайки, че председателят на Европейския парламент вече е повдигнал темата на последното заседание на Европейския съвет в Брюксел, дни след като българските социалисти са внесли своя проект в НС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4501 |17.12.2015 ВСС пак отхвърли Куцкова за шеф на САС . 4| 4291 |20.11.2015 Михаил Миков: Грижата за мнозинството граждани е грижа за бъдещето на България . 2| 4413 |13.11.2015 Депутатите отхвърлиха предложението за патентен данък за такситата . 1| 4189 |11.11.2015 Нинова: Социалната комисия в НС отхвърли социалния бюджет на управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads