Реклама / Ads
93| 33828 |26.01.2016 ЪNDERGROUND

СКАНДАЛ! "Съветникът" на Борисов бил човек на "Котараците" и Пеевски?

.
Представилият се като съветник на премиера Бойко Борисов - Богданов с искане на подкуп от 1 млн лева за "Химко" всъщост е посредник и близък на кръга "Котараците" и депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщиха за Фрог нюз два независими източника от парламента и магистратурата.
 
Става въпрос за Димитър Богданов, бивш шеф на директорския борд на "Летище София", който се представял за близък човек и дори съветник на премиера Бойко Борисов пред бизнесмени и политици. Богданов е един от ВИП-клиентите на КТБ, където със съпругата си са имали над 11 млн лева. Богданов е считан за доверено лице на "котарака" Александър Сталийски, както и на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Според нашите източници именно той се е срещал с президента на компанията ANJ Group Ян Аронов, от когото поискал 1 млн лева от името на премиера Бойко Борисов. Доказателства облаче все още няма. Има обаче прекалено много съвпадения.

 

Главна прокуратура ще разследва сигнала за поискан подкуп от 1 млн лв от американска фирма, интересуваща се от "Химко" - Враца. ДАНС също ще рови как и защо се е стигнало до сигнала. Рекетът извършил някой си Богданов, представил се за съветник на премиера Бойко Борисов.

 

Такива случаи има денонощно. Скандалът с искания подкуп от 500 000 евро за „Химко“ е съшит с бели конци. Това каза пред Нова телевизия Севделина Арнаудова, директор на пресслужбата на Министерски съвет.

 

Припомняме, че президентът на компанията ANJ Group Ян Аронов, преди десетина дни депозира писмо в МС, след това и в Главна прокуратура, в което сигнализира за корупционни практики. Призовава също премиера да се намеси. В медиите бе изнесено и писмото от инвеститора, в което се твърди, че му е поискан подкуп за сделка с "Химко".

 

Миналата седмица бе разпространена информация, че фалиралият завод е придобит за 11,7 млн. лева от фирма, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски. Малко след това се появи информация, че Борисов е сигнализирал ДАНС и прокуратурата за писмото на инвеститора, в което говори за подкуп. Ян Аронов твърди също, че са платени едни 15 000 евра на синдика Росица Томова.

 

И  се понесе в публичното пространство.

 

Кой е Богданов и наистина ли би могъл да е тайнственото лице, представило се за съветник на премиера?

 

Медиапул от 02.06.2015 г.

"С най-голяма сметка (в КТБ) като физическо лице е била съпругата на бившия председател на директорския борд на летище "София" Димитър Богданов – Биляна. По 11 сметки тя е имала над 8 млн. лв., като е успяла да ги спаси почти всичките. При затварянето на КТБ на 20 юни по сметките и са останалите скромните 244 хил. лв. Самият Димитър Богданов е имал над 3.3 млн. лв., но към датата на поставянето на банката под особен надзор по сметките му са останали гарантираните 191 856 лв.

... Справка в информационната система ДАКСИ показва, че Димитър Богданов е бил в управлението на 18 фирми, които са в процедура по фалит или са обявени вече в несъстоятелност. Сред тях са "Нипроруд", "Диана Тур", "Топлофикация Перник", "Дунавия", "Кремиковци Трейд" и други".

Можем асмо да гадаем как Богданов и съпругата му са спечелили над 11 милиона и как са узнали, че трябва да ги изтеглят милионите в навечерието на удара срещу КТБ.

 

"Капитал" от 28.08.2015 г. пък описва как "Летище София" ще трябва да плати 42 млн долара на кувейтско-саудитския консорциум МАК/АДМАК за строителството на новата пистa. Преди да плати въпросните милиони обаче, държавната компания ще трябва да направи разход за адвокатска защита, пише изданието. А въпросните 610 хил. лв. без ДДС ще отидат не другаде, а в кантората на адвоката на Делян Пеевски - Александър Ангелов "Авиора консулт". Летището, разбира се, има нужда от правна защита. Проблем обаче е нелогичността на избора, липсата на аргументи как се е стигнало до него. Поканени са три кантори - "Камбуров и партньори", "Георгиев, Тодоров и ко" и "Авиора консулт". Първите две са големи и известни с опита си в арбитражните дела. За победител обаче е избрана младата и без арбитражен опит "Авиора консулт". Решението е взето бързо на 9 януари 2013 г., а на 15 февруари 2013 г. е сключен и договорът.

 

Едноличен собственик на капитала на "Авиора консулт" е Александър Ангелов. В публичните си изяви банкерът Цветан Василев съобщи, че именно през 44-годишния адвокат Делян Пеевски е поискал да му се прехвърлят безвъзмездно пакетите от акции на БТК, двата мултиплекса, "Дунарит" и "Петрол" и след отказа на банкера е последвало срутването на КТБ.

 

Ангелов стана известен на публиката миналото лято, след като придобива една трета от акциите на футболен клуб "Левски". После той изплува и от мистериите около "Булгартабак", след като на общото събрание на акционерите от 16 юли е отговарял от името на холдинга на въпросите на миноритарните акционери, а участието му не е вписано в протокола.

 

Когато се решава адвокат на "Летище София" да е човекът на Пеевски Александър Ангелов, председател на борда е именно Димитър Богданов. Богданов също е юрист и е бил синдик в немалко компании. Той влиза в съвета на директорите на 23 септември 2009 г. и става негов председател, а на 5 октомври 2012 г., е преизбран.

 

Източниците на Фрог нюз съобщиха още, че Димитър Богданов е личен приятел и юридически съветник на Александър Сталийски. Същият Сталийски от кръга "Котараците", приятел на премиера и негов партньор на карти. Сталийски пък се оказа със спестявания (заедно с половинката си Вили Сечкова) от близо 30 млн в КТБ, без някоя институция да се поинтересува откъде са тези пари и платени ли са данъци върху тях.

В мрежата се тиражират мнения и коментари за Димитър Богданов отдавна. Той е описван като "събирач на парсата" на "Котараците", посредник в сделки на Пеевски, Сталийски и Ангелов. От 2009 година насам е споменаван и като близък до премиера, което го прави почти несменяем шеф на "Летище София". Често се позовавал на близостта си с Борисов пред различни бизнесмени и политици. Друг е въпросът, дали това е ставало със знанието на самия Борисов или по инициатива на Богданов, Пеевски и компания.

 

Възможно е Богданов на "котараците" и Богданов "съветника" от крими сагата около "Химко" да са две различни лица. Но ако ДАНС и прокуратурата се отнасят сериозно към проверката на случая, би трябвало да изяснят това. Както и дали някой не е създал капан, за да вкара Борисов в него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10792 |26.01.2016 СКАНДАЛ! Къртица от полицията снася на Петър Сумиста . 7| 13184 |17.01.2016 Скандал! Полицайка, уволнена заради кражба, назначена да отговаря за детска престъпност . 12| 13911 |30.12.2015 СКАНДАЛ! Жена нае две банди да убият съпруга й-полицай . 0| 20939 |16.07.2015 СКАНДАЛ! ДПС спасява милионни дългове на Блъсков в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads